Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Γερεβάν κατά οποιασδήποτε εκχώρησης στο Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν χθες στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Γερεβάν, για να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση κατά οποιασδήποτε εκχώρησης στο Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, έδαφος για το οποίο ερίζουν οι δύο χώρες εδώ και τριάντα χρόνια.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν τις λέξεις “Καραμπάχ” ή “Αρμενία χωρίς Τούρκους”, σε μια αναφορά στους τουρκόφωνους Αζέρους.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πασινιάν ότι θέλει να εκχωρήσει ολόκληρο τον αυτονομιστικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, αφότου το τελευταίο δήλωσε τον Απρίλιο ότι “η διεθνής κοινότητα καλεί την Αρμενία να μειώσει τις απαιτήσεις της”.

Στη συγκέντρωση, ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και ηγέτης της αντιπολίτευσης Ισκάν Σαγκατελιάν είπε ότι “οποιοδήποτε πολιτικό καθεστώς του Καραμπάχ εντός του Αζερμπαϊτζάν είναι απαράδεκτο για εμάς”.

“Ο Πασινιάν πρόδωσε την εμπιστοσύνη του κόσμου και πρέπει να φύγει”, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι το κίνημα διαμαρτυρίας “θα οδηγήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης στο εγγύς μέλλον”.

Το Γερεβάν και το Μπακού ερίζουν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ από τη δεκαετία του 1990. Ο τελευταίος πόλεμος, το φθινόπωρο του 2020, προκάλεσε τον θάνατο 6.500 ανθρώπων πριν τελειώσει με μια εκεχειρία που διαπραγματεύτηκε η Ρωσία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η Αρμενία εκχώρησε τμήματα των εδαφών που ήλεγχε από τον πρώτο νικηφόρο πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και η Ρωσία ανέπτυξε σχεδόν 2.000 στρατιώτες ειρηνευτικής δύναμης.

Τον Απρίλιο, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν προετοιμασίες για ειρηνευτικές συνομιλίες. Οι πρόεδροι της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν τότε για σπάνιες συνομιλίες υπό τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά το ξέσπασμα βίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.