Ατέρμονα είναι τα βάσανα στα οποία υποβάλλονται στην καθημερινή τους ζωή οι κάτοικοι των προσφυγικών συνοικισμών, εξαιτίας της παρατεταμένης αδιαφορίας της κυβέρνησης να επιδείξει τη στοιχειώδη ευαισθησία και καθηκόντως να καλύψει κάποιες σημαντικές ελλείψεις, ώστε να είναι τουλάχιστον ανεχτή η διαβίωση των ανθρώπων στους χώρους όπου υποχρεώθηκαν να ζουν στα 45 χρόνια της προσφυγιάς τους.

Τα προβλήματα γνωστά στο Υπουργείο Εσωτερικών και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες κι έχουν να κάνουν με θέματα καθαριότητας, αποχετευτικών, επιδιορθώσεων σε ζημιές που προκάλεσε ο χρόνος στα κτίρια και βέβαια με την μη ύπαρξη ανελκυστήρων για τη διευκόλυνση όσων διαμένουν σε ορόφους.

Στο αναπηρικό, αλλά δεν υπάρχει ανελκυστήρας

Όταν μένεις στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας χωρίς ανελκυστήρα και εκτός των άλλων προβλημάτων έχεις να αντιμετωπίσεις τις καθημερινές ανάγκες δύο παιδιών, που η διακίνησή τους μπορεί να γίνει μόνο με αναπηρικό καροτσάκι χωρίς το κράτος να σου δίνει σημασία, αυτό αποκαλύπτει σε όλο της το μεγαλείο την αναλγησία των κυβερνώντων.

Σε αυτή την τραγική κατάσταση βρίσκεται ο κ. Αντρέας που διαμένει στον προσφυγικό συνοικισμό Αγίου Ιωάννη στη Λεμεσό, πατέρας δύο ανάπηρων παιδιών, τα οποία δεν μπορεί να βγάλει έξω από το σπίτι.

Απανωτές επιστολές στις αρμόδιες αρχές χωρίς ανταπόκριση

Τα τελευταία χρόνια, με απανωτές επιστολές του στην Πολεοδομία και άλλες αρμόδιες Αρχές, παραθέτοντας το πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, έχει ζητήσει το αυτονόητο, που δεν είναι τίποτε περισσότερο από τη μετακίνηση της οικογένειάς του από τον τρίτο όροφο σε κάποιο ισόγειο σπίτι. Δεν υπήρξε όμως καμιά όμως ανταπόκριση. Η απάντηση που του δινόταν ήταν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια.

Κοντά στην οικογένεια βρέθηκε προχθές ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ο οποίος, αφού πληροφορήθηκε ότι στον συγκεκριμένο συνοικισμό έχει αδειάσει ισόγεια οικιστική μονάδα, η οποία θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα, επικοινώνησε με την αρμόδια κρατική Αρχή η οποία επέδειξε ενδιαφέρον, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι, επιτέλους, το συγκεκριμένο αίτημα θα εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία.

Ζούσαν μέσα σε καμένο σπίτι

Παρέμβαση έγινε από τον βουλευτή και για την περίπτωση του Σίμου Νικολάου από την Αχερίτου, ο οποίος διαμένει με την κόρη του στον συνοικισμό Αγίου Σπυρίδωνα και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πριν από δέκα περίπου μέρες, εξαιτίας κάποιου ηλεκτρολογικού προβλήματος, ξέσπασε φωτιά η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς μεγάλο μέρος της κατοικίας. Σε όλο αυτό το διάστημα οι ένοικοι ζουν και κοιμούνται με ανοιχτά παράθυρα λόγω της ανυπόφορης μπόχας που αναδύεται από τα αποκαΐδια.

Μετά από επιτόπου καταγραφή του προβλήματος που δημιουργήθηκε από την πυρκαγιά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ένοικοι, ο Νίκος Κέττηρος επισκέφθηκε το Γραφείο Πολεοδομίας που στεγάζεται στον ίδιο συνοικισμό και φαίνεται ότι διευθετήθηκε το ζήτημα, αφού με εθελοντική προσπάθεια ξεκίνησε χθες ο καθαρισμός του σπιτιού από τα αποκαΐδια και στη συνέχεια, από πλευράς Πολεοδομίας, σύμφωνα με διαβεβαίωση που δόθηκε, θα αναλάβουν τα συνεργεία για αποκατάσταση των ζημιών, ώστε να επανέλθει το υποστατικό στην προηγούμενη κατάσταση. Στο διάστημα που θα διαρκέσουν οι εργασίες αποκατάστασης του κατεστραμμένου σπιτιού, προτάθηκε από τον βουλευτή η διευθέτηση της διαμονής των ενοίκων σε ξενοδοχείο.

Χρήστος Χαραλάμπους