Χωρίς αντίκρισμα η πολυδιαφημισθείσα νέα στεγαστική πολιτική

5 μήνες μετά την έναρξη των σχεδίων εγκρίθηκαν μόνο 19 αιτήσεις 

Άλλη μια κυβερνητική πολιτική διαφάνηκε να μην αποδίδει, αφήνοντας τις εξαγγελίες και τα μεγάλα λόγια να υπερκαλύψουν την τραγική πραγματικότητα. Τα νέα Στεγαστικά Σχέδια που με τόσο στόμφο παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών, διαμηνύοντας πως ούτε λίγο ούτε πολύ πρόκειται για επαναστατική πολιτική η οποία θα απαντήσει στις προϋπάρχουσες «μη βιώσιμες», εξυπηρέτησε μόνο 19 οικογένειες μέχρι σήμερα.

Τα νέα Στεγαστικά Σχέδια που τέθηκαν σε εφαρμογή την 4η Ιουλίου 2019, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι απλουστευμένα και στοχευμένα. Στόχος είναι η παροχή οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση.

Αφορούν ορεινές περιοχές (110 κοινότητες, υψόμετρο πέραν των 600μ.), ακριτικές περιοχές (κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής στους Δήμους Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου και σε 18 κοινότητες και δήμους που γειτνιάζουν). Μια άλλη κατηγορία είναι οι πρόσφυγες, με τα κριτήρια και το ύψος της βοήθειας να έχουν τροποποιηθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σχεδόν 5 μήνες μετά την έναρξη του νέου κυβερνητικού σχεδιασμού έχουν εγκριθεί μόνο 17 αιτήσεις για κατοικίες σε ακριτικές περιοχές και 2 για τις ορεινές.

Συγκεκριμένα, για τις ακριτικές περιοχές κατατέθηκαν 44 αιτήσεις ύψους €1,4εκ., από τις οποίες εγκρίθηκαν 17 για ποσό €555.000 περίπου. Για τις ορεινές περιοχές λήφθηκαν 8 αιτήσεις ύψους €235.000, από τις οποίες εγκρίθηκαν 2 για ποσό €70.000.

Ο κ. Πετρίδης που μιλούσε στην παρουσίαση «Στεγαστική Πολιτική-Προσιτή Κατοικία, Αξιοποίηση Κινήτρων, Εργαλείων και Μέτρων» αναφέρθηκε επίσης και στο πρόγραμμα Προσιτή Στέγη.

Προσιτή στέγαση, με βάση τη διεθνή πρακτική, είπε ο κ. Πετρίδης, σημαίνει ότι το νοικοκυριό δεν πρέπει να ξοδεύει περισσότερο από το 30% του ακαθάριστου εισοδήματός του για σκοπούς στέγασης -επομένως, η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως κράτος και ως κοινωνία, είναι η αυξημένη ζήτηση οικιστικών μονάδων οι οποίες να είναι οικονομικά προσιτές.

Συγκρίνεται ευνοϊκά… η Κύπρος με χώρες της ΕΕ, λέει ο ΥΠΕΣ

Παρόλο, σημείωσε, που με βάση τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (για το 2017) η Κύπρος συγκρίνεται ευνοϊκά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το ποσοστό του πληθυσμού που καταβάλλει περισσότερο από το 30% των εισοδημάτων του για στέγαση είναι μόλις 2,8% του πληθυσμού στην Κύπρο μετά τη Μάλτα (1,4%), ενώ ο μέσος όρος των 28 της ΕΕ είναι 10,4%.

Μέσω του νέου πλαισίου στεγαστικής πολιτικής, είπε, αποσκοπούμε, αφενός στην αύξηση προσφοράς οικιστικών μονάδων για προσιτή στέγαση, και αφετέρου σε στοχευμένη διάθεση κρατικών πόρων σε ομάδες πληθυσμού και περιοχές στόχου για απόκτηση στέγης, με αποτελεσματικότερο και αποδοτικότερο τρόπο, υιοθετώντας απλουστευμένες διαδικασίες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, είπε ο κ. Πετρίδης, έχει προχωρήσει στην εισαγωγή πολεοδομικών κινήτρων και εργαλείων για παραγωγή προσιτής κατοικίας και δημιουργία αγοράς προσιτού ενοικίου, στην εισαγωγή νέων απλοποιημένων και στοχευμένων στεγαστικών σχεδίων σε νέο πρόγραμμα δημιουργίας οικιστικών μονάδων από ΚΟΑΓ και διαφοροποίηση ρόλου του ΚΟΑΓ.

Γιάννης Κακαρής