Χωρίς τα απαραίτητα εφόδια οι αστυνομικοί πρώτης γραμμής – Μειωμένο κατά 70% το προσωπικό

Δεν έχουν τα απαραίτητα εφόδια ατομικού εξοπλισμού οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής, για να μεταβούν σε ένα επεισόδιο εγκλήματος κατήγγειλε σήμερα ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ Νίκος Λοΐζίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό του 2021 και την αναβάθμιση κλιμάκων εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας. Έκανε λόγο για οριακή κατάσταση, λέγοντας ότι υπάρχει θέμα με ρούχα, παπούτσια, οχήματα, αλεξίσφαιρα και όπλα.

Επίσης ο κ. Λοΐζίδης είπε ότι η πρώτη γραμμή των σωμάτων ασφαλείας λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό κατά 70%. Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχουν παραδοξότητες σε σχέση με το οργανόγραμμα της αστυνομίας στον καταμερισμό προσωπικού, λέγοντας ότι ο Αρχηγός της Δύναμης πρέπει να τολμήσει να κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις. Ακόμα σημείωσε ότι οι αστυνομικοί έχουν μειωμένες απολαβές και αποκοπές από το 2013.

Έκανε επίσης λόγο για αδικία λέγοντας ότι οι αστυνομικοί μισθολογικά είναι στον πάτο παρόλο που κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά. Όπως είπε, ένας νεοπροσληφθέντας αστυνομικός ανταμείβεται με καθαρό μηνιαίο μισθό περίπου 900 ευρώ. Ο κ. Λοΐζίδης είπε ότι ζητούν αναβάθμιση των κλιμάκων μέχρι το βαθμό του υπαστυνόμου για 4.000 χαμηλόμισθους. Όπως ανέφερε, αναμένουν μέχρι το τέλος Μαΐου την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή για τις κλίμακες, ενώ τόνισε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Βουλής και τα κόμματα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν.
Την ίδια ώρα, δήλωσε ότι είναι τεράστιες οι εισφορές των σωμάτων ασφαλείας στο ΓΕΣΥ- οι περισσότερες από οποιοδήποτε εργαζόμενο κλάδο. Ακόμα σημείωσε ότι είναι απλήρωτα τα on call και ώρες εργασίας για πολλούς αστυνομικούς της πρώτης γραμμής, έχει καταργηθεί το ημερήσιο επίδομα και οι υπερωριακές ώρες παραμένουν απλήρωτες. Σημείωσε μάλιστα ότι τα υπερωριακά των σωμάτων ασφαλείας αργούν μέχρι και ένα χρόνο να πληρωθούν, ενώ οι μεταθέσεις γίνονται χωρίς μοριοδότηση. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοΐζίδης το 2022 τα σώματα ασφαλείας δουλεύουν «δωρεάν» και ανάμεσα σε άλλα ενεργούν ως δικηγόροι, φωτογράφοι, cameraman, κτηνίατροι, ψυχολόγοι και ανακριτές.

Κληθείς να σχολιάσει τα παράπονα που εκφράζει κατά καιρούς η συντεχνία κατά της ηγεσίας της Αστυνομίας, είπε ότι δεν έχουν αλλότρια κίνητρα τα μέλη του συμβουλίου του κλάδου. Σημείωσε ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας γνωρίζει τα δεδομένα, λέγοντας ότι περίπου το 80% των προβλημάτων που προσπάθησε να λύσει ή έλυσε, έγινε μετά από τις τοποθετήσεις του κλάδου αστυνομικού σώματος ΙΣΟΤΗΤΑ καθώς όπως είπε ο Αρχηγός διαβάζει τα όσα γράφουν και λένε. Μάλιστα αναφέρθηκε και σε τοποθέτηση ενός πρώην αξιωματικού του Αρχηγείου και νυν αστυνομικής διεύθυνσης, ο οποίος του είχε πει πως τότε που ήταν στο Αρχηγείο Αστυνομίας ήξεραν ότι υπάρχει μια άλλη αστυνομία στις αστυνομικές διευθύνσεις των επαρχιών σχετικά με τον εξοπλισμό, τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας αλλά δεν γνώριζαν τη χαώδη όπως είπε διαφορά που υπάρχει με το Αρχηγείο. Ο κ. Λοΐζίδης είπε ότι ότι το χάος της βάσης με το Αρχηγείο μειώθηκε λόγω και των παρεμβάσεων του κλάδου.

Σχετικά με τους 300 συμβασιούχους για επιτήρηση της πράσινης γραμμής, ο κ. Λοΐζιδης σημείωσε ότι οι ειδικοί αστυφύλακες με δυο μήνες εκπαίδευση μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε τμήμα για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ενώ ο κλάδος αστυνομικού σώματος ΙΣΟΤΗΤΑ θεωρεί ότι θα ήταν λάθος με τα σημερινά δεδομένα να προσληφθούν συμβασιούχοι.
Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν ευσταθούν οι πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία Υφυπουργείου Αστυνομίας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.