Χωρίς πλαίσιο η συζήτηση για πλαίσιο Γκουτέρες…

Αλλιώς… όποιος δεν θέλει να πάει στο μύλο, πέντε μέρες κοσκινίζει

Της Νίκης Κουλέρμου

Φαίνεται ότι η όλη συζήτηση για το πλαίσιο Γκουτέρες δεν είναι παρά προπέτασμα καπνού για να συγκαλύψει η πλευρά μας την έλλειψη βούλησης για συνομιλίες.

Τη μια ο Πρόεδρος λέει έτσι και την άλλη γιουβέτσι… Την ίδια ώρα ο κόσμος δεν μπορεί να να κατανοήσει τη λογική γιατί  -εφόσον ένα είναι το πλαίσιο και ένας ο ΓΓ του ΟΗΕ που το κατέθεσε- ο Πρόεδρος ερωτά το ΑΚΕΛ αν αποδέχεται «ως στρατηγική συμφωνία το άτυπο κείμενο της 30ής Ιουνίου 2017, όπως εισηγείται ο Μουσταφά Ακιντζί». Προφανώς -και για λόγους αυτοσεβασμού- ο κ. Αναστασιάδης δεν θα έπρεπε να κοροϊδεύει εαυτόν και αλλήλους, εταίρους, συνεργάτες και πολιτικούς αντιπάλους με δικολαβισμούς και αντιφάσεις, αν ο ίδιος δεν θέλει να κάνει οτιδήποτε πριν τις τουρκικές εκλογές. Και για λόγους αυτοσεβασμού και για λόγους ουσίας, ο κ. Αναστασιάδης χωρίς δεύτερες σκέψεις έπρεπε να απαντήσει θετικά στην πρόταση Ακιντζί της 30ής Απριλίου. Για να δείξει ακριβώς ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα και είναι αυτό που ο ίδιος αναφέρεται στις επιστολές του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Να θυμίσουμε απλά ότι και ο κ. Αναστασιάδης στις επιστολές του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και οι εκπρόσωποί του με δηλώσεις πότε από το Λόφο του Προεδρικού και πότε από την Πινδάρου, στα τηλεοπτικά πάνελ και στις διάφορες ραδιοφωνικές συχνότητες επαναλαμβάνουν ότι «ένας είναι ο Γκουτέρες, ένα το δείπνο και ένα το πλαίσιο» (Αβέρωφ Νεοφύτου, ΚΥΠΕ).

Άρα; Γιατί μιλούν πότε για το πλαίσιο της 30ής Ιουνίου και πότε για το πλαίσιο της 4ης Ιουλίου; Υπάρχει νόημα; Στην τελική είναι το πλαίσιο που ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ καθόρισε με τα έξι γνωστά ζητήματα, καλώντας στην ουσία όλα τα μέρη και τις εγγυήτριες να δώσουν και να πάρουν στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης για να καταλήξουμε σε ένα «φυσιολογικό κράτος».

Το μείζον ζήτημα για την ε/κ πλευρά ήταν και παραμένει εκείνο της κατάργησης των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων και της απόσυρσης του τουρκικού στρατού. Το δε μείζον για την τ/κ πλευρά ήταν η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στη διακυβέρνηση του τόπου. Ο ΓΓ του ΟΗΕ έβαλε κάτω, στην ουσία, τις κόκκινες γραμμές της κάθε πλευράς και στα έξι ζητήματα για να συζητηθούν «διασυνδεδεμένα», ακριβώς για να δώσουν και να πάρουν τα δύο μέρη με τρόπο που να καθησυχάσουν ο καθένας τις ανησυχίες του άλλου.

Πολύ αναλυτικά αναφέρθηκε σ’ αυτό το θέμα -στο πλαίσιο Γκουτέρες- ο Ανδρέας Συμεού, επισκέπτης λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, με άρθρο του στη «Χαραυγή» στις 28 Απριλίου 2018, με τίτλο «Το πλαίσιο Γκουτέρες ακόμα μια χαμένη ευκαιρία;». Ο κ. Συμεού ήταν στη μεγάλη ομάδα συμβούλων που βρισκόταν στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά.

Ο ίδιος λοιπόν καταγράφει το Πλαίσιο ως εξής:

1. Ασφάλεια:

 •  Ένα νέο καθεστώς ασφάλειας και όχι συνέχιση του παλαιού.
 • Τερματισμός του Δικαιώματος και της Συνθήκης Εγγυήσεων.
 • Αντικατάσταση της παρούσας κατάστασης από ένα ολοκληρωμένο σύστημα διασφαλίσεων, ώστε όλοι οι Κύπριοι να νιώθουν ασφάλεια.
 • Ένας νέος μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης που θα περιλαμβάνει εξωτερικά στοιχεία.
 • Οι εγγυήτριες δεν μπορούν να εφαρμόζουν και να ελέγχουν τον εαυτό τους.

2. Στρατεύματα:

 • Μείωση των στρατευμάτων από την πρώτη ημέρα και σταδιακή απομάκρυνση στα πλαίσια ενός συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος μέχρι να φτάσουν στους αριθμούς της παλαιάς Συνθήκης Συμμαχίας.
 • Το θέμα κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει ρήτρα επανεξέτασης ή χρονοδιάγραμμα οριστικής κατάληξης θα πρέπει να συζητηθεί στο ανώτατο επίπεδο.

3. Εδαφικό:

 • Η τ/κ πλευρά πρέπει να προσαρμόσει το χάρτη της με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες της ε/κ πλευράς σε σχέση με συγκεκριμένες περιοχές (προφανώς εννοείται κυρίως η Μόρφου).

4. Περιουσιακό:

 • Για τις περιοχές υπό εδαφική αναπροσαρμογή θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον ιδιοκτήτη, όχι όμως 100%.
 • Για τις περιοχές εκτός εδαφικών αναπροσαρμογών θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον χρήστη, όχι όμως 100%.

5. Ισότιμη μεταχείριση:

 • Σε ό,τι αφορά τη μόνιμη διαμονή Τούρκων υπηκόων, θα πρέπει να συμφωνηθεί ισότιμο (equitable) ποσοστό με τους υπηκόους της Ελλάδας.
 • Από την ποσόστωση θα εξαιρούνται οι φοιτητές, οι τουρίστες και οι εποχικοί εργάτες.
 • Απαιτείται περαιτέρω συζήτηση για το τι σημαίνει ισότιμο ποσοστό.

6. Αποτελεσματική συμμετοχή/μηχανισμοί άρσης αδιεξόδων:

 • Το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω σε σχέση με το θέμα της θετικής τ/κ ψήφου και πότε και υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις θα εφαρμόζεται.
 • Άλλα εκκρεμούντα ζητήματα στο διαμοιρασμό εξουσιών, όπως η απαίτηση της τ/κ πλευράς για εκ περιτροπής προεδρία, πρέπει να συζητηθούν.

Γιατί λοιπόν δεν σηκώσαμε το «γάντι» που μας έριξε ο κ. Ακιντζί; Αν το ρίχναμε, από την επομένη της πρότασής του τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για την κυπριακή υπόθεση. Δεν θα ήταν καλύτερα ούτε για τους μεν ούτε για τους δε. Θα ήταν εκεί η ελπίδα για συνέχιση των συνομιλιών μετά τις εκλογές στην Τουρκία και το παρόν διάστημα μέχρι τότε θα αξιοποιείτο για προετοιμασία.

Διαφορετικά, η εξήγηση που ο καθείς μπορεί να δώσει είναι πως όποιος δεν θέλει να πάει στο μύλο, πέντε μέρες κοσκινίζει…

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.