Αρκετές οι δυσκολίες οικονομικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, εκτιμά ο Χρ. Έλληνας
Χωρίς τη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, διαμήνυσε χθες ο ειδικός για θέματα υδρογονανθράκων, Χαράλαμπος Έλληνας, προσθέτοντας πως μπορεί σε μερικά χρόνια να υπάρχει προοπτική εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, όμως θα υπάρχει το πρόβλημα που λέγεται Τουρκία, η οποία με τις ενέργειές της αποθαρρύνει τις εταιρείες να προχωρήσουν σε μεγάλες επενδύσεις για εκμετάλλευση φυσικού αερίου.
Μιλώντας στον «Άστρα» ο κ. Ελληνας ανέφερε ότι είναι μια σημαντική ανακάλυψη, λέγοντας ωστόσο ότι το κοίτασμα των 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών που εντοπίστηκε είναι μικρό σε σχέση με το Ζορ της Αιγύπτου που είναι 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και το Λεβιάθαν του Ισραήλ που είναι 20. Σημείωσε ακόμα ότι η περιοχή γύρω από το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ έχει προοπτικές για νέες ανακαλύψεις. Την ίδια ώρα όμως συνέστησε προσοχή στα όσα λέγονται, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα με αυτή τη μικρή ανακάλυψη. Ο κ. Έλληνας τόνισε ότι είναι δύσκολη η οικονομική εκμετάλλευση του συγκεκριμένου κοιτάσματος, λέγοντας ότι τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ δεν μπορούν να συμβάλουν σε αυτά που ζητά η Ευρώπη. Όπως εξήγησε, μέχρι να προχωρήσουν σε εκμετάλλευση και παραγωγή φυσικού αερίου θα χρειαστούν 6-8 χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλει στην Ευρώπη.
Τσαβούσογλου: Δεν μοιράζονται δίκαια τους πόρους
Πάντως χθες σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε πως το σημείο στην Ανατολική Μεσόγειο ανοικτά της Κύπρου, όπου η ιταλο-γαλλική κοινοπραξία ENI-TOTAL εντόπισε κοίτασμα φυσικού αερίου, δεν βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. «Δεν τους επιτρέπουμε να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας σε κάθε περίπτωση. Οι εργασίες γεώτρησης και οι σεισμικές έρευνες συνεχίζονται εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Η λύση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η δίκαιη κατανομή των εσόδων. Έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες τόσο στον ΟΗΕ όσο και στην ΕΕ για αυτό το θέμα. Η “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου” (τδβκ) επανέλαβε τις συστάσεις μας ξανά και ξανά. Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι, αντί να μοιράζονται δίκαια (τους πόρους), προσπαθούν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της “τδβκ” και της Τουρκίας, στηριζόμενοι στην ΕΕ. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό», ανέφερε σε συνέντευξή του.
Το εμπόδιο Τουρκία αποθαρρύνει τις εταιρείες
Μπορεί σε μερικά χρόνια να υπάρχει προοπτική εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, όμως θα υπάρχει το πρόβλημα που λέγεται Τουρκία, η οποία με τις ενέργειές της αποθαρρύνει τις εταιρείες να προχωρήσουν σε μεγάλες επενδύσεις για εκμετάλλευση φυσικού αερίου.
