Χωρις ιδιοτελεις προσεγγισεις

Της Μαρίας Φράγκου

 

Μπορεί να αργήσαμε και να μην τολμήσαμε στη λήψη μέτρων για προστασία από τον κορονοϊό -θυμόμαστε όλοι εκείνα τα μπρος-πίσω των πρώτων εβδομάδων, πότε σε κόκκινο και πότε σε πράσινο συναγερμό χώρες όπως η Ελλάδα και η Βρετανία- αλλά τα πράγματα, ευτυχώς, πηγαίνουν καλά. Οι επιστήμονες που πήραν στα χέρια τους την κατάσταση, οι επιδημιολόγοι που έγιναν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας και διαχειρίζονται την κατάσταση διαβεβαιώνουν για την καλή πορεία στην οποία κινείται η Κύπρος και εισηγούνται σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.
Τα εύσημα ανήκουν στους επιστήμονες και επιδημιολόγους για τους χειρισμούς τους, οι οποίοι με τη σειρά τους συμβουλεύουν την κυβέρνηση, αλλά ανήκουν και στους πολίτες. Σε όλους εμάς, για την πειθαρχία μας και την υπακοή μας, ώστε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, να πετύχουμε αυτό που τις πρώτες μέρες της κρίσης φάνταζε μακρινό και δύσκολο.
Τα εύσημα και η ευγνωμοσύνη μας ανήκει στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και σε όλους τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα της υγείας -και σε όσους του ιδιωτικού τομέα συντάχθηκαν μαζί τους, όσοι κι αν είναι αυτοί. Οι ήρωες με τις λευκές στολές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, σε νοσοκομεία υποστελεχωμένα, κλινικές υποβαθμισμένες, εξοπλισμό και φάρμακα εξαφανισμένα.
Αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει τις αποφάσεις του. Για τα μέτρα χαλάρωσης, βαθμηδόν και την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Έβαλαν πολλοί πλάτες για να είμαστε σήμερα σε αυτή την τόσο πλεονεκτική θέση. Και τα πολιτικά κόμματα με την εποικοδομητική τους στάση και την κατάθεση εισηγήσεων και η κυβέρνηση γιατί αντέδρασε, παρά τις όποιες δυσκολίες, δυστοκίες κ.λπ. προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η διαχείριση του αύριο, ωστόσο, είναι το άλλο μεγάλο στοίχημα. Όταν η κυβέρνηση θα λαμβάνει τις αποφάσεις για χαλάρωση των μέτρων, τους επιστήμονες και την επιδημιολογική ομάδα που τη συμβουλεύει μέχρι τώρα πρέπει να ακούσει. Και κανενός άλλου -ιδιαίτερα αυτών που θέλουν να «τραβούν» κοντά τους τα κάρβουνα- δεν πρέπει να ακούσει. Για τη χαλάρωση των μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να κυριαρχήσει το αίσθημα της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών. Κάθε ομάδα, κάθε επαγγελματικός ή εργοδοτικός σύνδεσμος θα θέλει και θα επιζητά επανεκκίνηση επιχειρήσεων, εργοταξίων, καταστημάτων κλπ. Και αντιλαμβανόμαστε όλοι όλων την έγνοια και την ανησυχία για το αύριο.

Αλλά κανείς δεν είναι υπεράνω. Ούτε και η Εκκλησία, οι πιέσεις της οποίας γίνονται ολοένα και πιο ασφυκτικές, για άνοιγμα των ναών. Κανένας δεν χάθηκε γιατί δεν λειτουργείται, αφού αυτό μπορεί να γίνει παντού. Έτσι δεν μας έχουν μάθει; Η Ελλάδα, την οποία ακολουθούμε κατά πόδας, φαίνεται πως προσανατολίζεται στο άνοιγμα των εκκλησιών. Γιατί κι εκεί οι πιέσεις είναι ασφυκτικές.
Για αυτό λέμε, κανένας να μη βιάζεται να «τραβά τα κάρβουνα κοντά του». Πήγαμε καλά, το ίδιο καλά μπορούμε να πάμε και στη συνέχεια. Ας μην εκβιάζουμε πράγματα και καταστάσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy