Χωρίς έρευνα… βγαίνουν «κούππες άπανες»

Δεν πρόκειται τελικά να γίνει έρευνα για τις πολιτογραφήσεις. Ούτε για τους Καμποτζιανούς, ούτε για τον Μαλαισιανό, ούτε για την εμπλοκή του Αρχιεπισκόπου, ούτε για κανέναν... Αντικείμενο της τριμελούς επιτροπής θα είναι, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο εσωτερικός έλεγχος και δεν θα γίνει έρευνα για ευθύνες -διοικητικές, πολιτικές ή ποινικέςΤελικά η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ δεν πρόκειται να ελέγξει τις πολιτογραφήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα. Ούτε για τους Καμποτζιανούς, ούτε για τον Μαλαισιανό, ούτε για την εμπλοκή του Αρχιεπισκόπου, ούτε για κανέναν, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Την ώρα που ο ΔΗΣΥ παραπλανούσε ότι πρέπει «να αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της ερευνητικής επιτροπής» για τις πολιτογραφήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ομολογούσε ότι η επιτροπή αυτή ΔΕΝ πρόκειται να ελέγξει τις πολιτογραφήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, συμπλήρωσε. Σχολίασε ότι τον όποιον έλεγχο για τα σημεία και τέρατα που διαπράχθηκαν θα τον διενεργήσει το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών. Δηλαδή αυτοί που πρέπει να ελεγχθούν θα ελέγξουν τον εαυτό τους.

Κυβέρνηση, Υπουργοί και Υπουργεία, ΜΟΚΑΣ, Αρχιεπίσκοπος κ.ο.κ. βγαίνουν προκαταβολικά «κούππες άπανες» για όσα έχουν συνταράξει τον τόπο μας. Καταληκτικά, ανέφερε ότι οι κυβερνώντες όχι μόνο δεν συναισθάνονται ότι εξευτέλισαν τη χώρα ανά το παγκόσμιο, όχι μόνο δεν αναλαμβάνουν τις πολιτικές τους ευθύνες, τώρα λένε και από πάνω ότι ούτε καν θα ερευνηθούν τα σκάνδαλα των πολιτογραφήσεων που συγκλονίζουν την κυπριακή κοινωνία. Δεν θα προβεί σε διερεύνηση η Επιτροπή που διόρισε την περασμένη βδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως δήλωσε χθες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ότι η έρευνα όπως είχε αρχικά παρουσιαστεί δεν φαίνεται να είναι τίποτε άλλο από έλεγχος των διαδικασιών και όχι διερεύνηση των παλιών περιπτώσεων. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο δεν φαίνεται να έχει στους όρους εντολής της τη διερεύνηση πολιτικών ή και ενδεχομένως ποινικών ή πειθαρχικών ευθυνών.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο δικηγορικός σύλλογος ξεκίνησε έρευνα για τις περιπτώσεις ατόμων που πήραν διαβατήρια και είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε χθεσινή δήλωσή του απαίτησε το διορισμό Διερευνητικής Επιτροπής για το θέμα της εκχώρησης διαβατηρίων, με όρους εντολής τη διερεύνηση πιθανών ποινικών, πολιτικών και διοικητικών ευθυνών, αφού, σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου, η τριμελής Επιτροπή, που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο, για να διερευνήσει τις περιπτώσεις εκχώρησης διαβατηρίων δεν είναι διερευνητική και έκανε λόγο για μια «απροκάλυπτη κοροϊδία, με στόχο τη συγκάλυψη πολιτικών και άλλων ευθυνών».

Καταληκτικά ανέφερε ότι από δω και πέρα το ΔΗΚΟ απαιτεί να κατατεθούν οι σχετικοί κανονισμοί για τις πολιτογραφήσεις και εγκριθούν από τη Βουλή. Διαφανή και σε βάθος έρευνα για να αποδειχθεί κατά πόσο υπάρχουν πειθαρχικές, ποινικές, πολιτικές ευθύνες ή ένας συνδυασμός όλων για τις αμφισβητούμενες περιπτώσεις ζήτησε χθες και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Σε μια άλλη εξέλιξη, αφού η κυβέρνηση σιωπά, ανέλαβαν πρωτοβουλία οι πολίτες. Με μια βίτσα και ένα διαβατήριο καλούνται πολίτες να προσέλθουν σε διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί αύριο, μέρα της ονομαστικής γιορτής του προκαθήμενου της Εκκλησίας. Οι διαμαρτυρόμενοι θα ξεκινήσουν πορεία από την Αρχιεπισκοπή με κατεύθυνση προς και κατάληξη στη Βουλή.

Άννα Μισιαούλη