Χωρίς νομική βάση οι «ισχυρισμοί Κύπρου κι Ελλάδας» για το γεωτρύπανο, λέει ο Καλίν

«Οι ισχυρισμοί της Κύπρου και της Ελλάδας ότι η Τουρκία είχε εισέλθει στην ΑΟΖ τους δεν έχουν καμία νομική βάση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Τουρκίας, Ιμπραχίμ Καλίν σχετικά με τις έρευνες που θα διεξάγει το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας, «Σουλτάνος Αμντουλχαμίντ».

«Κανείς, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων φίλων μας, δεν πρέπει να φοβάται το πλοίο Σουλτάνος Αμντουλχαμνίντ», δήλωσε ο κ. Καλίν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολού», ο κ. Καλίν δήλωσε, επίσης, ότι «στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, η Τουρκία διεξάγει δραστηριότητες έρευνας, ανίχνευσης και γεώτρησης στα δικά της χωρικά ύδατα, στις περιοχές όπου έχει γίνει αδειοδότηση».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή ενημερωτική ιστοσελίδα «Οζγκιούρ Γκαζέτε», ο κ. Καλίν, μιλώντας στον τουρκικό Τύπο, υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει λάβει άδεια από τα κατεχόμενα για τη νέα γεώτρηση και ότι η Άγκυρα έστειλε τα σχετικά έγγραφα στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο κ. Καλίν ανάφερε ότι «οι ισχυρισμοί της Κύπρου και της Ελλάδας ότι η Τουρκία είχε εισέλθει στην ΑΟΖ τους δεν έχουν καμία νομική βάση».

Δήλωσε ακόμα ότι η Άγκυρα δεν αποδίδει μεγάλη σημασία στις διαμαρτυρίες και εϊπε ότι όπως το «Ορούτς Ρέις» και άλλα πλοία, έτσι και το νέο τουρκικό γεωτρύπανο θα πραγματοποιήσει εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η 9η Αυγούστου έχει οριστεί ως ημερομηνία έναρξης των εργασιών γεώτρησης. Η Αθήνα και η Λευκωσία παρακολουθούν στενά τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», είπε, επίσης.

Η Άγκυρα για την ενεργειακή κρίση

Ο κ. Καλίν αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση που επηρεάζει την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, «μία από τις δύο κύριες εναλλακτικές λύσεις (για την Ευρώπη) είναι ο αγωγός TANAP, ένα κοινό σχέδιο της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν».

Αναφέροντας ότι εναλλακτικά σχέδια, ιδίως το «Nabucco», δεν υλοποιήθηκαν στο παρελθόν ο κ. Καλίν πρόσθεσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάν Αλίεβ και τού πρότεινε, «ας καλύψουμε αμέσως το κενό που προκύπτει από εδώ». Ο αγωγός TANAP, κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με τη συνεργασία της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν πρόσθεσε και σημείωσε ότι υλοποιήθηκε παρά τη Ρωσία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy