Χωρίς ικανοποιητικές απαντήσεις από Καδή για τις αυξήσεις και την επάρκεια στα σιτηρά

  • «Το Υπ. Γεωργίας έκανε πλάτες στους εμπόρους για να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των κτηνοτρόφων»
  • Δεν έπεισε ο Υπουργός Γεωργίας για τις αυξήσεις και την επάρκεια στα σιτηρά

 

Δεν μπόρεσε να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις ο Υπουργός Γεωργίας στα ερωτήματα που τέθηκαν από τους βουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας αναφορικά με την αύξηση των τιμών στα σιτηρά, τις ενέργειες που μπορούσαν να γίνουν από την κυβέρνηση, αλλά και αυτά που προτίθεται να κάνει για να απαμβλύνει τα προβλήματα των κτηνοτρόφων.

Ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν επισταμένα ήταν η έλλειψη σιτηρών από την αγορά, με τους εισαγωγείς – έμπορους, αλλά και τους ιδιοκτήτες αλευρόμυλων να απαντούν ότι δεν υπάρχει έλλειψη. Το ίδιο διαβεβαίωσε και ο Υπουργός Γεωργίας, ο οποίος είπε ότι τον Οκτώβριο θα γίνουν εισαγωγές σιτηρών που θα κυμαίνονται στο 140-200% των αναγκών. Επίσης, είπε ότι οι εισαγωγείς δεσμεύτηκαν ότι θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες όποιου κτηνοτρόφου δεν έχει πρόσβαση σε ζωοτροφές.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιαννάκης Γαβριήλ, αναφέρθηκε σε μια περίπτωση που έφτασε στα αφτιά του. Όπως είπε, «άνθρωπος που αγόραζε πρώτη ύλη αξίας €4.000 για να κάνει ζωοτροφές, όταν αποτάθηκε στον έμπορά του που του έκανε πίστωση 3 μήνες, αυτούς του απάντησε ότι είναι αδύνατον να τον εξυπηρετήσει. Όταν αποτάθηκε σε άλλον έμπορα, για την ίδια ποσότητα, τότε αυτός του ζήτησε €6.500, ζητώντας μάλιστα να του κάνει άμεσα την πληρωμή».

Οι αγροτικές οργανώσεις και οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν απόγνωση καθώς όπως είπαν αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, τότε πολλοί θα εγκαταλείψουν το χώρο. Σε ό,τι αφορά τα στρατηγικά αποθέματα, ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΕΚ, Μιχάλης Λύτρας, είπε ότι αν εφαρμοζόταν η νομοθεσία, τότε δεν θα υπήρχαν τα σημερινά προβλήματα και διερωτήθηκε «ποιος μας εγγυάται ότι είναι οι πραγματικές τιμές που πουλούν και ότι δεν είναι φτιαχτές, αφού υπάρχει ολιγοπώλιο;»

Ακόμα ο υπουργός ερωτήθηκε κατά πόσον έχει συγκαλέσει τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Σιτηρά, αν γίνονται σκέψεις για επιβολή πλαφόν στις τιμές και πώς σκοπεύει να βοηθήσει τους παραγωγούς.

Για τη Συμβουλευτική Επιτροπή είπε ότι θα κληθεί σύντομα και για την επιβολή πλαφόν εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αν παρατηρηθεί αισχροκέρδεια, τότε το Υπουργείο Εμπορείου θα εκδώσει διάταγμα.

Όσον αφορά τη στήριξη των αγροτών, σημείωσε ότι εντός των ημερών θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε συνεννόηση με τις αγροτικές οργανώσεις. Κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί για 6 μήνες οικονομική βοήθεια κατά κεφαλήν.

Σε δηλώσεις του ο Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε ότι τα προβλήματα αποτελούν μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του πρωτογενούς τομέα του τόπου και σημείωσε ότι είναι «ανησυχητική η απουσία της κυβέρνησης και η έλλειψη της πολιτικής βούλησης για λήψη μέτρων». Πρόσθεσε ότι «εδώ και 7 μήνες δεν έχει εφαρμοστεί η νομοθεσία και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ενώ λένε πως υπάρχει επάρκεια, οι κτηνοτρόφοι λένε ότι υπάρχει έλλειψη». Σημείωσε ότι «αν όντως υπάρχει ένα από τα δύο, τότε υπάρχει στη μέση αισχροκέρδεια την οποία όφειλε το υπουργείο να ελέγξει μέχρι σήμερα. Δηλαδή το υπουργείο έκανε πλάτες στους εμπόρους για να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των κτηνοτρόφων».

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.