Χωρίς µέτρα τα επιτόκια θα είναι το τελειωτικό κτύπηµα για τους µικροµεσαίους

Κραυγή αγωνίας από τους καταστηµατάρχες του εµπορικού κέντρου της Λάρνακας

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Του Τάσου Περδίου

Το σενάριο της τέλειας καταιγίδας, το οποίο συχνά βλέπουµε σε κινηµατογραφικές ταινίες, είναι δυστυχώς αυτό το οποίο αντιµετωπίζουν στην πραγµατική ζωή οι µικροµεσαίοι καταστηµατάρχες τα τελευταία τρία χρόνια. Πρώτα η πανδηµία, µετά το άνοιγµα του Metropolis Mall, στη συνέχεια ο πόλεµος στην Ουκρανία και τώρα οι αυξήσεις στα επιτόκια έχουν δηµιουργήσει µια δίνη από την οποία πασχίζουν να ξεφύγουν οι µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις της Λάρνακας και όλης της Κύπρου, όπως µαρτυρούν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων αυτών.

Με το τσουνάµι των αυξήσεων στα δανειστικά επιτόκια και τις τράπεζες να κτυπούν τις πόρτες για αυξήσεις στις δόσεις, µιλήσαµε µε τους συνδέσµους των καταστηµαταρχών του εµπορικού κέντρου της Λάρνακας, οι οποίοι συµφωνούν σε ένα πράγµα: Εάν δεν ληφθούν µέτρα, η αύξηση των επιτοκίων θα είναι το τελειωτικό κτύπηµα.

D1

Δημήτρης Δημητρίου: Αυξάνονται τα έξοδα με στάσιμα ή και μειωμένα έσοδα

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κα­ταστηματαρχών Εμπορικού Κέντρου Λάρνακας, Δημήτρης Δημητρίου, ιδιο­κτήτης καταστήματος ειδών ρουχισμού στην οδό Ζήνωνος και με 30 χρόνια παρουσίας στο παζάρι της Λάρνακας, επεσήμανε ότι η συγκυρία στην οποία έρχεται η αύξηση των επιτοκίων δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη με δεδομέ­να όσα προηγήθηκαν. Κατά συνέπεια, η αύξηση των εξόδων λόγω των νέων επιτοκίων θα τσούξει για τα καλά τα ταμεία των μικρών και μεσαίων επιχειρή­σεων που λειτουργούν με δάνεια.

«Τα αυξημένα επιτόκια θα μας επηρεάσουν πάρα πολύ αφού θα αυξήσουν τη δόση μηνιαία, ενώ ο τζίρος μένει ο ίδιος ή ακόμα μειώνεται. Γενικά η κατάσταση επειδή τελείωσε και η τουριστική σεζόν είναι ότι μπαί­νουμε σε μια δύσκολη φάση. Ο κόσμος λογικά, λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, θα κάνει καλύτερη διαχείριση των οικονομικών και ανάμεσα στα έξο­δα που θα κοπούν, λογικά θα είναι τα είδη ρουχισμού», εξήγησε ο κ. Δημητρί­ου. Αναμένουν, όπως μας είπε, ενημέρωση και κα­θοδήγηση από την ΠΟΒΕΚ ως προς το τι μπορεί να γίνει με τις τράπεζες και τα νέα επιτόκια.

Ρωτήσαμε τον επικεφαλής του Συνδέσμου Κατα­στηματαρχών Εμπορικού Κέντρου Λάρνακας γενικά για την κατάσταση στο παζάρι και εμφανίστηκε ικα­νοποιημένος για την κίνηση κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Όπως μας είπε, οι καταστημα­τάρχες αναμένουν σημαντικές ανάσες και από την επικείμενη εορταστική περίοδο, εκφράζοντας όμως ταυτόχρονα την ελπίδα τα αυξημένα επιτόκια να μη δημιουργήσουν μια αρνητική κατάσταση.

«Το καλοκαίρι λόγω τουρισμού ήταν μια καλή περίοδος και ελπίζουμε ότι του χρόνου θα είναι ακόμα καλύτερη. Ενόψει Χριστουγέννων αναμέ­νουμε σημαντική κίνηση», σημείωσε. Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι μικρομεσαίοι αναμένουν υλοποίηση των έργων αναβάθμισης του εμπορικού κέντρου, τα οποία έχει προαναγγείλει ο Δήμος Λάρνακας, τονί­ζοντας ότι πολλές ελπίδες για το μέλλον των κατα­στημάτων εναποτίθενται σ’ αυτά τα έργα.

Ka

Κυριάκος Αμπίζας: Κτύπημα κάτω από τη μέση η αύξηση των επιτοκίων

Ιδιαίτερα έντονος ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου ερωτηθείς για την αύξηση των επιτο­κίων, τα οποία χαρακτήρισε κτύπημα κάτω από τη μέση.

«Κάποιος ήταν προγραμματισμένος να πληρώνει μια συγκεκριμένη δόση και τώρα είναι υποχρεωμένος να πλη­ρώνει μεγαλύτερη δόση. Αυξάνονται τα έξοδα. Ήδη άρχισαν οι τράπεζες να έρχονται σε επαφή με τους πελάτες και τους ενημερώνουν», σημείωσε ο Κυριάκος Αμπίζας χωρίς να κρύβει την ανησυχία του.

Σε ερώτηση τι μπορεί να γίνει για να αντιμετω­πιστεί το πρόβλημα, είπε ξεκάθαρα ότι η καλύτερη λύση είναι η παρέμβαση της Πολιτείας μέσω της Κεντρικής Τράπεζας. Ταυτό­χρονα, ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι δεν διατηρεί υψηλές προσδοκίες ότι αυτό θα γίνει, επισημαίνοντας με νό­ημα ότι δεν ελπίζει ότι η Κεντρική Τρά­πεζα θα παρέμβει προς τις εμπορικές τράπεζες για να δώσει για παράδειγμα οδηγία για επέκταση του χρόνου απο­πληρωμής των επιχειρηματικών δανείων, ούτως ώστε να διατηρηθεί σταθερή η δόση και συνεπώς και τα έξοδα των επιχειρήσεων.

Κληθείς επίσης να εκτιμήσει τα αποτελέσματα των καταστημάτων και γενικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με το πέρας της τουριστικής σεζόν, εμφανίστηκε ικανοποιημένος παρά το γεγονός ότι η κίνηση παρουσιάζεται μειωμένη.

«Το καλοκαίρι δουλέψαμε. Υπάρχει μια μείωση με βάση και τα αποτελέσματα μιας έρευνας που παραγγείλαμε και η οποία αναλύει τους λόγους για τους οποίους, ο κόσμος δεν κατεβαίνει στο εμπορι­κό κέντρο της Λάρνακας. Ο κόσμος επικαλείται τα προβλήματα με τους χώρους στάθμευσης, την τρο­χαία κίνηση, τα πεζοδρόμια και κάποια μεγάλα κα­ταστήματα που μετακόμισαν στο Mall», παρατήρησε ο κ. Αμπίζας.

Έχοντας υπόψιν αυτές τις διαπιστώσεις, η ΠΟ­ΒΕΚ αναμένει εναγωνίως την υλοποίηση των έρ­γων αναβάθμισης του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης του Ζήνωνα, συμπλήρωσε.

Sk

Στέφανος Κουρσάρης: Να δώσει οδηγίες η Κεντρική Τράπεζα

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρ­σάρης, επεκτάθηκε γενικά στον κλάδο των μικρομεσαίων, εστιάζοντας στην ανάγκη να παρέμβει η Πολιτεία. Αυτό, όπως εξήγησε, μπορεί και πρέπει να γίνει με οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας προς τις εμπορικές τράπεζες π.χ για επέκταση της περιόδου αποπληρωμής, κάτι που θα διατηρήσει σταθερή τη δόση που είναι το άμεσο πρό­βλημα που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες.

«Το γεγονός ότι το επιτόκιο δανεισμού ξεπέρα­σε τον τελευταίο χρόνο το 2% και, δυστυχώς, όπως προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρω­παϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έρχονται και περαιτέ­ρω αυξήσεις, προκαλεί κίνδυνο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν αυξημένα έσοδα», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συ­νομοσπονδίας Παγκύπριων Οργανώ­σεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Κατα­στηματαρχών.

Ο Στ. Κουρσάρης ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν μπορεί να αφεθεί στην καλή θέληση των τραπεζών. «Αν δεν εξευρε­θούν λύσεις με οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας πιθα­νώς με επέκταση του χρονικού ορίου αποπληρωμής των δανείων θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα», εκτίμησε επιβεβαιώνοντας όσα περιγράψαμε πιο πάνω ως «τέλεια καταιγίδα».

«Πρέπει να δούμε την κατάσταση συνολικά με την πανδημία, τον πόλεμο και την αύξηση του κόστους της ενέργειας. Πληθωρισμός σημαίνει μείωση του κύκλου εργασιών, αφού ο κόσμος περιορίζεται στα αναγκαία. Η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί με ολοκληρωμένο σχέδιο από το κράτος», είπε στη «Χ» ο κ. Κουρσάρης. Κατήγγειλε όμως ότι η κυβέρνη­ση «έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά επικαλούμενη την προεκλογική περίοδο. Δεν είναι υπεύθυνη πολιτική η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν ακούει αιτήματα και προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι τα αφήνει όλα στον αυτόματο πιλότο», σχολίασε ο Γε­νικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ.

Αποκάλυψε τέλος ότι η Οργάνωση έχει συναντη­θεί με τους τρεις βασικούς υποψήφιους Προέδρους και καταβάλλει προσπάθεια να εμβολιάσει τα προ­γράμματά τους με θέσεις της συνομοσπονδίας που στεγάζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.