Χειραψία Αναστασιάδη-Ερντογάν στην Πράγα (εικόνα)

Σύντομη συνομιλία, που κράτησε μόλις μερικά λεπτά, είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο των συναντήσεων στο πλαίσιο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα της Τσεχίας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΚΥΠΕ, πέρα από τις φιλοφρονητικές αναφορές, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε στον κ. Ερντογάν ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί και να γίνει επιστροφή στις προσπάθειες  για λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Ερντογάν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες συμφώνησε πως πρέπει λυθεί το Κυπριακό, ωστόσο δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να δουν το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αν και οι δύο ηγέτες συμμετείχαν σε συζητήσεις με αντικείμενο τη θεματική «ειρήνη και ασφάλεια», συμμετείχαν σε ξεχωριστές συναντήσεις. Οι 44 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας συμμετείχαν σε ομάδες των 11 σε δύο πάνελ για την ειρήνη και την ασφάλεια, και σε δύο για τη θεματική «οικονομική κατάσταση, ενέργεια και κλιματική αλλαγή».

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες ππου δημοσιεύει το πρακτορείο TRT world now, ο Τούρκος πρόεδρος είχε επαφές με τους ομολόγους του της Γαλλίας, του Αζερπαϊζαν, της Αρμενίας και με τον ΠτΔ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος Πρόεδρος είχε τετ-α-τετ με τον Νίκο Αναστασιάδη ωστόσο αυτή η επαφή έρχεται σε μια τεταμένη περίοδο με τον Τούρκο Πρόεδρο να δηλώνει πως θα αυξήσει την τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί ως απάντηση στην άρση του αμερικάνικου εμπάργκο στην ΚΔ.

Τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πλησίασε τον Ερντογάν

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που πλησίασε τον Τούρκο Πρόεδρο για να συνομιλήσουν, στην Πράγα της Τσεχίας.

«Κατά τη συνάντηση του Προέδρου Ερντογάν με τους ηγέτες, ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, πλησίασε τον Πρόεδρο Ερντογάν και θέλησε να συναντηθούν», υποστηρίζουν.

Στους φακούς αποτυπώθηκε η προσπάθεια του Αναστασιάδη να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν, είναι ο ισχυρισμός.

Στη φωτογραφία που δημοσιεύεται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, φαίνονται οι δύο ηγέτες να κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου και να συνομιλούν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στην Πράγα για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνάντησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθούν νωρίς το απόγευμα στην πρωτεύουσα της Τσεχίας.

Ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο της Τσεχίας και σε αυτή θα λάβουν μέρος συνολικά 44 ηγέτες χωρών της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να αφιχθεί στον χώρο της Συνάντησης γύρω στη 1.45μμ (ώρα Κύπρου).

Κατά τις εργασίες της Συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί σε Παρέμβαση στη θεματική «Ειρήνη και Ασφάλεια», ενώ στο περιθώριο των εργασιών θα έχει διμερείς επαφές με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων.

Απόψε στις 8μμ (ώρα Κύπρου), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραστεί σε δείπνο των συμμετεχόντων στη Συνάντηση, ηγετών.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Πράγα Αντώνης Θεοχάρους και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.