Χωρίς πασχαλινό επίδομα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι

Αποκλείστηκαν, παρά το γεγονός ότι είναι κάτω από το όριο της φτώχειας

Χωρίς πασχαλινό επίδομα θα μείνουν χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι, αφού αποκλείστηκαν από την κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σχολιάζοντας την απόφαση η ΕΚΥΣΥ εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση αγνόησε την επιστολή της ημερομηνίας 6/4/2021, αλλά και το αίτημα της Βουλής των Γερόντων.

Όπως επισημαίνεται με βάση τα κριτήρια τα οποία καθορίστηκαν από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια αλλά και τα κριτήρια του 2018  και φέτος, δυστυχώς η μεγάλη πλειοψηφία ακόμα και των  χαμηλοσυνταξιούχων εξακολουθούν να μη δικαιούνται το πασχαλινό επίδομα, το οποίο μειώθηκε στα 190 ευρώ.

Σημειώνεται επίσης ότι για την περίπτωση ενός συνταξιούχου το κριτήριο παρέμεινε στις 6,500 ευρώ ετήσιο εισόδημα ενώ για ζευγάρι συνταξιούχων στις 11,000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, παρά το γεγονός ότι το όριο της φτώχειας για ένα άτομο είναι 10,324 ευρώ το χρόνο και για το νοικοκυριό δύο ατόμων 15,486 ευρώ το χρόνο.

«Δηλαδή είναι σημαντικά μειωμένο το εισοδηματικό κριτήριο για το πασχαλινό επίδομα σε σχέση με το όριο της φτώχειας», όπως επισημαίνεται. Σημειώνεται επίσης ότι χιλιάδες νοικοκυριά χαμηλοσυνταξιούχων δύο ατόμων με εισοδήματα πέραν των 846 ευρώ το μήνα, δεν δικαιούνται πασχαλινό επίδομα τη στιγμή που το όριο της φτώχειας είναι 1,191 ευρώ το μήνα.

Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση το πασχαλινό δώρο για δικαιούχους του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα (Χαμηλοσυνταξιούχων) θα είναι διαθέσιμο στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 23/4/2021. Αναφέρεται επίσης ότι οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν οποιαδήποτε επιπλέον αίτηση για να λάβουν το πασχαλινό δώρο. Ακόμη, αναφέρεται ότι το μέγιστο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους αυξήθηκε από 150 ευρώ σε 369 ευρώ, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν συνολικά εισοδήματα που υπερβαίνουν το όριο της φτώχειας, δηλαδή άνω των 710 ευρώ μηνιαίως. Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι δικαιούνται παροχή χριστουγεννιάτικου δώρου, δωρεάν τετραήμερες διακοπές, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω του ΓεΣΥ και δωρεάν διακίνηση με δημόσιες συγκοινωνίες.

Εν τω μεταξύ η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, δήλωσε χθες ότι άρχισε η καταβολή των ειδικών επιδομάτων που αφορούν εργαζομένους και αυτοτελώς εργαζομένους. Ανέφερε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα καταβληθούν τα εφάπαξ τα οποία αφορούν εστιατόρια, μπαρ και παρόμοιες επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι της εφάπαξ χορηγίας.

 

ΑΚΕΛ: Χωρίς πασχαλινό επίδομα θα μείνουν χιλιάδες συνταξιούχοι

α κριτήρια που εισήγαγε η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού και συνεχίζει και φέτος, αποκλείουν τη μεγάλη πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, αναφέρει το ΑΚΕΛ.

«Η κυβέρνηση αγνοεί τα αιτήματα και της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων και της Βουλής των Γερόντων. Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει το αίτημα του να επαναφερθεί το πασχαλινό επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Με άλλα λόγια, κυβέρνηση και Συναγερμός από τη μια μοιράζουν μεγαλόστομες προεκλογικές εξαγγελίες και από την άλλη επιβεβαιώνουν την αναλγησία τους απέναντι στους κοινωνικά ευάλωτους και στην τρίτη ηλικία».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy