Χιλιάδες θανάτοι μελισσών τον χρόνο

Χιλιάδες είναι οι θανάτοι μελισσών όλο τον χρόνο κυρίως τους ανοιξιάτικους μήνες

Οι εικόνες νεκρών μελισσών προκαλούν απογοήτευση σε όλη την κοινωνία. Ο κυριότερος λόγος μαζικών θανάτων, είναι οι αλόγιστοι ψεκασμοί από όλες τις μερίδες ανθρώπων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Φιλελεύθερου”, μελίσσια που βρίσκονταν τοποθετημένα το τελευταίο διάστημα στην περιοχή Περιστερώνας χάθηκαν από ψεκασμούς γεωργικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για προστασία εσπεριδοειδών.

Πρόκειται για επικίνδυνα φάρμακα για τις μέλισσες που απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται σε περιόδους ανθοφορίας και σε μεγάλο βαθμό έχουν μειωθεί τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα λόγω και της ευαισθητοποίησης του αγροτικού κόσμου, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Μελισσοκόμων Κύπρου.

Μετά και τη χρήση μελισσοτοξικών φυτοφαρμάκων κατά την ανθοφορία, θύμα βρέθηκε αυτή τη φορά, ένας μελισσοκόμος από τη Γαλλία ο Ντομινίκ Μιχελέττο, ο οποίος ασχολείται με τη μελισσοκομία στην Κύπρο από το 1980.

Ο κ. Μιχελέττο είπε ότι έχασε ολοκληρωτικά το μελίσσι του και τη δουλειά του για φέτος αφού το εισόδημά του προέρχεται αποκλειστικά από το μέλι.

Σημειώνεται ότι, χθες ο Σύνδεσμος Μελισσοκόμων με μήνυμά του ενημέρωσε τα μέλη του για το περιστατικό της Περιστερώνας: «Προσοχή! Στην περιοχή της Περιστερώνας έχει παρατηρηθεί ένα μεμονωμένο κρούσμα θανάτων μελισσών από ψεκασμούς. Σας παρακαλούμε, αν υπάρχουν και άλλα τέτοια κρούσματα, γνωρίζετε κάτι ή έχετε στοιχεία για κάτι συγκεκριμένο, επικοινωνήστε με τον ΠΑΣΥΜΕ για να προχωρήσουμε με τις απαραίτητες ενέργειες».

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Μελισσοκόμων έχει ενημερωθεί ότι θα αρχίσουν οι ψεκασμοί εντός των ημερών στα εσπεριδοειδή, λόγω του ότι η ανθοφορία είναι στο τέλος της. Με τη σειρά του καλεί όσους μελισσοκόμους έχουν τις κυψέλες κοντά σε περιβόλια με εσπεριδοειδή, όπως τις μετακινήσουν άμεσα για να αποφευχθούν τυχόν δηλητηριάσεις μελισσών.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων Μάριος Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στην ευαισθητοποίηση του αγροτικού κόσμου ως αποτέλεσμα και της εκστρατείας προστασίας της μέλισσας που άρχισε από τον Οκτώβριο.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει αλληλοενημέρωση έτσι ώστε προτού αρχίσουν οι ψεκασμοί να ενημερώνονται οι μελισσοκόμοι για να μεταφέρουν τις κυψέλες τους. Αναφερόμενος στις ενέργειες που έκανε ο Σύνδεσμος για το μεμονωμένο περιστατικό της Περιστερώνας εξήγησε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να εξευρεθεί το άτομο που προχώρησε σε ψεκασμό. Πάρθηκαν δείγματα, είπε, από τον Κλάδο Αγροχημικών από τις ψόφιες μέλισσες για να διαπιστωθεί ποιο φυτοφάρμακο χρησιμοποιήθηκε. Αν εντοπιστεί το άτομο, είπε, θα επιβληθεί σε αυτό πρόστιμο και παρέχεται η δυνατότητα στον μελισσοκόμο να κινηθεί με νομικά μέτρα εναντίον του.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.