Χωρίς συμφωνία ΟΑΥ με διαιτολόγους και ψυχολόγους – Ανέτοιμοι να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ

Διαιτολόγοι και ψυχολόγοι δηλώνουν ότι δεν είναι έτοιμοι να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ 19 Οκτωβρίου, αφού δεν επήλθε συμφωνία με τον ΟΑΥ.

Εκτιμούν επίσης ότι θα είναι καλύτερο να μετατεθεί αυτή η ημερομηνία για τον Γενάρη του 2021.

Μιλώντας στο ΑΣΤΡΑ η πρόεδρος του συνδέσμου διαιτολόγων Ελένη Αντρέου σημείωσε ότι δεν μπορεί ο ΟΑΥ να επιβάλει στους επαγγελματίες υγείας ποιες ιατρικές πράξεις θα κάνουν.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω διάλογος.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του συνδέσμου ψυχολόγων Ελένη Καραγιάννη είπε ότι ενώ αρχικά υπήρχε μια πολύ καλή συνεργασία με τον ΟΑΥ, στη συνέχεια αυτό κατέρρευσε εξαιτίας της πανδημίας.

Η κυρία Καραγιάννη επέκρινε τον ΟΑΥ γιατί μετά την πανδημία συζητά μόνο με τον ΟΚΥΠΥ, κάτι που οδηγεί σε 2 μέτρα και 2 σταθμά και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Η πρόεδρος των ψυχολόγων είπε ότι λαμβάνονται αποφάσεις που θα επηρεάσουν τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενες διαβουλεύσεις.

Σχολιάζοντας ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ Αντρέας Παπακωνσταντίνου, είπε ότι πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα αφού ο διάλογος δεν μπορεί να είναι ατέρμονος.

Σημείωσε πάντως ότι δεν αποκλείει να μετατεθεί η ημερομηνία της 19ης Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι κάθε καθυστέρηση που παρατηρείται είναι εις βάρος των ασθενών οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν και αυτές τις υπηρεσίες, έστω και με προβλήματα.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει στενότητα όσον αφορά τα οικονομικά του οργανισμού και σημείωσε ότι ο ΟΑΥ πρέπει να ξεκινήσει με ένα πιο συντηρητικό πακέτο όσον αφορά τις πληρωμές διαφόρων ειδικοτήτων, με την αισιοδοξία ότι αυτό θα αλλάξει.

Όσον αφορά την ένταξη στο ΓΕΣΥ των πρώτων βοηθειών των 5 ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ο κύριος Παπακωνσταντίνου είπε ότι τις επόμενες μέρες ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις και εξέφρασε την ευχή να υπάρξει θετική κατάληξη. Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Δ.Σ του ΟΑΥ και αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις.

 

 

 

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News