Χωρίς εισοδήματα για μήνες δικαιούχοι επιδομάτων

Η Επιτροπή Εργασίας έδωσε τελεσίγραφο στο ΥΠΕΡΓ για διόρθωση του προβλήματος

Χιλιάδες άνεργοι και δικαιούχοι συντάξεων και άλλων επιδομάτων ζούνε για μήνες χωρίς εισοδήματα, αφού το Υπουργείο Εργασίας χρειάζεται τέσσερις με οκτώ μήνες για να εξετάσει τις αιτήσεις τους ενώ σε πολλές περιπτώσεις η καθυστέρηση ξεπερνά το ένα έτος.

Το θέμα συζητήθηκε σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, στην οποία η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Υφυπουργός Έρευνας Κυριάκος Κόκκινος διαβεβαίωσαν ότι καταβάλλονται προσπάθειες για διόρθωση του προβλήματος. Αναφέρθηκε επίσης ότι μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση πολλών υπηρεσιών, τουλάχιστον για τα στάδια τα οποία απαιτούνται μέχρι την υποβολή της αίτησης. Ωστόσο οι απαντήσεις των δύο αξιωματούχων δεν έπεισαν τα μέλη της Επιτροπής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έθεσαν τελεσίγραφο για διόρθωση του προβλήματος μέχρι το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι στην αρχική της τοποθέτηση η Ζ. Αιμιλιανίδου επιχείρησε να δικαιολογήσει τη μη διόρθωση του προβλήματος, επικαλούμενη τον μεγάλο όγκο εργασίας τον οποίο κλήθηκε να διεκπεραιώσει το Υπουργείο Εργασίας τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας. Παρά ταύτα το επιχείρημά της δεν έπεισε τα μέλη της Επιτροπής. Μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, κατέθεσε πρακτικά από συνεδρία η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2017 -δύο χρόνια πριν ξεσπάσει η πανδημία- στην οποία το Υπουργείο Εργασίας είχε δεσμευτεί πάλι ότι θα επιλύονταν τα προβλήματα.

Επισημαίνεται ότι στη συνεδρία η ΠΕΟ εισηγήθηκε όπως με την υποβολή της αίτησης να δίνεται άμεσα μια προκαταβολή στους δικαιούχους, ώστε να μη μένουν χωρίς εισοδήματα μέχρι την εξέτασή τους. Ωστόσο η Ζ. Αιμιλιανίδου -αν και συμφώνησε με την ιδέα- είπε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Μη προσβάσιμα στα ΑμεΑ τα έντυπα των αιτήσεων

Εν τω μεταξύ η συνεδρία ανέδειξε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες, αφού κανένα από τα έντυπα του Υπουργείου Εργασίας δεν είναι προσβάσιμο γι’ αυτούς. Με αποτέλεσμα είτε να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε τρίτους για να τους βοηθήσουν στη συμπλήρωση των αιτήσεών τους, κάτι το οποίο οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις, είτε να χάνουν εντελώς τα δικαιώματά τους. Μάλιστα ο πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) κατήγγειλε ότι ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας για τα επιδόματα είναι λανθασμένος και ακατάλληλος για ΑμεΑ.

Η Ζ. Αιμιλιανίδου και ο Κ. Κόκκινος αναγνώρισαν το πρόβλημα, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να δώσουν άμεσες λύσεις.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy