Χωρίς πόδια δεν έρχεται ανάπτυξη

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Για να τρέξει η ανάπτυξη χρειάζεται απαραίτητα δύο γερά πόδια: Προώθηση αναπτυξιακών έργων από το κράτος και εύκολη πρόσβαση των επιχειρήσεων σε φτηνό δανεισμό. Δυστυχώς, όμως, η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και στα δύο πόδια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, το πρώτο εξάμηνο το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών του κράτους ανήλθε μόλις στο 18%, σπάζοντας κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ. Ξεπέρασε ακόμη και την περσινή πολύ κακή επίδοση η οποία σημαδεύτηκε από σκληρό lockdown και κατά την οποία το ποσοστό υλοποίησης βρισκόταν την ίδια περίοδο στο 22%. Μάλιστα, στις κεφαλαιουχικές δαπάνες, οι οποίες είναι πιο σημαντικές, το ποσοστό υλοποίησης ανήλθε μόλις στο 16%. Ενδεικτικά στα κατασκευαστικά έργα το ποσοστό υλοποίησης ανήλθε μόλις στο 7% και στα έργα υποδομής στο 16%.

Την ίδια ώρα, με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Κύπρος βρίσκεται στην 3η θέση με το υψηλότερο κόστος δανεισμού στις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το κόστος για νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις είναι στο 3,2%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 1,47%. Δηλαδή, για ένα δάνειο ύψους 200 χιλ. ευρώ η κυπριακή επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να πληρώνει 6.400 ευρώ το χρόνο σε τόκους, ενώ εάν εφαρμοζόταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης θα πλήρωσε 2.940 ευρώ. Τουτέστιν πληρώνει 3.460 ευρώ περισσότερα το χρόνο.

Η κυβέρνηση μπορεί να λάβει διορθωτικά μέτρα και στα δύο πιο πάνω προβλήματα. Η υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων του κράτους βρίσκεται κάτω από τη δική της αρμοδιότητα αποκλειστικά. Άλλωστε, πριν από τις βουλευτικές εκλογές η κυβέρνηση υποσχέθηκε τη λήψη μέτρων, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Επίσης, πολλά από τα δάνεια τα οποία παραχωρήθηκαν τους τελευταίους μήνες είναι επιδοτούμενα από το κράτος. Συνεπώς, η κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει πιέσεις προς τις τράπεζες, προκειμένου να μειώσουν τα επιτόκιά τους.

Παρά ταύτα η κυβέρνηση αρνείται να λάβει μέτρα. Αντί αυτού δίνει συνεχώς δώρα στις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο. Ενδεικτική είναι η υπόθεση των εκποιήσεων. Παρά το γεγονός ότι η Βουλή ψήφισε σχετική νομοθεσία, η οποία μάλιστα έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η κυβέρνηση αρνείται να τη θέσει σε εφαρμογή. Αντί αυτού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε επιστολή του προς τη Βουλή έκανε λόγο για «στρατηγικούς κακοπληρωτές», ενώ ετοιμάζεται να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η κυβέρνηση προφανώς δεν είναι εναντίον της ανάπτυξης. Η διαφορά είναι πως όταν η κυβέρνηση μιλά για την ανάγκη ανάπτυξης, αναφέρεται μόνο στις τράπεζες και τα μεγάλα συμφέροντα. Δεν της καίγεται καρφί για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που αντί να πάρει μέτρα για στήριξη των μικρομεσαίων επικεντρώνεται πάντα αποκλειστικά στα μέτρα στήριξης των τραπεζών και του κεφαλαίου. Και όσο συνεχίζεται το τροπάρι, η ανάπτυξη θα αφορά μόνο τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο, όχι και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy