Χωρίς απαντήσεις για τα μεγάλα προβλήματα των σχολείων της Λάρνακας

Το ΑΚΕΛ Λάρνακας έθεσε καυτά ερωτήματα στον Υπουργό Παιδείας

Καμία ουσιαστικά απάντηση στα καυτά ερωτήματα που τέθηκαν ενώπιόν του από αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ Λάρνακας σχετικά με την κάκιστη κατάσταση πολλών σχολείων της πόλης και ζητήματα που εκκρεμούν, δεν είχε να δώσει ο Υπουργός Παιδείας.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ συνάντηση έγινε χθες και στην ατζέντα βρέθηκαν τα βασικότερα ζητήματα που άπτονται κυρίως της κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων. Το ΑΚΕΛ Λάρνακας ήγειρε το θέμα της ανέγερσης νέας Τεχνικής Σχολής για αντικατάσταση της Τεχνικής Αγίου Λαζάρου για το οποίο φαίνεται ότι είναι ανέτοιμο να προχωρήσει το Υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός περιορίστηκε να παραπέμψει στο Γενικό Λογιστήριο για έγκριση της δαπάνης που απαιτείται για τις μελέτες για το καινούργιο σχολικό κτίριο το οποίο έχει αποφασιστεί να ανεγερθεί στην περιοχή Ριζοελιάς.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το στάδιο των προσφορών για κατασκευαστικά έργα ακόμα αργεί, όπως κατέστη σαφές. Εξίσου μεγάλο είναι και το ζήτημα της Διανελλείου, το οποίο, ως γνωστόν, εκκρεμεί από το 2014 σχετικά με την ανταλλαγή της γης με παραχώρηση κρατικών τεμαχίων στη Μητρόπολη Κιτίου ώστε στο χώρο της Διανελλείου να κτιστεί καινούργιο σχολικό κτίριο.

Ούτε επί τούτου έδωσε, όπως πληροφορούμαστε, σαφείς απαντήσεις ο Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος είπε μόνο ότι εντός Νοεμβρίου θα γίνει σύσκεψη. Για το ζήτημα αυτό, επισημάνθηκε ότι υπάρχει χαώδης διαφορά ανάμεσα στην εκτίμηση της αξίας της γης από πλευράς κράτους και από πλευράς διαχειριστή, που είναι η Μητρόπολη Κιτίου. Το ΑΚΕΛ Λάρνακας εισηγήθηκε όπως καθοριστούν κοινά αποδεκτοί εκτιμητές ώστε να υπάρξει κατάληξη και συμφωνία για την αξία του εκκλησιαστικού τεμαχίου και ακολούθως να προχωρήσουν οι διαδικασίες εξεύρεσης κατάλληλης κρατικής γης για να προσφερθεί στην Εκκλησία ως αντάλλαγμα.

Το τρίτο μεγάλο ζήτημα για τη Λάρνακα είναι η δημιουργία των Πανεπιστημιακών Σχολών, για το οποίο επίσης δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβείς απαντήσεις ο Υπουργός Παιδείας. Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ Λάρνακας ζήτησε όπως τηρηθεί ο οδικός χάρτης μετά την εξαγγελία του Υπουργικού Συμβουλίου, ωστόσο κατέστη ξεκάθαρο ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό αφού υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες.

Σε ό,τι αφορά γενικώς την υλικοτεχνική υποδομή, το ΑΚΕΛ Λάρνακας έθεσε ενώπιον του Κ. Χαμπιαούρη τα πολλά και σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις που υπάρχουν σε πολλά σχολεία, τα οποία δημιουργούν μεταξύ άλλων και ζητήματα ασφάλειας και υγείας. Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι έχει αποφασιστεί η διάθεση ποσού 15 εκατομμυρίων ευρώ στη Σχολική Εφορεία Λάρνακας για ν’ αντιμετωπιστούν τα θέματα αυτά. Σήμερα, ο κ. Χαμπιαούρης θα επισκεφθεί τη Σχολική Εφορεία και ακολούθως δύο σχολεία στην πόλη.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei