Χατζηπαντέλα: Άμεση αντικατάσταση του μέλους που εκπροσωπεί το Υπ. Υγείας στο ΔΣ του ΟΑΥ

Σε άμεση αντικατάσταση του μέλους του που το εκπροσωπεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) θα προβεί το Υπουργείο Υγείας, δήλωσε την Πέμπτη ο αρμόδιος Υπουργός, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, κληθείς να σχολιάσει το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου, σύμφωνα με το οποίο προκύπτει ασυμβίβαστο για το μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Αναστασία Χριστοδουλίδου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά από τη συμμετοχή του σε ανοικτό διάλογο με εθελοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που διοργάνωσε το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας ανέφερε ότι ο ίδιος δεν ήταν ενήμερος για το συγκεκριμένο θέμα, για να προσθέσει ότι «θα αντικατασταθεί άμεσα ο εκπρόσωπος».

Σημείωσε ότι θεωρεί πως δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Επιπλέον, είπε ότι στο Υπουργείο ένιωσαν ανακούφιση γι’ αυτή την απόφαση, γιατί όπως είπε «ακούγονταν αρκετά το τελευταίο διάστημα».

«Ακουγόταν ότι πιθανόν να υπήρχαν προβλήματα με εκπροσώπους των ασθενών ή των συντεχνιών και πιθανώς θα έπρεπε να αλλάξουμε το νόμο, ένα πράγμα που δεν θα θέλαμε να το κάνουμε τη συγκεκριμένη στιγμή», είπε.

Άλλο ένα μέλος του ΔΣ του ΟΑΥ με ασυμβίβαστο – Προμηθεύει με εξοπλισμό εργαστήρια ο σύζυγος

Ασυμβίβαστο για το μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Αναστασία Χριστοδουλίδου, η οποία έχει διοριστεί από το Υπουργείο Υγείας, εντοπίζει πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβιβάστου (ΕΔΑ).

Δεύτερο πόρισμα της ΕΔΑ σημειώνει ότι «δεν προκύπτει ασυμβίβαστο για τις εργατικές οργανώσεις» ΠΕΟ και ΣΕΚ, που διατηρούν φαρμακεία, οι εκπρόσωποι των οποίων συμμετέχουν στο ΔΣ του ΟΑΥ. Τα δύο πορίσματα είναι ημερομηνίας 25 Οκτωβρίου 2022.

Τα μέλη του ΔΣ του ΟΑΥ εμφανίστηκαν στις 15 Οκτωβρίου ενώπιον της ΕΔΑ, καθώς είχαν κληθεί από την Επιτροπή, μετά την υποβολή των σχετικών υπεύθυνων δηλώσεων, προκειμένου να δοθούν κάποιες διευκρινήσεις και να επιβεβαιωθεί η μη διασύνδεσή τους με το ΓεΣΥ.

«Για όλα τα μέλη, πλην ενός, διαπιστώθηκε ότι δεν συντρέχει ασυμβίβαστο, αφού στις περιπτώσεις τους δεν υφίσταται καμία από τις προϋποθέσεις» που αναφέρονται στη σχετική νομοθεσία, «δηλαδή δεν είναι οι ίδιοι παροχείς φροντίδας υγείας και ούτε έχουν οποιοδήποτε συμφέρον», αναφέρει το σχετικό πόρισμα. «Τούτο δεν ισχύει όμως για το μέλος Αναστασία Χριστοδουλίδου, η οποία έχει διοριστεί από το Υπουργείο Υγείας» προστίθεται.

Στην κατάθεσή της ενώπιον της Επιτροπής η κ. Χριστοδουλίδου ανέφερε ότι ο σύζυγός της είναι εισαγωγέας μηχανημάτων για κλινικά εργαστήρια και είναι συνεργάτης με εργαστήρια που είναι παροχείς υπηρεσιών προς το ΓεΣΥ, προστίθεται. Το πόρισμα σημειώνει καταληκτικά ότι «δημιουργείται ασυμβίβαστο για το μέλος που Αναστασία Χριστοδουλίδου, ως πρόσωπο που έχει συμφέρον», σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Σε ό,τι αφορά την ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους και τον Αναπληρωτή ΓΓ της ΣΕΚ Μιχάλη Μιχαήλ, τους εκπροσώπους των δύο από τις τρεις εργατικές οργανώσεις που συμμετέχουν στο ΔΣ του ΟΑΥ, έτερο πόρισμα αναφέρει ότι η Επιτροπή επικεντρώθηκε στην αναφορά τους στην υπεύθυνη δήλωση ότι και οι δύο οργανώσεις διατηρούν φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ.

Προστίθεται ότι η κ. Χαραλάμπους ανέφερε στην Επιτροπή ότι η μετοχική δομή των φαρμακείων ανήκει στις επαρχιακές οντότητες της ΠΕΟ, ενώ διευκρίνισε ότι τα φαρμακεία λειτουργούν για την εξυπηρέτηση των μελών της ΠΕΟ για στήριξη τους μέσα από μια εκπτωτική πολιτική.

Από τη λειτουργία των φαρμακείων «έχουν οικονομικό όφελος τα μέλη της ΠΕΟ μόνο» αντίθετα, όπως είπε, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις «είχαν σημαντικές απώλειες από τη λειτουργία του ΓεΣΥ». Η ΠΕΟ δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος είτε σε επαρχιακό, είτε σε κεντρικό επίπεδο, πρόσθεσε η κ. Χαραλάμπους, λέγοντας ότι τα φαρμακεία «στην ουσία επιτελούν κοινωνικό έργο». Η ΓΓ της ΠΕΟ σημείωσε ότι ως εκ της θέσης της είναι διευθύντρια της Εταιρείας «Ενωμένα Φαρμακεία ΠΕΟ ΛΤΔ», έχουν όμως δρομολογηθεί διαδικασίες για να αλλάξει αυτό.

Από την πλευρά του ο κ. Μιχαήλ επιβεβαίωσε ότι η ΣΕΚ διατηρεί φαρμακεία που είναι ανεξάρτητες εταιρείες εγγεγραμμένες στον Έφορο Εταιρειών και έχουν ιδρυθεί από τα επαρχιακά τμήματα της ΣΕΚ πριν από 60 χρόνια για να βοηθήσουν τη λειτουργία του Ταμείου Υγείας που είχε δημιουργήσει τότε η οργάνωση.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι η ΣΕΚ δεν έχει καμία σχέση με τα φαρμακεία και μέτοχοί τους είναι τα μέλη της ΣΕΚ ή τα παιδιά τους, καθώς και οργανισμοί που υπάγονται στη ΣΕΚ. Διευκρίνισε επίσης ότι η ΣΕΚ είναι εγγεγραμμένη στον Έφορο Συντεχνιών ως συντεχνία και ούτε η ΣΕΚ ούτε οι επαγγελματικές ομοσπονδίες ούτε τα σωματεία της τυπικά μπορούν να είναι μέτοχοι των φαρμακείων.

Ακόμη, ο Αναπληρωτής ΓΓ της ΣΕΚ ανέφερε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση με τα φαρμακεία και έχει αποποιηθεί κάποιες μετοχές που είχε παλαιότερα ως μέλος της ΣΕΚ, ενώ είπε καταληκτικά ότι έγνοια τους είναι «να βοηθήσουν την κοινωνία να πάρει την ευλογία του ΓεΣΥ».

Στο πόρισμα της η ΕΔΑ, αφού σημειώνει ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υπόκεινται σε έλεγχο για ασυμβίβαστο, αναφέρει ότι αν και οι δύο οργανώσεις έχουν δημιουργήσει και διατηρούν φαρμακεία «δεν έχουν σχέση με τα μερίσματα και τυχόν κέρδος από τη λειτουργία τους». Επωφελούμενοι είναι τα μέλη των δύο οργανώσεων, λέει η ΕΔΑ σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να απορρίψουμε τη θέση ότι αποτελεί κοινωνική πολιτική και κοινωνική συνεισφορά».

Στο πόρισμα σημειώνεται ότι τα φαρμακεία στις δύο περιπτώσεις λειτουργούν από ξεχωριστές μετοχικές εταιρείες και όχι τις συνδικαλιστικές οργανώσεις καθαυτές ενώ αναφέρεται καταληκτικά ότι «δεν προκύπτει ασυμβίβαστο για τις εργατικές οργανώσεις, αφού δεν στοιχειοθετείται κανένα συμφέρον».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.