Χωρίς τελειωμό τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην επαρχία Πάφου

Καταστρέφουν το παραλιακό μέτωπο της Πέγειας

Στο ίδιο έργο θεατές βρισκόμαστε για άλλη μία φορά, καθώς τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται στην επαρχία Πάφου φαίνεται να μην έχουν τελειωμό, με την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ να έρχεται μετά την καταστροφή να διεξάγει έρευνες.

Στις οικοδομικές αναπτύξεις – εκτρώματα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί στην παραθαλάσσια περιοχή του Δήμου Πέγειας, οι μεγαλοεργολάβοι, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, έχουν βάλει στόχο να προσθέσουν κι άλλες, καθώς προωθούν την ανέγερση 22 κατοικιών στο παραλιακό μέτωπο του κόλπου των Κοραλλίων.

Μαρίνος Λάμπρου: Τα χέρια του Δήμου Πέγειας είναι δεμένα

Αρκετά δύσκολο χαρακτήρισε ο δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, το ενδεχόμενο να υπάρξει απόφαση που θα αναίρει την υπάρχουσα κατάσταση στον Κόλπο των Κοραλλίων, καθώς σε παρόμοια κατάσταση βρεθήκαμε και με την υπόθεση των Θαλάσσιων Σπηλιών.

Πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρη η παραβίαση του περί Προστασίας της Παραλίας Νόμου και συγκεκριμένα του Άρθρου 2 του Νόμου που αφορά τη ζώνη προστασίας της παραλίας. Υπενθύμισε δε τη στάση του δήμου, ο οποίος ήταν εξ αρχής ενάντια στην επέμβαση στη συγκεκριμένη παραλία κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκαλούσε η εν λόγω οικιστική ανάπτυξη. Ερωτηθείς εάν ο δήμος θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, ο κ. Λάμπρου απάντησε ότι «τα χέρια του δήμου είναι δεμένα», καθώς όλα τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες είχαν δώσει θετικές απόψεις για την ανέγερση των επαύλεων στον Κόλπο των Κοραλλίων.

«Το μόνο χαρτί που μας έχει απομείνει ως δήμος είναι να ελέγξουμε κατά πόσο οι εν λόγω κατοικίες έχουν κτιστεί με βάση την οικοδομική τους άδεια», κατέληξε.

Χρ. Νικολάου: Δεν μπορεί να μας καθησυχάσει η έρευνα

«Γινόμαστε μάρτυρες όλο και πιο συχνά τέτοιων γεγονότων, όπου τις πλείστες φορές, δυστυχώς, είναι μη αναστρέψιμα. Οι παράνομες αναπτύξεις στην Πέγεια έρχονται ακόμη μια φορά να επιβεβαιώσουν την απουσία ελέγχου, σωστού προγραμματισμού και λήψης αποφάσεων με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, κινούμενοι πάντοτε με βάση τις αντίστοιχες οδηγίες και νομοθεσίες», ανέφερε στην «Κυριακάτικη Xαραυγή» η επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Χριστίνα Νικολάου.

Η Χρ. Νικολάου τονίζει ότι η έρευνα για τις νέες οικοδομικές αναπτύξεις στην παραθαλάσσια περιοχή του Δήμου Πέγειας της επαρχίας Πάφου, που διέταξε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, προς το παρόν δεν μπορεί να μας καθησυχάσει.

«Ο κ. Καδής ζήτησε έκθεση για τυχόν εμπλοκή του Υπουργείου Γεωργίας και του Τμήματος Περιβάλλοντος, του δικού του υπουργείου και τμήματος που υπάγεται στο υπουργείο του. Ο υπουργός έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα, ακόμα κι αν οι αποφάσεις λήφθηκαν πριν να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο. Επίσης, ένα χρόνο πριν ο κ. Καδής μάς διαβεβαίωνε ότι στην περιοχή θα υιοθετηθούν όλες οι συστάσεις των επιστημόνων για την προστασία της. Ένα χρόνο μετά βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Αναμένουμε από τον κ. Καδή και τα αρμόδια τμήματα όχι μόνο έρευνα για το ποιος ευθύνεται, αλλά κυρίως μέτρα για αναστολή τυχόν παράνομων εργασιών και αποκατάσταση της περιοχής».

Α. Ευλαβής: Προσπάθεια κουκουλώματος

«Αν ήθελαν να διερευνήσουν την υπόθεση, θεωρώ ότι θα το έπρατταν από τις πρώτες ημέρες, καθώς είχε προβεί σε καταγγελία ο δήμαρχος της Πέγειας, ενώ η Αστυνομία είχε μεταβεί επί τόπου.

Βλέπω ότι γίνεται μία προσπάθεια να κουκουλώσουν το θέμα», δήλωσε o Επαρχιακός Γραμματέας Πάφου του Κινήματος των Οικολόγων, Ανδρέας Ευλαβής.

Επεσήμανε ότι στη δημόσια ακρόαση (8-9 Σεπτεμβρίου), που διοργανώθηκε από το Πολεοδομικό Συμβούλιο για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Πέγειας, υποβλήθηκαν αιτήσεις που ζητούσαν ξεκάθαρη περιβαλλοντική επέμβαση μέσω οικιστικής ανάπτυξης.

«Οι πιο προκλητικές απαιτήσεις από γνωστούς μεγαλοεργολαβικούς κύκλους είναι αυτές που αφορούν την περιοχή της Τοξεύτρας και του Αγιοβουνίου, όπου στη δεύτερη περίπτωση ζητούν να κτίσουν 240 τετραώροφες πολυκατοικίες στην πιο ψηλή περιοχή της Πέγειας και δίπλα από το δάσος της Δάσος της Πικνής, το οποίο είναι αυστηρά προστατευόμενο. Εάν δοθεί το πράσινο φως για οποιανδήποτε ανάπτυξη στην Τοξεύτρα, τίθενται οι βάσεις για αναπτύξεις και στον Ακάμα. Για εμάς η Τοξεύτρα αποτελεί κόκκινη γραμμή, διότι είναι ο προθάλαμος του Ακάμα και θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο», σημείωσε.

O κ. Ευλαβής έθιξε δε το θέμα της αποκατάστασης της Λίμνης των Ροδαφινιών στην παραλία της Χλώρακας, η οποία πριν από περίπου πέντε χρόνια είχε μπαζωθεί καταπατώντας νόμους και κανονισμούς.

«Το έργο της αποκατάστασης έχει ανατεθεί στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, λόγω της αρμοδιότητας που κατέχει για τη διαχείριση της ζώνης προστασίας της παραλίας. Εμείς απαιτούμε να γίνει πραγματική αποκατάσταση της Λίμνης των Ροδαφινιών -της οποίας έχει σχεδόν αλλοιωθεί η μοναδική της μορφολογία- και όχι μπαλώματα και ζητούμε από την Επαρχιακή Διοίκηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Κωστής Πιτσιλλούδης

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.