Χωρίς πλάνο στη φουρτούνα που έρχεται

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Όλοι οι θεσμοί εντός και εκτός Κύπρου προειδοποιούν ότι έρχονται ακόμη μεγαλύτερες φουρτούνες για την οικονομία και την κοινωνία. Μάλιστα, η Κομισιόν έχει δώσει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε μέτρα, όπως η μείωση των φόρων και η επιβολή ειδικής φορολογίας στα υπερκέρδη, τα οποία απολαμβάνουν οι εταιρείες στον τομέα της ενέργειας λόγω της ακρίβειας, ώστε να στηριχθούν η οικονομία και η κοινωνία. Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου προειδοποίησε ότι έρχονται πιο δύσκολες μέρες, επισημαίνοντας ότι ήδη οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά άρχισαν να βάζουν στον πάγο επενδύσεις και να μειώνουν τις αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Επιπρόσθετα, τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι ο πληθωρισμός συνεχίσει να καλπάζει και να μειώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παρά ταύτα, δεν έχει ετοιμαστεί οποιοδήποτε πλάνο από την κυβέρνηση για τις δύσκολες μέρες που έρχονται. Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ αρνούνται να εξετάσουν τα εργαλεία, τα οποία έδωσε η Κομισιόν στα κράτη-μέλη. Σε άλλες χώρες λήφθηκαν αποφάσεις για δραστικές μειώσεις φόρων. Αλλά στην Κύπρο η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα. Αρνείται ακόμη και να υιοθετήσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Τους τελευταίους μήνες το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει δεκάδες προτάσεις για στήριξη της κοινωνίας και συγκράτηση της ακρίβειας, όπως η προώθηση πολιτικών που να στοχεύουν στην αύξηση των μισθών, η πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ για όλους τους εργαζομένους, η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και η αξιοποίηση των εσόδων για στήριξη των ευάλωτων ομάδων, η αύξηση των ελέγχων και η λήψη μέτρων για την αισχροκέρδεια, η αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων, ώστε να συνάδουν με τα νέα δεδομένα της ακρίβειας κ.τ.λ. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα. Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι εμποδίζουν ακόμη και την εφαρμογή των νομοθεσιών που ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία η Βουλή, όπως η μείωση των φόρων στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα πετρελαιοειδή.

Επίσης, παρά την οδηγία της ΕΕ για αύξηση του κατώτατου μισθού σε επίπεδο που να επιτρέπει στους εργαζομένους να ζουν αξιοπρεπώς, η κυβέρνηση έβγαλε διάταγμα στο οποίο το ποσό (940 ευρώ) είναι πιο χαμηλό απ’ αυτό το οποίο έδειξε η μελέτη της Κομισιόν (1.000 ευρώ), η οποία πραγματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο περίπου και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνει το τελευταίο κύμα της ακρίβειας.

Ακόμη, παρά την οδηγία της ΕΕ για αύξηση των εργαζομένων οι οποίοι καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις τουλάχιστον στο 80%, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα. Και για αυτό το θέμα κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση από το ΑΚΕΛ για στήριξη των συλλογικών συμβάσεων, αλλά δεν υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση.

Οδεύουμε δηλαδή προς τη φουρτούνα χωρίς πλάνο, αφού η κυβέρνηση έχει αφήσει απροστάτευτη την οικονομία και την κοινωνία.

Το μόνο που δίνει ελπίδα είναι ότι τον Φεβρουάριο έχουμε προεδρικές εκλογές και ο λαός θα έχει τη δυνατότητα να φέρει την προοδευτική αλλαγή με την κυβέρνηση του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy