Χαιρετίζει την απόφαση για Ακάμα ο σύνδεσμος ιδιοκτητών γης

Η λύση για τον Ακάμα δεν μπορεί να είναι ούτε η άναρχη ανάπτυξη και πολύ περισσότερο η τσιμεντοποίηση του, ούτε ο εκμηδενισμός της αξίας ή/και η στέρηση του δικαιώματος ανάπτυξης των ιδιωτικών κτημάτων, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γης στον Ακάμα.

Ο Σύνδεσμος χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη να συγκαλέσει σύσκεψη στο Προεδρικό με την Υπουργική Επιτροπή και άλλους αρμόδιους λειτουργούς , για την επίλυση του διαχρονικού προβλήματος του Ακάμα.

“Το διαχρονικό πρόβλημα στην Χερσόνησο του Ακάμα επηρεάζει και τις Κοινότητες του Ακάμα, αλλά και χιλιάδες ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι περιμένουν εδώ και 27 χρόνια να υπάρξει η ποθητή επίλυση του θέματος με στόχο την προστασία της Φύσης, αλλά και τη δικαίωση των ιδιοκτητών, των οποίων οι περιουσίες έχουν ενταχθεί σε Λευκές Ζώνες και Ζώνες Προστασίας μηδενίζοντας την αξία, αλλά και την προοπτική για την όποια ήπια ανάπτυξη στην περιοχή”, όπως αναφέρουν.

Σημειώνουν ότι μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας Νίκου Κουγιάλη “πιστεύουμε ότι υπάρχει η στρατηγική, αλλά και η θέληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο να υλοποιήσει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Ιανουαρίου 2016”.

Ως Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γης, αναφέρει η ανακοίνωση, “συμφωνούμε με την προκήρυξη διαγωνισμού από το Τμήμα Δασών, για τις υπηρεσίες ενός διεθνή οίκου με στόχο τον σχεδιασμό και παρουσίαση πρότασης της διαχείρισης και διεύθυνσης του Εθνικού Πάρκου, όπως αυτό έχει οριοθετηθεί μόνο εντός του Κρατικού Δάσους και Κρατικής Γης , εντός μίας περιόδου 9 μηνών”.

“Αναμένουμε ότι θα κληθούμε από τον οίκο που θα επιλεγεί για διαβούλευση και για να του εκφράσουμε τις απόψεις και προτάσεις μας σε ότι αφορά τις ιδιωτικές ιδιοκτησίες.Τη δημιουργία Τοπικού Σχεδίου, εντός και εκτός του Δικτύου Natura σε όλες τις Κοινότητες του Ακάμα και το οποίο ευελπιστούμε ότι θα επαναφέρει τις Ζώνες ήπιας ανάπτυξης και συντελεστή δόμησης σε όλες τις περιοχές οι οποίες με βάση επιστημονικά κριτήρια δεν έχουν υψηλή περιβαλλοντική σημασία”, προστίθεται.

Το Τοπικό Σχέδιο, όπως αναφέρεται, “θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μετά από διαβούλευση με τις Κοινότητες του Ακάμα και τους ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι έχουν έννομο συμφέρον, σε πλαίσια διαφάνειας με στόχο την ήπια και αειφόρο ανάπτυξη.Τη λήψη προστατευτικών μέτρων για την προστασία της Χερσονήσου του Ακάμα με βάση και το Διαχειριστικό Σχέδιο, πάντα σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες σε ό,τι αφορά τα προτεινόμενα προστατευτικά μέτρα, τα οποία επεμβαίνουν εντός ιδιωτικών κτημάτων”.

“Η λύση για τον Ακάμα δεν μπορεί να είναι ούτε η άναρχη ανάπτυξη και πολύ περισσότερο η τσιμεντοποίηση του, ούτε ο εκμηδενισμός της αξίας ή/και η στέρηση του δικαιώματος ανάπτυξης των ιδιωτικών κτημάτων. Το πρόβλημα δεν είναι άσπρο ή μαύρο”, αναφέρουν οι ιδιοκτήτες.

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιδιώκει όπως η Χερσόνησος του Ακάμα, με τη σωστή στρατηγική και σχεδιασμό, να καταστεί μια αειφόρος και σωστά προστατευμένη περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας όπου η φύση και ο άνθρωπος θα συνυπάρχουν αρμονικά με βάση υψηλών και αυστηρών προδιαγραφών υποδομές όπως εκείνες που συναντούμε σε κορυφαία Εθνικά Πάρκα στην Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και Αφρική.

“Ευελπιστούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και της Υπουργικής Επιτροπής θα τελεσφορήσει σύντομα και δηλώνουμε για ακόμα μια φορά την ετοιμότητα μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος προς όφελος της περιοχής και της Κύπρου”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.