Χωρίς νέα σχολεία δεν λύνονται τα προβλήματα της Λάρνακας

Οι οδηγίες για έλεγχο των υφιστάμενων κτιρίων δεν είναι αρκετές

Μπορεί η Υπουργός Παιδείας να έδωσε οδηγίες να ελεγχθούν ενδελεχώς οι υφιστάμενες σχολικές μονάδες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, ωστόσο το μήνυμα που έχει λάβει ξεκάθαρα από όλους τους φορείς είναι ότι αυτή θα είναι μόνο μισή λύση. Όπως έχουν ξεκαθαρίσει στην κα Μιχαηλίδου οι οργανωμένοι γονείς, χωρίς άμεση ανέγερση καινούργιων κτιρίων τα προβλήματα της Λάρνακας δεν πρόκειται ν’ αντιμετωπιστούν επαρκώς, με την Υπουργό Παιδείας όμως ν’ αδυνατεί δυστυχώς να δώσει σαφείς απαντήσεις επί τούτου μέχρι στιγμής.

Το σοβαρότατο περιστατικό με την κατάρρευση μέρους του γείσου της στέγης στο Γυμνάσιο Φανερωμένης το τριήμερο της Πρωτομαγιάς και οι σοκαριστικές εικόνες που κυκλοφόρησαν, ταρακούνησαν το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο βαρύνεται με την ευθύνη, καθώς είχε προειδοποιηθεί εδώ και τρία χρόνια ότι το συγκεκριμένο σχολείο είναι επικίνδυνο λόγω φθοράς. Την περασμένη Πέμπτη 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην οποία η Υπουργός Αθηνά Μιχαηλίδου έδωσε οδηγίες να ελεγχθούν όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις στα σχολεία της Λάρνακας.

Η άμεση ανταπόκριση της υπουργού άφησε ικανοποιημένους τους οργανωμένους γονείς, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λάρνακας Κώστας Κώστα. «Η αντίδραση της υπουργού ήταν άμεση και μας ικανοποιεί και η σημασία που προσδίδει στα θέματα ασφάλειας και υγείας. Από κει και πέρα εμείς θα παρακολουθούμε εάν θα κάνουν αυτά που υποσχέθηκαν και θα αντιδράσουμε αναλόγως», ανέφερε. Ταυτόχρονα όμως, κατέστησε σαφές ότι οι σύνδεσμοι των οργανωμένων γονέων αναμένουν πολύ περισσότερα για ν’ αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, το οποίο είναι τεράστιο κυρίως στο γυμνασιακό κύκλο. «Αυτό που αναγνωρίστηκε απ’ όλους είναι πως όντως η πόλη και επαρχία Λάρνακας αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα σε επίπεδα υλικοτεχνικής υποδομής», πρόσθεσε ο κ. Κώστα, επαναλαμβάνοντας ότι η ριζική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων θα έρθει κυρίως με την ανέγερση καινούργιων σχολικών κτιρίων. Δυστυχώς όμως, επί τούτου, η Υπουργός Παιδείας δεν ήταν σε θέση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και περιορίστηκε στην τοποθέτηση ότι ο προγραμματισμός για την ανέγερση των νέων σχολικών μονάδων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα αυτό, υπάρχουν δύο σοβαρές εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει ν’ απασχολήσουν το Υπουργείο Παιδείας και αφορούν στην ανέγερση δύο νέων σχολικών μονάδων στην περιοχή Ριζοελιάς για στέγαση της Τεχνικής Σχολής Αγίου Λαζάρου και στο χώρο της πρώην Διανελλείου Τεχνικής Σχολής για κάλυψη επειγουσών στεγαστικών αναγκών γυμνασίων της πόλης.

Για τα θέματα αυτά υπήρξε τοποθέτηση και από τον πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας μεσοβδόμαδα. Ο Πέτρος Χρυσοστόμου επανέλαβε ότι χρειάζεται πρωτίστως λήψη πολιτικής απόφασης για ανέγερση νέου σχολείου στο χώρο της Διανελλείου, εκτιμώντας ότι με το νέο σχολείο θα απαμβλυνθεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των μαθητών ανά τάξη που υπάρχει εδώ και χρόνια στα δημόσια εκπαιδευτήρια της Λάρνακας. «Αίτημα όλων των φορέων της Λάρνακας είναι να κτιστεί ένα καινούργιο σχολείο, το οποίο να αντικαταστήσει το Γυμνάσιο Δροσιάς. Για να ανεγερθεί όμως ένα καινούργιο σχολείο, θα πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση και το κονδύλι είναι μεγάλο, αφού υπολογίζεται ότι θα κοστίσει πέραν των 30 εκατομμυρίων ευρώ», σχολίασε ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας.

Το θέμα της αξιοποίησης του ακινήτου της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής απασχολεί τις τοπικές Αρχές στη Λάρνακα εδώ και εννέα χρόνια, από τη λήψη της απόφασης για απόκτηση του ακινήτου από την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου για το σκοπό της αξιοποίησής του για να κτιστεί καινούργια σχολική μονάδα. Η διαχείριση της υπόθεσης όμως εξελίχθηκε με σκανδαλώδη τρόπο, με τον τέως Υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου να παραπέμπει το θέμα του νέου σχολείου στις ελληνικές καλένδες, παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο πλήρωσε τίμημα επτά εκατομμυρίων ευρώ για να αποκτηθεί το ακίνητο, το οποίο είναι έτοιμο για αξιοποίηση αφού το παλιό σχολείο κατεδαφίστηκε από το 2015.

Τάσος Περδίος

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy