Χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά η στήριξη σε επιχειρήσεις, λέει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Δημοσιονομικά υποφερτή χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, φαίνεται να είναι η στήριξη που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη συνεχιζόμενη κρίση της πανδημίας, όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Μιχάλης Περσιάνης

Όπως αναφέρει, γίνεται κατανοητή η ανάγκη για λήψη μέτρων που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και τα οποία στηρίζουν την απασχόληση σε μια κρίσιμη περίοδο.

«Η στήριξη που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών προς τις επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί από τη συνεχιζόμενη κρίση της πανδημίας, θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά υποφερτή και να μην συνεπάγεται σοβαρές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά. Εκ πρώτης όψεως, και εν αναμονή των ανακοινώσεων για το τελικό κόστος, φαίνεται πως αυτό ισχύει, με το κόστος να κυμαίνεται κοντά στα 3 εκατ. ευρώ», σημειώνει.

Αν και δεν έχουν ακόμα υπολογιστεί οι δευτερογενείς επιδράσεις, όπως αναφέρει, οι συγκεκριμένες δαπάνες πρέπει επιπλέον να θεωρούνται εν μέρει τονωτικές σε σχέση με την απασχόληση και τη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα, έστω και σε μακροσκοπικά ασήμαντο βαθμό.

Παράλληλα κάνει ειδική αναφορά σε δύο σημαντικές, όπως τις χαρακτηρίζει, παραμέτρους του σχεδίου. Η πρώτη, όπως αναφέρει, είναι το γεγονός ότι η στήριξη που ανακοινώθηκε είναι στοχευμένη και ρητή ως προς τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των δικαιούχων. Αυτή η προσέγγιση, προσθέτει, προσδίδει προβλεψιμότητα στην συνολική δαπάνη που θα γίνει, με το τελικό ποσό να αναμένεται πως θα ανακοινωθεί όταν θα ολοκληρωθεί η ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων των δικαιούχων.

Το δεύτερο, σημειώνει, είναι η εξαιρετικά θετική αξιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβάλει οι δικαιούχοι το γ΄ τρίμηνο του 2019 ως το μέσο υπολογισμού του ποσού στήριξης. Η πρακτική, αναφέρει, αυτή εξασφαλίζει την δίκαιη κατανομή των ποσών με βάση αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία αντικατοπτρίζουν τον βαθμό στον οποίο έχει πληγεί ο εκάστοτε δικαιούχος.

Επιπλέον, προσθέτει, αυτή η πρακτική εδραιώνει τη φορολογική δήλωση ως αντικειμενικό κριτήριο για τη στήριξη και ενθαρρύνει μελλοντικά τη σωστή υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

«Η πρακτική αξιοποίησης των φορολογικών δηλώσεων για σκοπούς αποζημιώσεων, χορηγιών ή στήριξης, αποτελεί βέλτιστη πρακτική και πρέπει να υιοθετηθεί ως καθολική σε όλες τις περιπτώσεις κρατικών δαπανών που αφορούν σε στήριξη επιχειρήσεων ή νοικοκυριών», αναφέρει.

Με τη συγκεκριμένη πρακτική, συμπληρώνει, εξασφαλίζεται η δίκαιη και αντικειμενική κατανομή τέτοιων δαπανών, ενώ αποθαρρύνεται ουσιαστικά η απόκρυψη εσόδων από τις φορολογικές δηλώσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy