Χώρες με πρόσφυγες από την Ουκρανία ζητούν επιπλέον χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η Πράγα δήλωσε την Πέμπτη ότι εννέα χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα ζητήσουν από την ΕΕ αυτό το μήνα οικονομική βοήθεια για να αντισταθμίσουν το κόστος φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων.

Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου, με την πλειονότητα να διέρχεται τα σύνορα με την Πολωνία.

Οι γύρω χώρες έχουν επίσης δεχθεί πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας που έχει δώσει 300.000 προσωρινές βίζες σε Ουκρανούς από την έναρξη της σύγκρουσης.

«Η τρέχουσα κρίση είναι εξαιρετική και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τον τελικό αντίκτυπό της στις οικονομίες μας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τσεχίας, Ιβάν Μπάρτος.

Ως εκ τούτου, πρέπει να ζητήσουμε πρόσθετα κεφάλαια για τα μέλη της ΕΕ που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό Ουκρανών προσφύγων».

Οι εν λόγω χώρες, όλες μέλη της ΕΕ, είναι η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και το τρίο της Βαλτικής Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.

Η δήλωση δεν ανέφερε ποιο συγκεκριμένο ποσό θα ζητούσαν μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο Μπάρτος πρόσθεσε ότι οι χώρες ζητούν επίσης «επείγουσα έγκριση προγραμμάτων για τη νέα δημοσιονομική περίοδο 2021-2027, ώστε τα έργα που βοηθούν τους πρόσφυγες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη να αρχίσουν να αποζημιώνονται το συντομότερο δυνατό».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.