Χιλιάδες τα πρόστιμα από το σύστημα αναγνώρισης στα περιπολικά

Η ικανότητα του συστήματος αναγνώρισης πινακίδων αυτοκινήτων καθιστάται σε «χρυσό εργαλείο» για την αστυνομία αφού με βάση και τα δεδομένα από τη χρήση του μέχρι τώρα το καθιστούν πλήρως αποτελεσματικό και απαραίτητο για την τροχαία αστυνόμευση.

Συγκεκριμένα η αστυνομία εξέδωσε χιλιάδες εξώδικα πρόστιμα χρησιμοποιώντας το σύστημα αναγνώρισης πινακίδων εγγραφής οχημάτων που εγκατέστησε σε πρώτη φάση σε 54 περιπολικά.

Το σύστημα που είναι εγκατεστημένο σε εμφανή σημεία στα περιπολικά, καταγράφει και αναγνωρίζει αυτόματα τις πινακίδες εγγραφής των οχημάτων και με την υποστήριξη 18 βάσεων δεδομένων, διαπιστώνει κατά πόσο προκύπτουν οποιαδήποτε αδικήματα σε σχέση με την κυκλοφορία του οχήματος όπως άδεια κυκλοφορίας, πιστοποιητικό καταλληλότητας, ασφάλεια κ.τ.λ.

Ταυτόχρονα, το σύστημα ενημερώνει τα μέλη της Αστυνομίας κατά πόσο εναντίον του εγγεγραμμένου ιδιοκτήτη του οχήματος εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης ή και πρόστιμα. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή και καταδίωξης υπάρχει δυνατότητα αποστολής στοιχείων ενώ τα αστυνομικά οχήματα βρίσκονται σε κίνηση εκτός της βάσης τους μέσω της τεχνολογίας 4G.

Τα αστυνομικά οχήματα που είναι εφοδιασμένα με το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιούνται τόσο από μέλη της Τροχαίας όσο και από μέλη άλλων υπηρεσιών.

Βασικό πλεονέκτημα του συστήματος αναγνώρισης πινακίδων εγγραφής οχημάτων είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα στην Αστυνομία να εντοπίζει άμεσα διάφορα τροχαία αδικήματα, καθώς επίσης και οχήματα που πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν για τη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών.

Κατακόρυφη αύξηση τα πρόστιμα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 έγιναν συνολικά από την Τροχαία 178.410 καταγγελίες εξώδικης και μη εξώδικης ρύθμισης που αφορούν 20.744 αδικήματα σε σύγκριση με 152.084 καταγγελίες που έγιναν κατά το έτος 2018 και αφορούσαν 13.434 αδικήματα.

699 οδηγοί υπό την επήρεια ναρκωτικών

Mε την μέθοδο της οδικής αστυνόμευσης εντοπίστηκαν και εκατοντάδες οδηγοί που οδηγούσαν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, από την πρώτη του χρόνου μέχρι τις 30/9/2019 διενεργήθηκαν παγκύπρια έλεγχοι νάρκοτεστ σε 521 οδηγούς εκ των οποίων οι 402 ήταν θετικοί. Κατά το 2018 που εφαρμόστηκε η νομοθεσία (25/1/2018), πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι νάρκοτεστ σε 426 οδηγούς εκ των οποίων οι 297 ήταν θετικοί σε ναρκωτικές ουσίες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.