Χωρίς εφαρμογή παραμένει ο νόμος για υποχρεωτική τοποθέτηση έργων τέχνης σε δημόσια κτίρια

Ανενεργός είναι στην ουσία ο νόμος που καθιστά υποχρεωτική την τοποθέτηση έργων τέχνης σε δημόσια κτίρια, αφού υπάρχει αδυναμία εφαρμογής του εν λόγω νόμου εκ μέρους των διαφόρων κρατικών φορέων, όπως παραδέχεται το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης ζήτησε από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή, να πληροφορήσει τη Βουλή εάν ισχύουν πληροφορίες ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται ο περί του Ελάχιστου Υποχρεωτικού Ποσοστού Εμπλουτισμού των Δημοσίων Κτιρίων με Έργα Τέχνης (Διαδικασίες και Υποχρεώσεις) Νόμος του 2009.

Ειδικότερα, πολλά δημόσια κτίρια δεν έχουν εμπλουτιστεί με έργα τέχνης όπως ορίζει ο υπό αναφορά νόμος. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου, το κράτος σήμερα οφείλει να δώσει πέραν των 2 εκατ. ευρώ για την πραγματοποίηση έργων τέχνης.
Να σημειώσουμε πως ο συγκεκριμένος νόμος καθιστά υποχρεωτική την τοποθέτηση έργων τέχνης σε δημόσια κτίρια. Επίσης εναποθέτει την ευθύνη διεκπεραίωσης της διαδικασίας επιλογής των έργων στο φορέα (του κρατικού ή και ευρύτερου δημοσίου τομέα), ο οποίος χρησιμοποιεί το δημόσιο κτίριο για τη μόνιμη στέγαση ή προσφορά υπηρεσιών.

Οι φορείς οφείλουν να ενημερώνουν γραπτώς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για την ανέγερση δημοσίου κτιρίου που εμπίπτει στη σφαίρα αρμοδιότητάς τους, καθώς και για το ποσό που θα διατεθεί για τον εμπλουτισμό του κτιρίου με έργα τέχνης.

 

Το Υπουργείο Παιδείας δεν διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία ελέγχου
Όπως αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεν διαθέτει τα εργαλεία προκειμένου να διαπιστώνει εάν κατά το στάδιο καταρτισμού του προϋπολογισμού ανέγερσης ενός δημοσίου κτιρίου ο ενδιαφερόμενος φορέας έχει μεριμνήσει ώστε να περιλαμβάνεται και το ποσό το οποίο αναλογεί στον εμπλουτισμό του κτιρίου με έργα τέχνης.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία, όπως παραδέχεται ο Υπουργός Παιδείας, καταδεικνύει αδυναμία εφαρμογής του εν λόγω νόμου εκ μέρους των διαφόρων κρατικών φορέων. Ωστόσο όπως αναφέρει δεδομένου ότι ο υπό αναφορά νόμος αποτελεί, για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς ανάπτυξης των Εικαστικών Τεχνών -τόσο ως μέτρο στήριξης και ενίσχυσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας, όσο και ως καταλύτης στην εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με την παρουσία της Τέχνης στην καθημερινότητά του- ο Υπουργός Παιδείας έθεσε το ζήτημα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τη μορφή ενημερωτικού σημειώματος, προκειμένου να επαναβεβαιωθεί η υποχρέωση των δημοσίων φορέων να εφαρμόζουν τη νομοθεσία.

Μεταξύ άλλων το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως για όλα τα δημόσια κτίρια που θα ανεγερθούν από τούδε και στο εξής εφαρμόζεται η σχετική νομοθεσία με τη συμπερίληψη του κόστους για τοποθέτηση έργων τέχνης στον προϋπολογισμό του αντίστοιχου έργου και να εξουσιοδοτήσει, σε πρώτη φάση, τον υπουργό να εισηγηθεί στο Συμβούλιο την τοποθέτηση έργων τέχνης σε υπό κατασκευή δημόσια έργα, νοουμένου ότι το συνεπαγόμενο κόστος καλύπτεται από εξοικονομήσεις των αντίστοιχων υπουργείων.
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ετοιμάζει εγκύκλιο προς όλα τα Υπουργεία για ενημέρωσή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα τέθηκε και κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας στη Βουλή όπου οι αρμόδιοι ανέφεραν πως ο νόμος δεν εφαρμόζεται.

Ελένη Κωνσταντίνου

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy