Χιλιάδες αιτητές θα κάνουν Χριστούγεννα χωρίς ΕΕΕΟι μισοί περίπου από όσους έκαναν αίτηση για πρώτη φορά, θα λάβουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) πριν από το τέλος τους χρόνου, όπως αναφέρθηκε από το Υπουργείο Εργασίας στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας.

Η επιτροπή εξέτασε σήμερα τροποποιητικό νομοσχέδιο για καταβολή του ΕΕΕ αναδρομικά, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της επιτροπής Σκεύη Κουκουμά, εξέφρασε ανησυχία για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή του ΕΕΕ, αναφέροντας ότι η κατάσταση είναι τραγική για τον κόσμο που ανέμενει να το λάβει. Σημείωσε ότι τα πράγματα έχουν μείνει στάσιμα και ότι συγκεκριμένα από τις 16, 373 αιτήσεις που αφορούν Κύπριους μακροχρόνια άνεργους, θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου μόνο οι 8000.

«Κι αυτό το αμφισβητούμε και εκφράζουμε την αγωνία μας. Μακάρι να πληρωθούν οι 8000, αλλά αντιλαμβάνεστε είναι οι μισοί από όσους έχουν κάνει αίτηση», ανέφερε η κ. Κουκουμά.

Πρόσθεσε ότι τα πράγματα έχουν μείνει στάσιμα. Ανέφερε ότι από τις 69.724 αιτήσεις οι 16.373 αφορούν Κύπριους μακροχρόνια άνεργους, οι 3393 κοινοτικούς, οι 719 είναι πολίτες τρίτων χωρών, οι 21.000 λήπτες βοηθήματος και οι 28,135 χαμηλοσυνταξιούχοι. Από τους μακροχρόνια άνεργους έχουν εξεταστεί οι 2500 αιτήσει έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής μόνοι οι 640 και εντός των ημερών φαίνεται ότι θα πληρωθούν ακόμα 800 νοικοκυριά.

Είπε, επίσης, ότι έγινε αναφορά στην υποστελέχωση που υπάρχει και ανέφερε ότι επιβάλλεται να ενισχυθεί η υπηρεσία είτε με λειτουργούς των υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, είτε με άλλους λειτουργούς, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Η κ. Κουκουμά είπε επίσης ότι αναφέρθηκε πως 60% των αιτήσεων είχαν ελλειπή στοιχεία και για αυτό υπήρξε επιπλέον καθυστέρηση, σχολιάζοντας ότι κάτι τέτοιο αποδεικνύει την περιπλοκότητα των σχετικών εντύπων.

Αναφερόμενη στην αναδρομικότητα στην καταβολή του ΕΕΕ, είπε ότι όσοι υπέβαλαν αίτηση μέχρι 31 Σεπτεμβρίου θα λάβουν το ΕΕΕ από την 1η Οκτωβρίου και όσοι έκανα μέχρι 31 Οκτωβρίου θα πάρουν για τον Νοέμβριο.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ανέφερε ότι η τροποποιητική πρόταση για το ΕΕΕ που συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή, προάγει την αναδρομικότητα στην καταβολή των επιδομάτων σε σχέση με την ημερομηνία υποβολής, κάτι που δείχνει την κοινωνική ευαισθησία της Κυβέρνηση, ενώ είπε ότι η προθεσμία που έχει δοθεί για την εξέταση των αιτήσεων είναι πολύ λογική για να αποδοθούν σωστά στους πραγματικά δικαιούχους.

Παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια καθυστέρηση που ενοχλεί όλους και είπε ότι αυτό οφείλεται εν πολλοίς στις παρατάσεις που δόθηκα στην υποβολή των αιτήσεων . Πρόσθεσε ότι όλα τα κόμματα ζήτησαν από την Κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός όσων θα λάβουν το επίδομα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Είπε ότι εκτίμηση της Κυβέρνησης είναι ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί κατά 50%.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι είναι θετική η πρόταση της Κυβέρνησης να υπάρξει αναδρομικότητα, ωστόσο αυτό κρίθηκε αναγκαίο επειδή υπήρξε καθυστέρηση στην καταβολή των επιδομάτων. Εξέφρασε απογοήτευση και ανησυχία για το γεγονός ότι μόνο οι μισοί απ` όσους έκαναν αίτηση για πρώτη φορά θα πάρουν το επίδομα μέχρι το τέλος του χρόνου. Ανέφερε παράλληλα ότι το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας, αφού αυτοί οι άνθρωποι μέχρι σήμερα δεν έπαιρναν κανένα επίδομα.

Η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ είχε προειδοποιήσει ότι η Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει τις ίδιες τις εξαγγελίες της και έχει επιβεβαιωθεί, ενώ είπε ότι η στελέχωση είναι πολύ μικρή για να μπορέσει να ανταποκριθεί επαρκώς στο ύψος των περιστάσεων.

Αναφερόμενη στα στοιχεία που δόθηκαν από το Υπ. Εργασίας, είπε ότι περίπου 4000 άτομα, λογικά, θα πάρουν τις επόμενες μέρες το ΕΕΕ, ενώ εκκρεμούν άλλες 9000 που όπως έχουν παραδεχτεί, καθυστερούν για γραφειοκρατικούς και μόνο λόγους, ενώ για κάποιες υπολείπονται στοιχεία.

Η κ. Μαυρονικόλα πρόσθεσε ότι παρ` όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν και τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει, η Κυβέρνηση θα έπρεπε να ανταποκριθεί για αυτούς τους 17.000 που ουσιαστικά μέχρι τώρα δεν δικαιούνται κανένα επίδομα. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες, ώστε μέχρι τα Χριστούγεννα να ξεκαθαρίσει ποιοι δικαιούνται επίδομα και ποιοι όχι. Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο προσπαθεί να κάνει μια προέγκριση για όσων οι αιτήσεις υπολείπονται κάποια στοιχεία, και διερωτήθηκε τι θα γίνει να αυτοί στο τέλος κριθούν μη δικαιούχοι.

Αναλογική σύνταξη χηρείας

Στην Επιτροπή συζητήθηκε επίσης το θέμα της αναλογικής σύνταξης χηρείας για το οποίο θα γίνει κοινωνικός διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ η Βουλή αναμένεται να επανέλθει μετά το πέρας των γιορτών.

Όπως είπε η κ. Κουκουμά θα έπρεπε ήδη να συζητήσει το θέμα το Συμβούλιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο έχει συνεδριάσει μια φορά μόνο χωρίς να έχει ολοκληρώσει τη συζήτηση. Έχει καθοριστεί συνεδρία στις 15 Δεκεμβρίου. Η Επιτροπή, είπε, έδωσε προθεσμία και στις πρώτες συνεδρίες της νέας χρονιάς, θα ξαναδεί το θέμα για να το αντιμετωπίσει και να δώσει λύσεις.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι υπάρχει ένας κοινωνικός διάλογος και προσδοκία είναι να ολοκληρωθεί στα αρμόδια όργανα μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ώστε η Βουλή να ασχοληθεί με το θέμα αμέσως μετά τις γιορτές και το θέμα της αναλογικότητας να ολοκληρωθεί εντός Ιανουαρίου.

Ο κ. Βότσης είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό θέμα, το οποίο η Επιτροπή φρόντισε να διαχωρίσει από τα υπόλοιπα ζητήματα που υπάρχουν για να δοθεί πρακτική λύση. Πρόσθεσε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις βλέπουν με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα το οποίο είναι διατεθειμένες να επιλύσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αν δεν υπάρξει συναίνεση μεταξύ κοινωνικών εταίρων, πρόσθεσε, η Βουλή είναι έτοιμη να λάβει τις αποφάσεις που χρειάζονται για να λυθεί το πρόβλημα αυτό.

Η κ. Μαυρονικόλα ανέφερε ότι το θέμα προχωρεί με ρυθμούς χελώνας και ότι η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι ο επιμερισμός της σύνταξης είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα γιατί είναι ένα οικογενειακό περιουσιακό στοιχείο. Πρόσθεσε ότι ο επιμερισμός και της σύνταξης χηρείας θα πρέπει να γίνει όπως γίνεται ο επιμερισμός όλων των άλλων περιουσιακών στοιχείων σε ένα διαζύγιο.