Χωρίς τα δημόσια δεν θα αντέξουν τα ιδιωτικά το βάρος της β’ φάσης

Επιφυλάξεις ΠΙΣ για τον αυξημένο όγκο εργασίας από την 1η Ιουνίου

 

Επιφυλάξεις για τη δυνατότητα των ιδιωτικών νοσοκομείων να ανταποκριθούν στις ανάγκες του ΓεΣΥ από την 1η Ιουνίου εκφράστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, όπου συζητείτο το θέμα με την φοροαποφυγή των ιατρών. Συγκεκριμένα, η γραμματέας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Αναστασία Συμεού εξέφρασε επιφυλάξεις για τη δυνατότητα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων να ανταποκριθούν στις ανάγκες εφαρμογής της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στο ΓεΣΥ. Η κυρία Συμεού προειδοποίησε ότι θα γίνονται επεμβάσεις χωρίς αυτές να είναι απαραίτητες, αναφέροντας ότι «θα δεινοπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες».
Εξέφρασε επιφυλάξεις για τη δυνατότητα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων να ανταποκριθούν στις ανάγκες εφαρμογής της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στο ΓεΣΥ, καθώς τα δημόσια νοσηλευτήρια φαίνονται ανέτοιμα να ανταποκριθούν. Διερωτήθηκε περαιτέρω κατά πόσον υπάρχει σχέδιο β΄για τα δημόσια νοσηλευτήρια και κάποιοι ιδιώτες είναι έτοιμοι να τα αγοράσουν. Ενώ όπως είπε δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να σηκώσει από μόνος του το βάρος της β’ φάσης του ΓεΣΥ.

Από πλευράς ΟΑΥ, ο διευθυντής του Οργανισμού Άθως Τσινωντίδης επεσήμανε πως άρχισε ο προγραμματισμός εγχειρήσεων για μετά την 1η Ιουνίου, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε διάλογο με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ώστε να αφήσουν κρεβάτια και για τα επείγοντα περιστατικά.

Ανησυχία για ιδιωτικοποίηση της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων

Εξάλλου, χθες, τη σύσταση εθνικής αρχής για τα ασθενοφόρα, στα οποία θα ενταχθούν όλα τα ασθενοφόρα της Κύπρου, είτε ανήκουν στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα, συζήτησε η Επιτροπή Υγείας της Βουλής. Η Επιτροπή κάλεσε το Υπουργείο Υγείας να διενεργήσει νέες διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους και να καταθέσει νέο νομοσχέδιο στη Βουλή. Η Αρχή θα έχει την ευθύνη να καθορίζει ποια περιστατικά είναι εξαιρετικά επείγοντα, ποια επείγονται και ποια είναι συνηθισμένα. Σήμερα οι Υπηρεσίες Ασθενοφόρων δέχονται 63 χιλιάδες κλήσεις το χρόνο, ενώ εκτιμάται ότι το 60% των κλήσεων δεν αφορούν επείγοντα περιστατικά.

Η Αρχή θα έχει την ευθύνη για τον εξοπλισμό των ασθενοφόρων καθώς και για τα προσόντα και την εκπαίδευση των διασωστών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λεμεσού Γιώργος Γεωργίου κατήγγειλε ότι υπάρχει τάση ιδιωτικοποίησης της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων. «Δεν αποδεχόμαστε λογικές κερδοσκοπικές που παρεισέφρησαν στο νομοσχέδιο, ούτε και οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται η δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής που να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με το κατεπείγον των περιστατικών-κλήσεων, κάτι το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο», είπε μεταξύ άλλων.

Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Γεωργίου, φάνηκε ξεκάθαρα από τις τοποθετήσεις των εμπλεκομένων ότι δεν έγινε ικανοποιητική διαβούλευση, ούτε και λήφθηκαν υπόψη από το Υπουργείο Υγείας οι θέσεις, μάλιστα για σοβαρά θέματα, των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων. Τόνισε ακόμη την ανάγκη εξοπλισμού των ασθενοφόρων, στη βάση ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy