«Χιλιάδες περισσότεροι» από 3.381 είναι οι νεκροί στην Ουκρανία, λέει ο ΟΗΕ, “τουλάχιστον χίλιοι” Ουκρανοί μαχητές στo Αζοφστάλ, σύμφωνα με το Κίεβο

Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για την παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως χιλιάδες περισσότεροι άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη χώρα αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου, από τον επίσημο απολογισμό των 3.381. Την ίδια ώρα η Αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «τουλάχιστον χίλιοι» Ουκρανοί μαχητές, μεταξύ των οποίων «εκατοντάδες τραυματίες», εξακολουθούν να βρίσκονται στη χαλυβουργία Αζοφστάλ που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η ομάδα του ΟΗΕ, που περιλαμβάνει 55 παρατηρητές στην Ουκρανία, έχει πει πως οι περισσότεροι θάνατοι έχουν προκληθεί από πυραυλικά και αεροπορικά πλήγματα, τα οποία επηρεάζουν μια ευρεία περιοχή.

«Εργαζόμαστε με βάση εκτιμήσεις, αλλά το μόνο που μπορώ να πω για τώρα είναι πως είναι χιλιάδες περισσότεροι από τους αριθμούς που δίνουμε αυτή τη στιγμή σε εσάς», δήλωσε η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της Αποστολής του ΟΗΕ για την Παρακολούθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, απαντώντας σε ερώτηση για τον συνολικό αριθμό των νεκρών και των τραυματιών.

«Η μεγάλη μαύρη τρύπα είναι πραγματικά η Μαριούπολη, όπου είναι δύσκολο για εμάς να έχουμε πλήρη πρόσβαση και να εξασφαλίσουμε πλήρως επιβεβαιωμένες πληροφορίες», πρόσθεσε.

Η Μπόγκνερ είπε πως η ομάδα της ερευνά επίσης «αξιόπιστες καταγγελίες», όπως τις χαρακτήρισε, για βασανιστήρια, κακομεταχείριση και εκτελέσεις από ουκρανικές δυνάμεις εναντίον των ρωσικών δυνάμεων εισβολής και συνδεόμενων με αυτές ένοπλων ομάδων.

«Σε ό,τι αφορά την έκταση των παραβιάσεων από τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ η κλίμακα είναι σημαντικά μεγαλύτερη στην πλευρά των καταγγελιών εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, καταγράφουμε επίσης παραβιάσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις», είπε.

Στο μεταξύ, η Αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ δήλωσε πως «τουλάχιστον χίλιοι» Ουκρανοί μαχητές, μεταξύ των οποίων «εκατοντάδες τραυματίες», εξακολουθούν να βρίσκονται στη χαλυβουργία Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη.

Μετά την απομάκρυνση όλων των αμάχων την περασμένη εβδομάδα με τη βοήθεια του ΟΗΕ, «τουλάχιστον χίλιοι» μαχητές μεταξύ των οποίων «εκατοντάδες τραυματίες» παραμένουν στις υπόγειες στοές αυτού του τεράστιου μεταλλουργικού συγκροτήματος, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιρίνα Βερεσούκ. «Υπάρχουν σοβαρά τραυματισμένοι άνθρωποι που θα πρέπει επειγόντως να απομακρυνθούν», διευκρίνισε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy