Χατζηστάσου: Eυκαιρία για την Κύπρο η συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου

Με την υπογραφή της συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης Ισραήλ – Λιβάνου, ανοίγει ο δρόμος για την επικύρωση από τη Βουλή του Λιβάνου, της αντίστοιχης συμφωνίας με την Κύπρο που εκκρεμεί από το 2007, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε θέματα ενέργειας Κωνσταντίνος Χατζηστάσου.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση, ανέφερε ότι πλέον δεν υπάρχει δικαιολογία από την πλευρά του Λιβάνου να μην επικυρώσει τη συμφωνία με την Κύπρο καθώς ανέφερε ότι το δύσκολο κομμάτι σε σχέση με τις ΑΟΖ Λιβάνου και Ισραήλ έχει κλείσει.

Εξήγησε ότι η γραμμή που διαχωρίζει τις ΑΟΖ Κύπρου και Λιβάνου δεν επηρεάζεται από τη συμφωνία που θα υπογράψουν σήμερα οι δύο πλευρές.

Όπως είπε, η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα με την διαμεσολάβηση της Ουάσιγκτον, είναι ελαφρώς υπέρ του Ισραήλ το οποίο κέρδισε το κοίτασμα Καρίς.

Σε σχέση με τα ενεργειακά αποθέματα που υπάρχουν στην Κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Χατζηστάσου ανέφερε ότι υπάρχει πλεόνασμα παραγωγής, ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχει δυσκολία ανάπτυξης των κοιτασμάτων όπως το Αφροδίτη.

Υπάρχουν είπε πολλές ενδείξεις όχι μόνο ως προς τον εντοπισμό ποσοτήτων φυσικού αερίου αλλά και για περιφερειακές συνεργασίες με τςι γύρω χώρες.

Η Κύπρος ανέφερε, μπορεί να διαδραματίσει  ουσιαστικό ρόλο στην ενεργειακή τροφοδοσία της ευρώπης νοουμένου ότι θα μπορέσει να μετατρέψει τις ποσότητες αερίου σε ένα ανταγωνιστικό κόστος.

Πρέπει όμως είπε να γίνουν υποδομές, να αντληθούν κεφάλαια και να γίνουν συμφωνίες εφοδιασμού με φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή που κερδίζει έδαφος στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.