«Χέρι-χέρι θα φτάσουμε αρμονικά στον στόχο μας»

Περισσότερο χασαποσέρβικο χρειάζεται παρά ταγκό, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης καθ` οδόν προς τη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει την Πέμπτη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. Είπε ακόμη ότι θέλουν μια λύση στην οποία οι Τ/κ θα είναι ισότιμοι.

Στις δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ “ζήτησε να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο. Άλλωστε κι εμείς είχαμε τέτοια επιθυμία. Ανταποκριθήκαμε σε αυτή την πρόσκληση και πηγαίνουμε”.

Ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συνεχίζονται εδώ και χρόνια χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, προσθέτοντας ότι η επιθυμία τους είναι στη νέα αυτή διαδικασία να δημιουργήσουν μέσω συνεργασίας μια νέα δομή, η οποία θα προστατεύει τα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων, δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον για τις επερχόμενες γενιές.

“Στην πραγματικότητα στην Κύπρο χρειαζόμαστε περισσότερο χασαποσέρβικο παρά ταγκό. Υποβασταζόμενοι χέρι-χέρι θα υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή. Χρειαζόμαστε μια διαδικασία η οποία θα μας οδηγήσει στο στόχο μέσα σε αρμονία”, είπε ο Τ/κ ηγέτης.

Με την Τουρκία, πρόσθεσε, βρίσκονται σε αρμονία και σε διάλογο, ενώ είπε ότι οι παράμετροι της λύσης είναι γνωστές και έχουν οριστικοποιηθεί στην κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

“Κάναμε μια καλή αρχή. Η καλή αρχή είναι σημαντική, αλλά όχι αρκετή. Πρέπει και η συνέχεια να είναι καλή και το αποτέλεσμα να είναι καλό. Μας περιμένει μια δύσκολη και σοβαρή δουλειά όπως η δημιουργία ενός κειμένου, το οποίο σε μια πιθανή λύση να μπορεί να ενσωματωθεί και να εγκριθεί από τις δύο κοινότητες”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ξεκίνησαν να λαμβάνουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να διευκολύνουν την περιεκτική λύση, προσθέτοντας ότι αποφασίστηκε το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων και η συνεργασία στον ηλεκτρισμό και την κινητή τηλεφωνία. Επίσης πήραν μέτρα σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις συχνότητες των ραδιοφώνων, αναφέροντας ότι με πρωτοβουλία των δύο ηγετών δόθηκαν οδηγίες στις τεχνικές επιτροπές γι αυτά τα θέματα. Επεσήμανε επίσης τη σημασία της δημιουργίας επιτροπών για τον πολιτισμό αλλά και για τα θέματα ισότητας των δύο φύλων. Ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι δύο ηγέτες απηύθυναν έκκληση και για το θέμα των αγνοουμένων καλώντας όλους όσοι έχουν πληροφορίες να συνεργαστούν με την αρμόδια επιτροπή.

“Όλα αυτά είναι θετικά πράγματα, μπορούμε να πούμε ότι ξεκινήσαμε θετικά αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε. Η επίδειξη συγκρατημένης αισιοδοξίας είναι μια αναγκαία στάση”, είπε.

Σε ερώτηση για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα σε ένα πιθανό δημοψήφισμα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “ο λαός θα δει αυτό που θα του τεθεί ενώπιόν του. Θα συζητήσει και τελικά θα λάβει με βάση αυτό την απόφασή του”.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά είχε πει όχι στο σχέδιο Ανάν δίνοντας προτεραιότητα στην ένταξη στην ΕΕ και πιστεύοντας ότι θα γινόταν αποδεχτή η λύση που η ίδια επιθυμούσε. “Σύντομα είδαν ότι η ΕΕ δεν είναι η αυλή του παραδείσου. Εγώ δεν είμαι από αυτούς που λένε να μην ενταχθεί κανείς στην ΕΕ. Αλλά ακόμα και αν είσαστε στην ΕΕ, αν δεν κάνετε καλά την κατ` οίκον εργασία σας τότε απογοητεύεστε”, είπε ο Τ/κ ηγέτης.

Υπάρχουν, συνέχισε, σφυγμομετρήσεις σύμφωνα με τις οποίες το 52% των Ε/κ που είπαν όχι στο σχέδιο Ανάν αυτή τη φορά θα πουν ναι σε μια πιθανή λύση. Ο κ. Ακκιντζί είπε ακόμη ότι οι Τ/κ έμειναν εκτός διεθνούς δικαίου. “Γίνεται λόγος για δικαιώματά μας, τα οποία έχουν τύχει σφετερισμού. Θέλουμε μια λύση στην οποία θα είμαστε ισότιμοι και θα έχουμε τα δικαιώματά μας τα οποία εδώ και χρόνια χάσαμε”, είπε τέλος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy