Χορηγίες ξανά για το… OliveWood αντί στους ανθρώπους του Πολιτισμού

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Εγκρίθηκε από την κυβέρνηση η επιχορήγηση ακόμη μιας παραγωγής στο πλαίσιο του Σχεδίου Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες χορηγίες για το OliveWood, την ίδια ώρα μάλιστα που κουνά το δάχτυλο σε όσους ζητούν τη στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού, επικαλούμενη τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια.

Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αίτημα για αποδέσμευση ακόμη 142.370 ευρώ για «κάλυψη των δαπανών της παραγωγής “Ghosts of Monday AVC Limited”, στα πλαίσια του Σχεδίου για προώθηση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας και την προώθηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως χώρας γυρισμάτων», όπως αναφέρεται.

Σημειώνεται επίσης ότι «το εν λόγω σχέδιο αποτελεί το πλαίσιο πολιτικής το οποίο εδράζεται σε αναπτυξιακά, οικονομικά και φορολογικά κίνητρα και βασίζεται στον κανονισμό της ΕΕ για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά».

Επισημαίνεται ότι για το OliveWood η κυβέρνηση έβαλε στον προϋπολογισμό του 2022 κονδύλια συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται επίσης ότι το Σχέδιο Προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας βρέθηκε παλαιότερα στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία εντόπισε πολλά προβληματικά σημεία. Μάλιστα, σε έκθεσή της, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, επεσήμανε ότι δόθηκαν εκατομμύρια σε παραγωγές «χαμηλής ποιότητας ή/και με περιορισμένη συμβολή στον Πολιτισμό», καθώς και ότι τα πολιτιστικά κριτήρια τα οποία εφαρμόστηκαν στο Σχέδιο Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας δεν διασφαλίζουν τη συνεισφορά των παραγωγών που εγκρίνονται στον Πολιτισμό, ούτε την ποιότητα του αποτελέσματος.

Αναφέρεται μάλιστα ότι ο αρμόδιος υπουργός είχε απευθείας επικοινωνία με συγκεκριμένο παραγωγό σε σχέση με τις πρόνοιες του Σχεδίου και τις αλλαγές οι οποίες επήλθαν σ’ αυτό στη συνέχεια, καθώς και ότι σε μια τουλάχιστον περίπτωση δόθηκαν και «χρυσά» διαβατήρια μαζί με τις επιχορηγήσεις.

Παρά ταύτα, δεν υπήρξε ανταπόκριση από την κυβέρνηση για διόρθωση του Σχεδίου.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.