Από χειμώνα πάει καλοκαίρι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης του Ανώτατου Δικαστηρίου

Δεκτό έγινε από τη Επιτροπή Νομικών της Βουλής, το αίτημα του Ανωτάτου Δικαστηρίου για παράταση της ημερομηνίας εφαρμογής του νόμου για τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη βαθμίδα της δικαιοσύνης από την 1η Ιανουαρίου στην 1η Ιουλίου του 2023. Η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου ανέφερε ότι είναι η τελευταία παράταση που δίνεται, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του Ανωτάτου έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για υλοποίηση της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης. Όπως είπε, πρόκειται για 26 θέσεις νέων δικαστών και για διοικητικές τομές που πρέπει να γίνουν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Νίκος Τορναρίτης σημείωσε ότι στο αίτημα του προέδρου του Ανωτάτου για παράταση, συμφώνησε η Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Γενικός Εισαγγελέας. Πρόσθεσε ότι κατατέθηκαν προτάσεις νόμου που υποστηρίζονται από όλα τα κόμματα σημειώνοντας ότι θα οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής πριν το κλείσιμό της. Ο κ. Τορναρίτης είπε ακόμα ότι ο πρόεδρος του Ανωτάτου ανέφερε στην Επιτροπή πως θα δημιουργηθούν προβλήματα σε περίπτωση που εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2023 για τα επαρχιακά δικαστήρια και τους προέδρους που θα λάβουν θέση εφέτη.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού τόνισε ότι από τη στιγμή που το Ανώτατο Δικαστήριο ζητεί και η κυβέρνηση συμφωνεί με την παράταση στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, ούτε η Βουλή ούτε το ΑΚΕΛ θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά. Σημείωσε ότι αν υπάρχει ευρύτατη συναίνεση, το ΑΚΕΛ θα συμφωνήσει στην παράταση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, παρόλο που όπως είπε καταγράφεται προχειρότητα στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, ο κ. Δαμιανού τόνισε ότι τα χρόνια που προηγήθηκαν, το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε πως το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε και ο κίνδυνος αποψίλωσης των επαρχιακών δικαστηρίων ήταν ουσιαστικό πρόβλημα που έπρεπε να απαντηθεί πειστικά, κάτι που δεν έγινε. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ τόνισε δε ότι λίγες μέρες πριν από την υλοποίηση της διαδικασίας, το Ανώτατο και η κυβέρνηση διεκδικούν παράταση στην εφαρμογή.

Σε μια άλλη εξέλιξη, στην Επιτροπή Νομικών συμφωνήθηκαν οι κανονισμοί για τη διαμεσολάβηση σε οικογενειακές διαφορές και θα οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας πριν από το κλείσιμο του σώματος για τα Χριστούγεννα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.