Χωρίς εξαγγελίες, παρά μόνο υποσχέσεις, η πρώτη παρουσία του Μάκη Κεραυνού στην Επ. Οικονομικών

Óõíåäñßá ÊïéíïâïõëåõôéêÞò ÅðéôñïðÞò Ïéêïíïìéêþí êáé óõíÜíôçóç ìå Õð Ïéêïíïìéêþí ÌÜêç Êåñáõíü

Χωρίς εξαγγελίες, παρά μόνο υποσχέσεις, η πρώτη παρουσία του Μάκη Κεραυνού στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Έκανε ακτινογραφία των προβλημάτων, αλλά δεν παρουσίασε πλάνο για τη θεραπεία τους

Με ακτινογραφία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία, αλλά χωρίς πλάνο για τη θεραπεία τους, παρουσιάστηκε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός στην πρώτη του συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών. Μάλιστα, αν και δήλωσε ότι έστειλε επιστολές στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τις διοικήσεις των τραπεζών «με σαφέστατες υποδείξεις» και προειδοποιήσεις ότι εάν δεν ανταποκριθούν, θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων, παραδέχθηκε ότι δεν έχει τεθεί οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα και δεν εξήγησε ποια μέτρα επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών.

Στη συνάντηση ο Μ. Κεραυνός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:

Επιτόκια και εκποιήσεις: Είπε ότι έστειλε επιστολές στον Διοικητή της ΚΤ και τις διοικήσεις των τραπεζών «με σαφέστατες υποδείξεις» όσον αφορά την ανάγκη για μείωση των χρεώσεων, μείωση των επιτοκίων στα δάνεια, αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις, έγκαιρη παροχή βιώσιμων αναδιαρθρώσεων προς τους δανειολήπτες και κατάρτιση καταλόγου στρατηγικών κακοπληρωτών ώστε να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης. Προειδοποίησε επίσης ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων. Παρά ταύτα, κληθείς να αναφέρει κατά πόσο έχει τεθεί οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα απάντησε αρνητικά και περιορίστηκε σε νουθεσίες ότι «πρέπει να γίνει άμεσα». Ακόμη, αν και παραδέχθηκε ότι δεν εφαρμόζεται ο Κώδικας της ΚΤ για τις αναδιαρθρώσεις, περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν θα φέρει ένσταση σε περίπτωση που η Βουλή προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τι θα πράξει η κυβέρνηση. Επιπρόσθετα, παρά τις επίμονες ερωτήσεις του ΑΚΕΛ, απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο είναι έτοιμος να συζητήσει την επαναφορά του δικαιώματος του δανειολήπτη να προσφεύγει στη δικαιοσύνη και να εξασφαλίζει διάταγμα για αναστολή της εκποίησης της περιουσίας του, σε περίπτωση που το δάνειό του περιλαμβάνει υπερχρεώσεις. Μάλιστα, τάχθηκε ενάντια σε οποιαδήποτε σκέψη για αναστολή των εκποιήσεων. Ακόμη, δεν ανακοίνωσε τίποτα καινούργιο για το σχέδιο Ενοίκιο αντί Δόσης. Στα θετικά περιλαμβάνεται η δέσμευση του ΥΠΟΙΚ να εξετάσει το ενδεχόμενο επαναφοράς των σχεδίων επιδότησης του επιτοκίου.

• ΑΤΑ και ακρίβεια: Περιορίστηκε στις γενικόλογες εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι στηρίζει το θεσμό της ΑΤΑ και ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασης των υφιστάμενων σχεδίων για την ακρίβεια (σ.σ.: μειωμένος φορολογικός συντελεστής στα καύσιμα και επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για ευάλωτους). Επανέλαβε επίσης ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο για το καλάθι του νοικοκυριού.

• Στεγαστικό: Δεν παρουσίασε καμιά πρόταση. Αντίθετα, ζήτησε την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για περιορισμό των δικαιούχων του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%.

• Εισοδηματική ανισότητα: Αναγνώρισε την ανάγκη για αναδιανομή του πλούτου, ωστόσο δεν κατέθεσε οποιαδήποτε πρόταση. Αντί αυτού, παρέπεμψε στη φορολογική μεταρρύθμιση χωρίς και πάλι να θέσει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα πότε θα παρουσιαστεί η πρόταση της κυβέρνησης.

Δημόσια οικονομικά: Έθεσε ως στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2% του ΑΕΠ το χρόνο.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy