Choral Crossroads 2018: Γνωρίζοντας, μαθαίνεις, μαθαίνοντας κατανοείς

Με αφορμή το Choral Crossroads που διοργανώνει για ακόμα μια χρονιά η Πολιτιστική Κίνηση Επιλογή στη Λεμεσό από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου η Επιτροπή διοργάνωσης του φεστιβάλ «Choral Crossroads 2018» μιλάει στον Ορίζοντα:

 Τι είναι το “Choral Crossroads 2018”; Το “Choral Crossroads 2018” είναι μια Χορωδιακή γιορτή αφιερωμένη στον Ευρω-Αραβικό και δια-Μεσογειακό διάλογο, στη φιλία, συνεργασία και την Ειρήνη. Το φεστιβάλ θα είναι ένας συνδυασμός από συναυλίες, κοινές πρόβες, εργαστήρια και εκδηλώσεις που αποτείνονται στο κοινό της πόλης μας.

Το κοινό της Λεμεσού θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει 9 χορωδίες από Ευρώπη, Αραβικές χώρες και Κύπρο να εμφανίζονται, με εναλλακτικό τρόπο, στις πλατείες και τους δρόμους της πόλης, προκαλώντας το κοινό να σταματήσει και να παρακολουθήσει.

Ποιος ο σκοπός τέτοιων συναντήσεων; Μέσα σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο για την Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο, η οποία δημιουργεί μεγάλα διλήμματα και ανασφάλεια στους πολίτες κάθε χώρας, επιδιώκουμε να γεφυρώσουμε διαφορετικές κουλτούρες και Πολιτισμό από Ευρώπη και Αραβικό κόσμο, ακολουθώντας το δρόμο του σεβασμού, της αποδοχής, της συνύπαρξης και της από κοινού δημιουργίας.

Ποιες χορωδίες παίρνουν μέρος; Στο φεστιβάλ συμμετέχουν :

  • Τα Χορωδιακά τμήματα της Πολιτιστικής Κίνησης Λεμεσού Επιλογή, Παιδική , Γυναικειο φωνητικό Σύνολο και Μικτή χορωδία Επιλογής
  • Η Χορωδία του Πολιτιστικού Ομίλου «Ερμής» Αραδίππου
  • Η Χορωδία του Πολιτιστικού Ομίλου Μόρφου
  • Η Χορωδία Robert Fuchs Kirchenchor Freuenthal, από Αυστρία
  • Η Χορωδία St.Rafqa Institute Choir, από Λίβανο
  • Η Χορωδία Teachers’ Chamber Choir of Komló, από Ουγγαρία
  • Η Χορωδία Amaan Choir, από Ιορδανία

Πόσο εύκολο είναι να διοργανώνονται τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις; Η διοργάνωση ενός Φεστιβάλ είναι μεγάλο γεγονός και έχει μεγάλες απαιτήσεις. Σε ένα φεστιβάλ με φιλοξενούμενους από το εξωτερικό, ο σχεδιασμός είναι ακόμα πιο πολύπλοκος. Ξεκινά αναζητώντας συνεργασίες, τοπικές και διεθνείς με γνώμονα τη καλλιτεχνική αρτιότητα αλλά και τη κοινή φιλοσοφία.

Αναγκαία είναι και η συνεργασία με τις τοπικές αρχές, τις τοπικές επιχειρήσεις διότι η πόλη και οι υποδομές της θα φιλοξενήσουν ένα τετραήμερο φεστιβάλ με 200 χορωδούς. Το οργανωτικό μέρος είναι το μέρος που απαιτεί πολλές ώρες εργασίας, συνέπεια και μεράκι. Είναι εδώ που οι εθελοντές της επιλογής προσφέρουν ανιδιοτελώς χρόνο και γνώση για να καλύψουν τον περιορισμένο προυπολογισμό και να εξασφαλίσουν την επιτυχία του Φεστιβάλ.

Πείτε μας λίγα λόγια γενικότερα για τη συνεργασία των χορωδιών σας με άλλους πολιτιστικούς φορείς του εξωτερικού. Από το 2000 η Πολιτιστική Κίνηση “Επιλογή” έχει αναπτύξει ένα διεθνές δίκτυο συνεργασίας με αντίστοιχους οργανισμούς από Ευρώπη και Αραβικές χώρες ( Ευρωπαϊκή ένωση Χορωδιών Europa Cantat, Jeunesses Musicales Ιnternational, Αραβική Ακαδημία Μουσικής και το Ευρωαραβικού Κέντρου Μουσικής για Νέους) καθώς και με χορωδίες από όλο το κόσμο.

Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων υλοποιήθηκαν αξιόλογες δράσεις, όπως η θεσμοθέτηση του χορωδιακού φεστιβάλ Choral Crossroads και η ίδρυση του Ευρωαραβικού Κέντρου Μουσικής για Νέους, με αποτέλεσμα η Κύπρος μέσο των δράσεων της ΕΠΙΛΟΓΗΣ να προβάλλεται ως πολιτιστικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου

Κάποιες εκδηλώσεις στο εξωτερικό που θυμάστε ιδιαίτερα; Κάθε φορά που οι χορωδοί συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις νοιώθουν πως μέσα από τη χορωδία τους προβάλλουν τη Κύπρο και τον πολιτισμό μας. Μια ιδιαίτερη εμπειρία ήταν το 2006, όταν η Παιδική Χορωδία της ΕΠΙΛΟΓΗΣ αντιπροσώπευσε τη Κύπρο στο Πανευρωπαϊκό Χορωδιακό Φεστιβάλ ‘Noel en Alsace’ στο Στρασβούργο, όπου τα παιδιά τραγούδησαν με χορωδίες από όλες τις χώρες της Ευρώπης και συμμετείχαν στη τελική συναυλία, που προβλήθηκε ζωντανά σε όλη την Ευρώπη.

Πόσο σημαντικές θεωρείτε εκδηλώσεις όπως το “Choral Crossroads 2018”; Ο ξεκάθαρος στόχος του φεστιβάλ είναι η συνεύρεση και η από κοινού δημιουργία πολλών και διαφορετικών ανθρώπων. Πιστεύουμε πως γνωρίζοντας, μαθαίνεις, μαθαίνοντας κατανοείς και φοβάσαι λιγότερο και φυσιολογικά πλέον εμπιστεύεσαι ανθρώπους και λαούς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy