Χωρίς γιατρό μένει η Γρηγόρειος Κλινική – Άλματα η επιστήμη, στάσιμες οι πρακτικές

Θυματοποιούνται οι οροθετικοί λόγω αναχρονιστικών νομοθεσιών και αντιλήψεων

 

Η ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων και η θυματοποίησή τους εξαιτίας αναχρονιστικών νομοθεσιών και αντιλήψεων βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργο Κουκουμά, τέθηκαν συγκεκριμένες προτεραιότητες. «Πρώτα και κύρια είναι το ζήτημα της στελέχωσης της Γρηγόρειου Κλινικής», σημείωσε, για να συμπληρώσει ότι σήμερα η Γρηγόρειος Κλινική αντί να έχει τουλάχιστον δύο γιατρούς έχει μόνο έναν, ο οποίος μάλιστα σε μερικούς μήνες θα συνταξιοδοτηθεί. Ο κ. Κουκουμάς αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να επαναξιολογηθούν όλες οι νομοθεσίες και τα διατάγματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία, «ένεκα αναχρονιστικών διατάξεων, θυματοποιούν τα οροθετικά άτομα με διακρίσεις που αφορούν στην εργασία και στην εκπαίδευση. Δεν είναι δυνατό το κυπριακό κράτος να έμεινε με τις αντιλήψεις της δεκαετίας του 1980 σε ό,τι αφορά τον ιό HIV», υπογράμμισε. Ζήτημα προτεραιότητας, συνέχισε, είναι επίσης η ανάγκη αναθεώρησης του επιδόματος των 300 ευρώ που δίνεται στα οροθετικά άτομα ως κίνητρο για να συνεχίζουν την αντιρετροϊκή αγωγή τους. Το επίδομα είναι προφανώς ανεπαρκές για να καλύψει τις ανάγκες των ατόμων, επεσήμανε, αναφέροντας ότι βιώνουν «όχι τις συνέπειες του ιού, αλλά τις συνέπειες των προκαταλήψεων για τον ιό που αφήνουν κόσμο στην ανεργία, στο κοινωνικό περιθώριο και την εξαθλίωση».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε επίσης στα τεράστια άλματα που έκανε η επιστήμη στον τομέα του ΗIV, την ώρα που από την άλλη «τα συστήματα υγείας μένουν πίσω, οι νομοθεσίες και πρακτικές μένουν αγκυλωμένες στο παρελθόν, οι αντιλήψεις μένουν ακόμα βασισμένες σε απάνθρωπες προκαταλήψεις».

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, τόνισε πως οι φορείς HIV είναι άτομα με υψηλό βαθμό ευαλωτότητας σε διακρίσεις. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην υποστελέχωση της Γρηγορείου Κλινικής και στο «αναχρονιστικό διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το οποίο άτομα που πάσχουν από μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου και του AIDS, αλλοδαποί φορείς των ασθενειών αυτών απελαύνονται».


Η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθούν όλα τα πρωτόκολλα στο Υπουργείο Υγείας και στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, τόνισε πως η προκατάληψη, η μη σωστή ενημέρωση είναι οι κύριοι παράγοντες του ρατσισμού και κακής μεταχείρισης των οροθετικών.

 

 

Άλματα η επιστήμη, στάσιμες οι πρακτικές
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γ. Κουκουμάς, αναφέρθηκε στα τεράστια άλματα που έκανε η επιστήμη στον τομέα του ΗIV, την ώρα που «τα συστήματα υγείας μένουν πίσω, οι νομοθεσίες και πρακτικές μένουν αγκυλωμένες στο παρελθόν, οι αντιλήψεις μένουν ακόμα βασισμένες σε απάνθρωπες προκαταλήψεις». «Η επιστήμη μίλησε αμετάκλητα ότι ο ιός HIV δεν μπορεί να μεταδοθεί με κανενός είδους κοινωνική συναναστροφή, κατάφερε να εγγυηθεί ότι όταν ένα άτομο με HIV ακολουθεί αντιρετροϊκή αγωγή και περίθαλψη δεν μεταδίδει τον ιό, κατάφερε επίσης να διασφαλίσει ένα κανονικό προσδόκιμο ζωής».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.