Χιλιάδες Δρούζοι διαδήλωσαν κατά του νόμου που ορίζει το Ισραήλ «εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού»

Πλήθος Δρούζων του Ισραήλ και υποστηρικτές τους διαδήλωσαν χθες στο Τελ Αβίβ κατά του αμφιλεγόμενου νόμου βάσει του οποίου το Ισραήλ ορίζεται ως “το εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού”, καταγγέλλοντας ότι τους καθιστά πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, περίπου 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε στις 19 Ιουλίου με τη στήριξη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και είναι ένας από τους θεμελιώδεις στο ισραηλινό Σύνταγμα.

Η κοινότητα των Δρούζων στο Ισραήλ -περίπου 130.000 άνθρωποι που ζουν κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας- έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του νομοσχεδίου. Οι Δρούζοι μιλούν αραβικά και η θρησκεία τους είναι ένα μίγμα του ισλάμ και άλλων πίστεων, ωστόσο υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό και κάνουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία αντίθετα με τους Ισραηλινούς Αραβες. Κρατώντας σημαίες της κοινότητάς τους αλλά και ισραηλινές, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Τελ Αβίβ φωνάζοντας “ισότητα”

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.