Χειρότερη από ποτέ είναι η κατάσταση στους προσφυγικούς συνοικισμούς, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ. Στο πλαίσιο χθεσινής περιοδείας του ως επικεφαλής αντιπροσωπείας στους συνοικισμούς της Λάρνακας, ο Άντρος Κυπριανού είπε χαρακτηριστικά ότι ποτέ στο παρελθόν υπήρξε τόσο άσχημη εικόνα στους συνοικισμούς και καταλόγισε την ευθύνη στην κυβέρνηση παραθέτοντας τα πολλά κενά στην προσφυγική της πολιτική, όπως απουσία στεγαστικών σχεδίων για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, μεγάλα προβλήματα στη συντήρηση των οικισμών και αδιαφάνεια στη διάθεση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, μεταξύ άλλων. Όπως είπε, η κυβέρνηση, με σειρά υπουργικών αποφάσεων από το 2013, έθεσε σε μεγάλο βαθμό σε αχρηστία τα προσφυγικά σχέδια κάνοντάς τα απρόσιτα.

Ανέφερε επίσης ότι δικαιώθηκαν οι προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ ότι θα έμεναν αδιάθετα τα κονδύλια των προσφυγικών σχεδίων και ότι αυτό το πισωγύρισμα θα οδηγούσε τους πρόσφυγες στην Επιτροπή Αποζημιώσεων. Παραθέτοντας στοιχεία, σημείωσε ότι την πενταετία 2014-2018 η κυβέρνηση εξοικονόμησε 81 εκατομμύρια ευρώ. «Οι κυβερνητικοί οικισμοί δεν είχαν ποτέ προηγουμένως αυτή την τραγική εικόνα εγκατάλειψης με πολυκατοικίες να χρειάζονται άμεσα αναδόμηση, ηλικιωμένους να παραμένουν για χρόνια εγκλωβισμένοι στους ορόφους των πολυκατοικιών, ενώ τα πάρκα και οι κοινόχρηστοι χώροι να είναι ακατάλληλοι για οικογένειες και παιδιά», ήταν η τραγική κατάσταση που περιέγραψε, έχοντας μάλιστα ως φόντο μια πολύ χαρακτηριστική εικόνα πλήρους εγκατάλειψης και φθοράς στο πρώην Εμπορικό Κέντρο του συνοικισμού Αγίων Αναργύρων.

Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ

Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ Ταυτόχρονα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ παρουσίασε τις θέσεις του ΑΚΕΛ για την προσφυγική πολιτική μέχρι τη λύση του Κυπριακού με τρόπο που να αναγνωρίζεται ότι το κόστος της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής το πληρώνει ο προσφυγικός κόσμος.

Οι θέσεις του ΑΚΕΛ είναι:

● Επαναφορά των σχεδίων που αφορούν σε ανέγερση πολυκατοικιών.
● Επαναφορά του σχεδίου διαχωρισμού οικοπέδων σε κυβερνητικούς οικισμούς – αυτοστέγασης και της οικονομικής βοήθειας για ανέγερση κατοικίας. ● Λειτουργία σχεδίου αναδόμησης των πολυκατοικιών στους κυβερνητικούς οικισμούς.
● Αύξηση της οικονομικής βοήθειας σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα από 0- 30.000 ευρώ.
● Συμπερίληψη στο νέο σχέδιο όσων έλαβαν μέρος της βοήθειας για αγορά ή ανέγερση κατοικίας πριν την 4η Ιουλίου 2019.
● Ολοκλήρωση των διαχωρισμών οικοπέδων που παραχωρήθηκαν πριν το 2012 και επαναφορά της οικονομικής βοήθειας στους δικαιούχους των οικοπέδων.
● Υιοθέτηση από την κυβέρνηση των συστάσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες.
● Σύνδεση της επιδότησης ενοικίου με τον δείκτη τιμών ενοικίων.
● Λειτουργία εντατικού σχεδίου για την εγκατάσταση ανελκυστήρων σε πολυκατοικίες των κυβερνητικών οικισμών με σαφή χρονοδιαγράμματα.
● Ενιαία αντιμετώπιση των κυβερνητικών οικισμών και των συνοικισμών αυτοστέγασης από τα συμβούλια αποχετεύσεων.
● Άμεση παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης σε δικαιούχους οικιστικών μονάδων σε κυβερνητικούς οικισμούς και συνοικισμούς αυτοστέγασης.
● Επαναφορά του σχεδίου παραχώρησης αντισταθμιστικού οικοπέδου σε χρήστες τουρκοκυπριακών κατοικιών.
● Σχέδιο ουσιαστικής συντήρησης και επισκευών τουρκοκυπριακών κατοικιών με στόχο να αξιοποιηθούν για στέγαση προσφυγικών οικογενειών.
● Λειτουργία σχεδίων τα οποία θα προωθούν συνεταιρισμούς μεταξύ εκτοπισμένων στους οποίους έχουν παραχωρηθεί τουρκοκυπριακοί κλήροι με στόχο τη διείσδυση νέων τεχνολογιών και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.
● Αντιμετώπιση του φαινομένου των υπεκμισθώσεων τουρκοκυπριακών περιουσιών.
● Επαναφορά των Σχεδίων παραχώρησης στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΦΙΚΒ).
● Δημιουργία νέου σχεδίου του ΦΙΚΒ για δυσπραγούσες περιπτώσεις.
● Δημιουργία σχεδίου ετήσιας στήριξης των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών.
● Πρόσβαση των απόδημων προσφύγων / ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών στα σχέδια του ΦΙΚΒ. Η περιοδεία περιέλαβε επισκέψεις στους Αγίους Ανάργυρους, στις Κόκκινες, στον Άγιο Ιωάννη, στην Υπηρεσία Μέριμνας και στο δημαρχείο της Λύσης.

Τάσος Περδίος