Χωρίς τέλος το πολιτικό θρίλερ με τις παρακολουθήσεις – Πώς τοποθετούνται τα κόμματα

Χωρίς τέλος το πολιτικό θρίλερ για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων και υποκλοπών σε σειρά χωρών με προεξάρχουσα την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Η ελληνική κυβέρνηση δικαιολογεί τις παρακολουθήσεις κάνοντας επίκληση του «εξωτερικού εχθρού» (σας θυμίζει κάτι;) και απαντά στον καταιγισμό των καταγγελιών… κατηγορώντας την αντιπολίτευση (αυτό, τουλάχιστον, σας θυμίζει κάτι;).

Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ξεκινά έρευνα όχι για να προστατέψει θεμελιώδη δικαιώματα, αλλά για να βρει πώς θα αντιμετωπιστούν οι διαρροές από τις κρατικές υπηρεσίες (αυτό κι αν θυμίζει το «δικό» μας σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων).

Στην Κύπρο επικρατεί… βουβαμάρα. Μόνο το ΑΚΕΛ ζητά εξηγήσεις και έρευνα, λέγοντας το αυτονόητο: αν η κυβέρνηση ήταν αθώα, θα διέτασσε πρώτη από όλους πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης.

Τι κι αν τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα; Η κυβέρνηση του Συναγερμού αντιδρά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων όπως αντιδρούσε επί χρόνια στις καταγγελίες για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων -με το… κρύψε να περάσουμε. Κι ας συνδέουν τα γεγονότα ευθέως την Κύπρο με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.

Η κοινωνία φαίνεται να στέκεται εγκλωβισμένη στα προβλήματα της επιβίωσης χωρίς να διεκδικεί, χωρίς να ανησυχεί για το κοινό αγαθό της δημοκρατίας. Όμως τα πράγματα έφτασαν πια σε οριακό επίπεδο.

Έχει αποκαλυφθεί εδώ και καιρό ένα σκοτεινό δίκτυο, επικίνδυνο για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και αυτοί που έπρεπε να προστατεύουν τους θεσμούς και τη δημοκρατία είτε είναι εμπλεκόμενοι είτε δεν αντιλαμβάνονται τη δημοκρατική και θεσμική εκτροπή που συνιστούν αυτά τα φαινόμενα. Όποιο κι αν ισχύει, όμως, είναι επικίνδυνο.

Η Κύπρος κατά τη διάρκεια των χρόνων της διακυβέρνησης του Συναγερμού διολισθαίνει σταθερά, συγκαλυμμένα ή απροκάλυπτα, σε όλους σχεδόν τους δείκτες της διαφθοράς, του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαία που εμπεδώνεται σε πολλούς, δυστυχώς, η ακροδεξιά λογική ότι έτσι κι αλλιώς «όλοι είναι το ίδιο» και ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν.

Στη δημοκρατία τίποτα δεν είναι εκ των προτέρων εξασφαλισμένο ούτε δεδομένο. Η ποιότητά της είναι συνυφασμένη με την εμπέδωση των βασικών χαρακτηριστικών της από την εξουσία, την προαγωγή τους από τους θεσμούς και την υπεράσπισή τους από τους πολίτες.

Γι’ αυτό πρέπει, άμεσα, να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Η πλήρης διερεύνηση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων είναι επιβεβλημένη, αν θέλουμε οι πολίτες να αισθάνονται ότι το κράτος δικαίου λειτουργεί σε αυτή τη χώρα.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο που να διέπεται από έλεγχο και λογοδοσία, ώστε το μεν κράτος να μπορεί να λειτουργεί για την προστασία του εθνικού συμφέροντος, αλλά ταυτόχρονα να σέβεται την ιδιωτική ζωή του πολίτη.

Στα ζητήματα δημοκρατίας δεν χωρούν περιθώρια ούτε εκπτώσεων ούτε συμβιβασμών.

Δεν χωρούν πλέον δικαιολογίες… ανεξάρτητη έρευνα τώρα!

Οι αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα έφεραν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση Μητσοτάκη και υποχρέωσαν σε παραίτηση τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Παναγιώτη Κοντολέων και τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη ∆ημητριάδη.

Δεν γίνεται όμως το ίδιο και στην κυπριακή περίπτωση, καθώς, παρά τα αδιάσειστα στοιχεία, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τίποτε που να συνδέει το ελληνικό σκάνδαλο με το κατασκοπευτικό βαν και πεισματικά κλείνει τα μάτια και τα αυτιά.

Στις 8 Αυγούστου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, δήλωνε ότι «το ΑΚΕΛ προσπαθεί λαϊκίζοντας να εκμεταλλευτεί γεγονότα, προκειμένου να καταλογίσει ευθύνες στην κυβέρνηση».

Την επόμενη μέρα δήλωσε πως «η διασύνδεση υποθέσεων που είναι άσχετες μεταξύ τους δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης».

Στις 10 Αυγούστου ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «τα γεγονότα της διερευνηθείσας υπόθεσης του “μαύρου βαν” σε καμία περίπτωση φαίνονται να διασυνδέονται με τη χρήση οποιουδήποτε λογισμικού συστήματος στο εξωτερικό». Παρά τις πιο πάνω δηλώσεις, τα στοιχεία βοούν για το αντίθετο.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του «Φιλελεύθερου», o άνθρωπος – κλειδί που σχετίζεται με το λογισμικό Predator (με το οποίο γίνονταν οι παρακολουθήσεις στην Ελλάδα) είναι ο Γιαρόν Λεβγκόρεν.

Ο Γιαρόν Λεβγκόρεν, αξιωματούχος της Cytrox Holdings Zrt η οποία ανέπτυξε το διαβόητο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator, συνδέεται άμεσα με τους Ντίλιαν και Άβνι του κατασκοπευτικού βαν μέσω της κυπριακής εταιρείας Poltrex Limited (η οποία μετονομάστηκε σε Alchemycorp Ltd στις 16/10/2019).

Οι Ντίλιαν και Άβνι συμμετείχαν στην ιδιοκτησία και τη διεύθυνση της εταιρείας, αντίστοιχα ενώ, στις 24/2/2020 κι ενώ καταζητούνταν, παρέδωσαν τα ηνία της εταιρείας στον Γιαρόν Λεβγκόρεν. Ο τελευταίος εμφανίστηκε εν μια νυκτί ως μέτοχος, διευθυντής και γραμματέας της εταιρείας. Ωστόσο η διεύθυνση των γραφείων της παρέμεινε η ίδια: «Αλέξανδρου Παναγούλη, 1, Λάρνακα, Κύπρος».

Πρόκειται για το κτίριο όπου συστεγάζονταν οι εταιρείες των Άβνι (NCIS) και Ντίλιαν (WiSpear). Ελληνοκύπρια, μάλιστα, είναι και η μοναδική εξιωματούχος μιας εκ των εταιρειών του Ντίλιαν στην Ελλάδα, της Apollo Technologies, η οποία συνδέεται σύμφωνα με ελλαδικά δημοσιεύματα με την Intellexa, συμφερόντων του Ντίλιαν, που μετεγγράφηκε στην Αθήνα μετά το σάλο του βαν.

Τεκμηριωμένα, πλέον, οι υποθέσεις του κατασκοπευτικού βαν στην Κύπρο και των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα. διασυνδέονται, οπότε η επανεκκίνηση των ερευνών για τις παρακολουθήσεις στην Κύπρο είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Για την ανάγκη περαιτέρω έρευνας τοποθετείται ο Νίκος Τορναρίτης (ΔΗΣΥ), η Ελένη Μαύρου (ΑΚΕΛ), ο Πανίκος Λεωνίδου (ΔΗΚΟ), ο Κωστής Ευσταθίου (ΕΔΕΚ) και η Αλεξάνδρα Ατταλίδου (Οικολόγοι).

Ελένη Μαύρου: Έχει τεκμηριωθεί ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων συνδέεται άμεσα και με την Κύπρο

«Πλέον, έχει τεκμηριωθεί ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων συνδέεται άμεσα και με την Κύπρο. Η κυβέρνηση, όμως, μέχρι πριν λίγες μέρες, απαντούσε με επιθέσεις και λάσπη στην ογκούμενη ανησυχία για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που συγκλονίζει την Ευρώπη ολόκληρη.

Θα επιμένουν για πολύ καιρό ακόμα οι κυβερνώντες ότι πρόκειται… για «ατεκμηρίωτο λαϊκισμό» η διασύνδεση του σκανδάλου υποκλοπών με την Κύπρο και την υπόθεση του βαν παρακολουθήσεων;

Θα συνεχίσει, όπως έκανε με το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, να αγνοεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ζητά από τα κράτη-μέλη που εμπλέκονται να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις παρακολουθήσεων; Ή μήπως θα ακολουθήσει την προσφιλή μέθοδο του κουκουλώματος όπως έκανε με το κατασκοπευτικό βαν;

Τα ίδια ερωτήματα, βεβαίως, ισχύουν και για τους δύο υποψηφίους για την προεδρία που συνδέονται άμεσα τα τελευταία εννιά χρόνια με τη διακυβέρνηση του κράτους. Έχει αποκαλυφθεί εδώ και καιρό ένα σκοτεινό δίκτυο, επικίνδυνο για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και αυτοί που έπρεπε να προστατεύουν τους θεσμούς και τη δημοκρατία είτε είναι εμπλεκόμενοι είτε δεν αντιλαμβάνονται τη δημοκρατική και θεσμική εκτροπή που συνιστούν αυτά τα φαινόμενα.

Όποιο και αν ισχύει, όμως, είναι επικίνδυνο. Γι’ αυτό πρέπει, άμεσα, να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο που να διέπεται από έλεγχο και λογοδοσία, ώστε το μεν κράτος να μπορεί να λειτουργεί για την προστασία του εθνικού συμφέροντος, αλλά ταυτόχρονα να σέβεται την ιδιωτική ζωή του πολίτη».

Νίκος Τορναρίτης: «Είμαι σίγουρος ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει το σθένος και την αποφασιστικότητα…»

«Όπου και να γίνεται παρακολούθηση, είναι κάτι απαράδεκτο. Παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά.

Από εκεί και πέρα, βεβαίως, οι υπηρεσίες ασφαλείας του κάθε κράτους οφείλουν να υπερασπιστούν την ασφάλεια του κράτους, προφανέστατα μέσα σε αυστηρά πλαίσια.

Αν υπάρχει κάποιο καινούργιο στοιχείο σε ό,τι αφορά την Κύπρο, είμαι σίγουρος ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας έχει όλη την επάρκεια, το σθένος και την αποφασιστικότητα να λειτουργήσει για την πάταξη της όποιας παρανομίας, ειδικότερα αυτής της φύσης.

Αυτό που θέλω να δηλώσω είναι ότι είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, ώστε να δυναμώσουμε και να ενισχύσουμε όσο το δυνατό περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο και τις ποινές. Είμαστε έτοιμοι να εξαντλήσουμε όλη την αυστηρότητα για να μην υπάρχουν στον τόπο μας τέτοιες απεχθείς πράξεις».

Πανίκος Λεωνίδου: «Πρέπει να δούμε κατά πόσον υπάρχουν στοιχεία…»

Πανίκος Λεωνίδου: Αντιφατικό περιεχόμενο στη «λίστα Γιωρκάτζη»

«Θα πρέπει να δούμε κατά πόσον υπάρχουν στοιχεία, πέραν από πληροφορίες και υποψίες. Εφόσον υπάρχουν τέτοια στοιχεία, οπωσδήποτε τα εντεταλμένα όργανα του κράτους οφείλουν να προβούν στη δέουσα έρευνα για τη διακρίβωση τυχόν παραβάσεων του δικαιώματος ελεύθερης επικοινωνίας από οποιονδήποτε (δημόσια Αρχή ή ιδιώτες).

Βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η διερεύνηση και κυρίως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Επίσης, πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση με νομοθεσία αυτού του είδους των δραστηριοτήτων, ούτως ώστε να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος.

Μπορούν να ρυθμιστούν με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που προβλέπει το Σύνταγμα και το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Συνεπώς, η εισήγηση είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να διασφαλίζει τη διαφάνεια και τον έλεγχο στις δημόσιες Αρχές ασφαλείας για την πλήρη διασφάλιση του σεβασμού του δικαιώματος ελεύθερης επικοινωνίας. Είμαι σίγουρος ότι τα θεσμικά όργανα όταν και όπου πρέπει θα παρέμβουν για αποκατάσταση της νομιμότητας».

Κωστής Ευσταθίου: «Είμαστε ένα ξέφραγο αμπέλι»

Ομιλία Βουλευτή Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου, για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2022

«Είναι χρυσή ευκαιρία η Κύπρος και ο πολιτικός κόσμος να αντιδράσει σε αυτό που όλοι γνωρίζουν και κανένας δεν αντιδρά. Από όσα είδα και μέχρι σήμερα, κανένας δεν αντιδρά στο βαθμό που θα έπρεπε, εκτός από το ΑΚΕΛ και τον υποψήφιο για την προεδρία Γιώργο Κολοκασίδη. Όλοι οι άλλοι τοποθετούνται με ευχολόγια.

Πριν περίπου 2 χρόνια έκανα καταγγελίες σχετικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων, αλλά ως συνήθως μετά από μερικές μέρες ξεχάστηκε το θέμα. Έπρεπε να ξεσπάσει το σκάνδαλο με το κατασκοπευτικό βαν και τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα για να δεήσουμε να ξυπνήσουμε.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα λάβω μέρος στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και το θέμα θα είναι το Pegasus και το Predetor και η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης του ζητήματος.

Οι εταιρείες παρακολούθησης δεν έρχονται στην Κύπρο απλώς γιατί είναι όμορφη, αλλά γιατί δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο. Είμαστε ένα ξέφραγο αμπέλι. Πρέπει επιτέλους να κάνουμε τομές και η εκάστοτε εξουσία να είναι υπόλογη. Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η κατάσταση».

Αλεξάνδρα Ατταλίδου: Για ακόμη μια φορά διασύρεται η Κύπρος

Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία η τεχνολογία χρησιμοποιείται για την προστασία της εθνικής ασφάλειας του κράτους. Οποιαδήποτε άλλη χρήση, η οποία στοχοποιεί πολιτικούς, δημοσιογράφους ή πολίτες, είναι παράνομη.

Θα πρέπει η Πολιτεία να δώσει απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα για το ποιος έδωσε άδεια εισαγωγής του βαν στην Κύπρο, γιατί αναστάλθηκαν οι διώξεις και γιατί επικρατεί πέπλο σιωπής. Έχω ήδη καταθέσει, εκ νέου, δύο σχετικές ερωτήσεις στις 29 Ιουλίου προς τους αρμόδιους Υπουργούς και αναμένουμε απαντήσεις. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί το θέμα των παρακολουθήσεων.

Θέλει ένα κράτος δικαίου, να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στη Γενική Εισαγγελία, τη Βουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για ακόμη μια φορά διασύρεται η Κύπρος, γιατί θεωρώ ότι κάποιοι θεσμοί δεν έχουν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, σιωπούν, δεν ερευνούν και δεν απαντούν σε πολύ καυτά ερωτήματα.

Η Κύπρος για ακόμη μια φορά διασύρεται από αυτή την κυβέρνηση, η οποία θα παραδώσει μηδέν (0) πολιτικό κεφάλαιο στον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy