Χατζηπαντέλα: Ενημερώνει επίσημα τη Σύνοδο ΠΟΥ στο Ισραήλ για την ίδρυση Γραφείου του Οργανισμού στην Κύπρο

Ενημερώνονται τη Δευτέρα και επίσημα οι Υπουργοί Υγείας των χωρών, που θα συμμετάσχουν στην 72η Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας της Περιφέρειας Ευρώπης, στο Ισραήλ, για την απόφαση της λειτουργείας Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ, στην Κύπρο.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στην ενημέρωση θα προβεί ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, μέσω παρέμβασης του κατά τη διάρκειας της Συνόδου, η οποία θα διεξαχθεί στο Ισραήλ, από τις 12 μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου του 2022.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας κατά την παρέμβασή θα ανακοινώσει την απόφαση και θα ενημερώσει σχετικά για τη λειτουργία Γραφείου του ΠΟΥ στην Κύπρο και τις διαδικασίες που διενεργούνται αυτή τη στιγμή, ενώ θα τονίσει την κρισιμότητα της κατάστασης στη δημόσια υγεία, στη βάση της οποίας η Κύπρος έχει λάβει την απόφαση, για λειτουργία του συγκεκριμένου Γραφείου.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ πηγή από το Υπουργείο Υγείας, «αύριο θα ενημερωθούν και επίσημα οι Υπουργοί Υγείας των χωρών που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο για την απόφαση της Κύπρου να λειτουργήσει Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ».

Λειτουργία πριν το τέλος του έτους

Σημειώνεται ότι η απόφαση έχει πάρει ήδη την λάβει την έγκριση του Υπουργικού Συμβούλιου, ενώ η Κύπρος βρίσκεται σε διαβούλευση με τον ΠΟΥ, ώστε να διευθετηθούν τα διαδικαστικά και να λειτουργήσει το Γραφείο πριν το τέλος του έτους.

Το Γραφείο του ΠΟΥ θα βρίσκεται αποκλειστικά στην Κύπρο και θα καλύπτει τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ θα απαρτίζεται από Κύπριους εμπειρογνώμονες, αλλά και από εξωτερικό εμπειρογνώμονα του Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Γραφείο Περιφέρειας της Ευρώπης του ΠΟΥ στην Κύπρο θα δραστηριοποιηθεί στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας και αναβάθμισης της ετοιμότητας για αντιμετώπιση αναδυόμενων και επιρρεπών σε επιδημία μολυσματικών νοσημάτων, μέσω προώθησης καινοτόμων δράσεων, που έχουν ως στόχο την πρόληψή τους, καθώς και στη συλλογή, διάχυση και αξιολόγηση επιδημιολογικών δεδομένων.

Επίσης, θα δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη πολιτικών στον τομέα των Μεταδοτικών Νοσημάτων και Ζωονόσων και στη δικτύωση και δημιουργία συμμαχιών μεταξύ των χωρών της Λεκάνης της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και εμπλοκή των ενδιαφερομένων χωρών μέσω στοχευμένων δράσεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα από τον Υπουργό Υγείας και τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge.

Μνημόνιο συνεργασίας με Ισραήλ

Με την ευκαιρία της παρουσίας του κ. Χατζηπαντέλα στο Ισραήλ, την Τετάρτη αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Υγείας της Κύπρου και της γειτονικής χώρας.

Στο μεταξύ, την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί την Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου Telasomer στο Ισραήλ, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή προς τιμή της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Χριστίνας Γιαννάκη, για τη συνεργασία μεταξύ Υπουργείου και Κλινικής τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.