Χιλιάδες νέοι πνιγμένοι στην απογοήτευση

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

 

Την ίδια ώρα που η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, δήλωνε χθες στη Βουλή ότι μειώθηκε η ανεργία, η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωνε ότι χιλιάδες νέοι περιήλθαν σε κατάσταση πλήρους αδράνειας. Συγκεκριμένα 27.956 νέοι κάτω των 29 ετών δεν συμμετέχουν ούτε στην εκπαίδευση, ούτε στην απασχόληση, ούτε σε προγράμματα κατάρτισης. Μάλιστα, το τρίτο τρίμηνο που σύμφωνα με την κυβέρνηση η οικονομία επέστρεψε δυναμικά σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, το ποσοστό των νέων σε κατάσταση «NEET» (Not in Education, Employment, or Training) εκτοξεύτηκε στο 16,9%, σε σύγκριση με 14,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Δηλαδή άλλοι 4.194 νέοι κάτω των 29 ετών περιήλθαν σε κατάσταση πλήρους αδράνειας, προφανώς πνιγμένοι στην απογοήτευση.

Κατά τη συνεδρία στη Βουλή το ΑΚΕΛ έθεσε θέμα για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Παρά ταύτα, η Υπουργός Εργασίας διαφώνησε κάθετα με την πιο πάνω αναφορά. Αναφέρθηκε μάλιστα στην απόφαση του δικαστηρίου για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μετατράπηκαν εν μία νυκτί από μισθωτοί σε αυτοεργοδοτούμενοι και ισχυρίστηκε ότι δεν δικαιώθηκαν. Αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση της απασχόλησης, παραλείποντας ωστόσο να αναφερθεί στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα οποία δείχνουν ότι 48.482 είναι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, 50.548 υπάλληλοι είναι σε καθεστώς προσωρινής εργασίας, 31.355 είναι άνεργοι εκ των οποίων οι 10.319 για περίοδο πέραν των 12 μηνών, 20.465 είναι υποαπασχολούμενοι με μερική απασχόληση κ.τ.λ.

Είναι προφανές ότι το οπτικό πεδίο της κυβέρνησης περιορίζεται στην αυλή του Προεδρικού, όπου σύμβουλοι με μοναδικό προσόν την προϋπηρεσία τους στον ΔΗΣΥ γίνονται εν μία νυκτί Επίτροποι ή/και δημόσιοι υπάλληλοι με μισθούς οι οποίοι πολλές φορές ξεπερνούν τις 5 χιλ. ευρώ. Οι κυβερνώντες δεν ενδιαφέρονται για τους νέους με προσόντα. Τους έχουν γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Τους οδηγούν στην απογοήτευση και από κει στην πλήρη αδράνεια.

Οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν επιβάλει τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τη δραματική μείωση της αγοραστικής αξίας των μισθών κ.τ.λ. Κυρίως όμως έχουν επιβάλει την αναξιοκρατία.

Στην αυλή του Προεδρικού τα ρουσφέτια πέφτουν βροχή, αλλά τους υπόλοιπους και ιδιαίτερα τους νέους η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ τους έχει καταδικάσει στην απογοήτευση και την αδράνεια.

Οι πολίτες βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές εδώ και οκτώ χρόνια. Και προφανώς δεν προσδοκούν ότι στους επόμενους μήνες που απομένουν στην κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ θα διαφοροποιηθεί η κατάσταση. Ούτε και μπορούν να προσβλέπουν ότι αν ο Μανωλιός βάλει τα ρούχα του αλλιώς και εκλεγεί ξανά κυβέρνηση, υπάρχει πιθανότητα να διαφοροποιηθεί η κατάσταση.

Η μόνη επιλογή που υπάρχει είναι η κοινωνία και ιδιαίτερα οι νέοι να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και να συμβάλουν στην εκλογή μιας νέας κυβέρνησης με διαφορετικές πολιτικές από την υφιστάμενη. Για το καλό της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.