Χιλιάδες γυναίκες στη Χιλή διαδήλωσαν κατά των βιασμών, της βίας και της καταπίεσης

Χιλιάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν χθες Τετάρτη μπροστά στο εθνικό στάδιο του Σαντιάγο για να χορέψουν μαζικά τη χορογραφία υπό τον τίτλο «Ο βιαστής είσαι εσύ», δημιουργία φεμινιστικής συλλογικότητας της Χιλής που έχει μετατραπεί σε ύμνο κατά της βίας εναντίον των γυναικών.

Στο κάλεσμα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ανταποκρίθηκαν χιλιάδες διαδηλώτριες, που εκτέλεσαν τη χορογραφία επανειλημμένα γύρω στις 19:30 (τοπική ώρα· 00:30 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας).

Ντυμένες στα μαύρα, με κορδέλες στα μάτια, με κόκκινα φουλάρια στους λαιμούς, κατήγγειλαν για ακόμα μια φορά το «καθεστώς καταπίεσης» και φώναξαν «το λάθος δεν ήταν δικό μου, δεν έφταιγε το πού ήμουν ούτε το πώς ήμουν ντυμένη… Οι βιαστές είσαστε εσείς!».

Αποτέλεσμα εικόνας για chile women

Τη χορογραφία δημιούργησε πριν από μερικές εβδομάδες η φεμινιστική συλλογικότητα LasTesis και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Βαλπαραΐσο.

Αποτέλεσμα εικόνας για chile women

Η Γιακελίν Σεντάρντ, οικονομολόγος, 66 ετών, έκανε λόγο για «μια όμορφη εμπειρία» που μοιράστηκε «με χιλιάδες γυναίκες, αρκετές μεγαλύτερες, κάποιες 90 ετών σε αναπηρικά αμαξίδια».

Αποτέλεσμα εικόνας για chile women

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών ΜΜΕ, στη διαδήλωση πήραν μέρος 4.000 ως 6.000 άνθρωποι, που επανέλαβαν αυτή τη χορογραφία τέσσερις φορές πριν διαλυθούν χωρίς να υπάρξει κανένα σοβαρό επεισόδιο.

Το τραγούδι και η χορογραφία γεννήθηκαν έπειτα από μια έρευνα για βιασμό στη Χιλή και εγγράφονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου έργου με φεμινιστικό περιεχόμενο. Αλλά μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων εναντίον των κοινωνικών ανισοτήτων στη Χιλή και τις καταγγελίες για αστυνομική βία με θύματα γυναίκες, η οργάνωση LasTesis, για την οποία ελάχιστα είναι γνωστά, αποφάσισε να επισπεύσει την πρεμιέρα.

Η χορογραφία, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την 20ή Οκτωβρίου στη Βαλπαραΐσο, έχει μετατραπεί έκτοτε σε διεθνές φαινόμενο: έχει επαναληφθεί στο Παρίσι, στη Βαρκελόνη, στην Μπογοτά και στο Μεξικό.

Σύμφωνα με δεδομένα της Οικονομικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CEPALC) του ΟΗΕ, επεισόδια σεξιστικής βίας στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 3.529 γυναίκες σε 25 χώρες το 2018.