Συνεχίζεται η φυγή ιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία – Χωρίς παιδοκαρδιολόγο το Μακάρειο Νοσοκομείο

Ακυρώθηκαν ραντεβού στην παιδοκαρδιολογική - Γενικότερο το ζήτημα με τους γιατρούς που αποχωρούν 

Συνεχίζει να προβληματίζει η φυγή ιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία παρά και την οικονομική συμφωνία που έχει τεθεί σε ισχύ και θα μπορούσε να αποτελέσει έναν παράγοντα για την παραμονή τους.

Η υποστελέχωση είναι ένα καίριο ζήτημα, το οποίο και επηρεάζει ιδιαίτερα τους ασθενείς.

Χαρακτηριστική η περίπτωση στο Μακάρειο Νοσοκομείο όπου δεν υπάρχουν παιδοκαρδιολόγοι. Οι δύο γιατροί έδωσαν την παραίτησή τους με αποτέλεσμα να καλύπτονται, όπως μας αναφέρθηκε από πλευράς ΟΚΥπΥ, σήμερα οι ανάγκες ώστε να γίνει πρόσληψη από την 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, από την πλευρά τους επηρεαζόμενοι επεσήμαναν πως ακυρώθηκαν τα ραντεβού τους που ήταν προγραμματισμένα εντός Αυγούστου με την παραίνεση μάλιστα «να ψάξουν αλλού». Το ερώτημα που φυσικά παραμένει είναι τι γίνεται στις έκτακτες περιπτώσεις. Επίσης, όπως προκύπτει, προβλήματα υπάρχουν και για άλλες ειδικότητες όπως για παράδειγμα η περίπτωση των αναισθησιολόγων στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, αλλά και γενικότερα τα προβλήματα στο συγκεκριμένο νοσοκομείο που οδήγησαν μάλιστα προσφάτως και 13 κλινικάρχες να προβούν σε γραπτή επιστολή προς τους αρμόδιους ζητώντας λύσεις.

Μάλιστα, όπως έχει επισημανθεί προς τη «Χαραυγή», αυτό καταδεικνύει πως το οικονομικό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να κρατήσει τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία, αφού ρόλο παίζουν γενικότερα οι συνθήκες εργασίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι στη συμφωνία που έγινε το ποσό που θα διανεμηθεί στους γιατρούς φθάνει τα 21 εκατομμύρια ευρώ και θα λαμβάνουν στη βάση αυτού του ποσού σταθερά σε μηνιαία βάση €1.850 συν ποσοστό που θα εξασφαλίζουν ανάλογα με την παραγωγικότητά τους με δυνατότητα να προσθέσουν στο ετήσιο εισόδημα τους €32.315, €2.690 μηνιαίως επιπρόσθετα του κανονικού τους μισθού.

Πρόβλημα υποστελέχωσης με αποτέλεσμα να σημειώνονται ακόμη και ακυρώσεις χειρουργείων υπήρξε και στην περίπτωση των αναισθησιολόγων στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Υπήρχε έλλειψη δύο γιατρών, με το κενό να αναμένεται να καλυφθεί. Η προσωρινή λύση με επίκληση αναισθησιολόγου από τα άλλα νοσοκομεία δημιουργεί προβλήματα αλλού, αφού οι τρόποι αυτοί αποτελούν μπαλωματικές λύσεις.

Επίσης, πρόσφατα 13 κλινικάρχες κλινικών και τμημάτων του Νοσοκομείου Λάρνακας έστειλαν επιστολή προς τον ΟΚΥπΥ διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί κάνοντας λόγο για σοβαρή υποστελέχωση, ελλείψεις σε υποδομή, εξοπλισμούς και αναλώσιμα και κυρίως κακή διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία του νοσηλευτηρίου της πόλης. Αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες διευθυντικού στελέχους θέτουν το Νοσοκομείο της Λάρνακας σε δυσμενέστερη θέση από το Νοσοκομείο της Αμμοχώστου, αφού τα δύο νοσηλευτήρια διοικούνται από την ίδια περιφερειακή διεύθυνση του ΟΚΥπΥ και εισηγούνται το διορισμό ξεχωριστών διευθύνσεων.

Ακόμη αγκάθι αποτελεί και η ακύρωση ραντεβού στο καρδιολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, έστω και με την αιτιολογία του επαναπρογραμματισμού που είχε προβάλει ο ΟΚΥπΥ.

Ελένη Κωνσταντίνου