Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές – Τι συζήτησε η Επ. Εσωτερικών

Δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην εκλογική διαδικασία κατά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με όσα διαφάνηκαν από τη συζήτηση της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής.

Οριζόντια ψηφοφορία, αλλαγές στον εκλογικό ποσοστό εισδοχής, καθώς και άλλα διαδικαστικά ζητήματα, φαίνεται να παραπέμπονται για το μέλλον, ενώ για το μόνο που θα συνεχιστεί η συζήτηση είναι η εισαγωγή του θεσμού των Βουλευτών Επικρατείας και κατ΄ επέκταση η αύξηση του αριθμού των Βουλευτών.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου είπε πως έχει ολοκληρωθεί σήμερα ο κύκλος συζήτησης των προτάσεων νόμων που έχουν να κάνουν με την εκλογική διαδικασία, και σημείωσε πως εκ πρώτης όψεως δεν προβλέπονται μεγάλες αλλαγές στις εκλογές που έρχονται.

Όπως σημείωσε, παραμένει για εκτενέστερη συζήτηση είναι η πρόταση της ΕΔΕΚ το θέμα της δημιουργίας του θεσμού των Βουλευτών Επικρατείας και κατ΄ επέκταση η αύξηση του αριθμού των Βουλευτών. Πρόσθεσε ότι άλλες προτάσεις που αφορούσαν διαδικασίες, ποσοστό εισδοχής, η οριζόντια ψηφοφορία, δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν την απαραίτητη στήριξη για να οδηγηθούν για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Η κ. Μαύρου είπε πως από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η συζήτηση για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στόχος της Επιτροπής Εσωτερικών είναι να συνεχίσει τη συζήτηση και εντός καλοκαιριού ώστε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου τα νομοσχέδια να οδηγηθούν στην Ολομέλεια.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Βουλευτής Γιώργος Κάρουλλας είπε ότι η όποια τροποποίηση του εκλογικού Νόμου θα πρέπει να ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία ούτως ώστε ο αναθεωρητικός νομοθέτης να μην κατευθύνεται από την εκάστοτε πλειοψηφία τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά για χάρη της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας του εκλογικού συστήματος να ισχύσουν αυτά από την μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία.

Πρόσθεσε πως η όποια τροποποίηση των εκλογικών διαδικασιών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να τεθούν κάτω από το πλαίσιο λειτουργίας της Μεταρρύθμισης της ΤΑ και όχι ανεξάρτητα. «Ως ΔΗΣΥ υποστηρίζουμε την οριζόντια ψηφοφορία και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για αυτή γιατί πάνω από όλα είναι ο πολίτης και όχι το κόμμα», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε πως το κόμμα του, διαφωνώντας με την πρακτική προώθησης αλλαγών στην εκλογική νομοθεσία μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές, αποφάσισε να μην στηρίξει οποιαδήποτε πρόταση που τροποποιεί την εκλογική διαδικασία και πρακτική.

«Ευρισκόμενοι μόλις έντεκα μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αγγίξουμε την εκλογική νομοθεσία και να προβούμε σε ουσιαστικές αλλαγές που αφορούν την λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. Για αυτό το λόγο τασσόμαστε υπέρ της διατήρησης όλων των νομοθεσιών στην σημερινή τους μορφή», είπε.

Όπως σημείωσε, το ΔΗΚΟ προτείνει τη διατήρηση του εκλογικού μέτρου στο 3,6% τονίζοντας πως καμιά αλλαγή δεν πρέπει να γίνει ως προς την αύξηση των βουλευτικών εδρών με την καθιέρωση Βουλευτών Επικρατείας και την επιβολή ορίου θητειών για Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους. Επίσης, προτείνει όπως η Βουλή εξετάσει τις όποιες προτάσεις μετά τις επερχόμενες Βουλευτικές.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, αναφερόμενος στην πρόταση της ΕΔΕΚ για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, είπε πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να αυξηθεί ο αριθμός των Βουλευτών. «Εκτιμούμε ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα δώσει την ευκαιρία στα κόμματα αλλά και στο Κοινοβούλιο να αναβαθμίσουν το επιστημονικό και το τεχνοκρατικό τους επίπεδο προς όφελος της νομοθετικής εργασίας», είπε, και σημείωσε πως η προσθήκη του ψηφοδελτίου αυτού δεν αλλάζει τα δεδομένα της εκλογικής διαδικασίας και του εκλογικού νόμου και δεν μπορεί να προβληθεί το επιχείρημα ότι πλησιάζουμε σε λιγότερο από ένα χρόνο από τις Βουλευτικές.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση, είπε πως με βάση αυτή, οι 7 Βουλευτές που θα υποδειχθούν από τα κόμματα και τους συνδυασμούς θα περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια όλων των εκλογικών περιφερειών κάτω από τους υποψηφίους της συγκεκριμένης περιφέρειας. Θα είναι ενιαία η ψηφοφορία για περιφέρεια και επικράτεια και θα δικαιούνται οι εκλογές να τοποθετήσουν μέχρι και 2 σταυρούς.  Απ΄ εκεί και πέρα, ανάλογα με τον αριθμό των Βουλευτών Επικρατείας που θα εκλέγει ο κάθε συνδυασμός ή κόμμα, θα εκλέγονται αυτοί που θα συγκεντρώσουν τον μεγαλύτερο αριθμό σταυρών, εξήγησε.

Με αυτό τον τρόπο, οι 56 Βουλευτές θα γίνουν 63, ενώ το εκλογικό σώμα από 80 Βουλευτές που προνοεί το Σύνταγμα σήμερα, θα αυξηθούν στους 90 έτσι ώστε να διατηρηθεί το ποσοστό 7 προς 3 που καθορίζεται με βάση το Σύνταγμα. Σημείωσε πως η Κύπρος έχει τον μικρότερο αριθμό Βουλευτών εντός Ευρώπης καθώς το Λουξεμβούργο έχει 60 Βουλευτές και η Μάλτα 67.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι το Κίνημα δεν ζητά να αυξηθεί ο αριθμός των Βουλευτών και παράλληλα το κονδύλι που θα προστεθεί στη Βουλή. «Εμείς αυτό που ζητούμε, είναι αυτό που ζητά η και κοινωνία να έχουν την τόλμη οι Βουλευτές και τα κόμματα να το υλοποιήσουν, την οριζόντια ψηφοφορία. Και φάνηκε για ακόμη μια φορά πως το κομματικό προσωπικό απέχει κατά παρασάγγας από την κοινωνία που εκπροσωπεί σε αυτό το κρίσιμο θέμα. Μιλούν για κομματική δημοκρατία, για κόμματα που είναι υπεράνω των πολιτών και υπεράνω της κοινωνίας και απορρίπτουν την οριζόντια ψηφοφορία. Ιδού τα κόμματα και ο καθένας ας κρίνει», είπε.

Η Βουλευτής του Κινήματος «Ανεξάρτητοι», Άννα Θεολόγου, είπε πως συζητήθηκε σήμερα η πρόταση που θέλει να καλύψει ένα κενό στον Νόμο σχετικά με τη διαδικασία εκλογής κομμάτων, κομματικών συνδυασμών και ανεξάρτητων συνδυασμών με τρόπο ώστε να υπάρχει ίση μεταχείριση και ίση αντιπροσώπευση. «Είναι δημοκρατική αρχή ότι η κάθε ψήφος του κάθε πολίτη έχει την ίδια βαρύτητα και παραβιάζεται όπως είναι η υφιστάμενη ρύθμιση του Νόμου γιατί εξαιρεί τους ανεξάρτητους συνδυασμούς στη διανομή των αδιάθετων εδρών στην Β΄ κατανομή και διαστρεβλώνει το ίδιο το αναλογικό αποτέλεσμα και το σύστημα εκπροσώπησης του εκλογικού σώματος», είπε, και υπενθύμισε το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε πρόσφατα με την κάλυψη της έδρας του Κινήματος Αλληλεγγύη.

Πηγή: ΚΥΠΕ/Διάλογος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.