Χωρίς θαλάσσια σπορ κινδυνεύουν να μείνουν οι παραλίες

Οι προσφυγές από επιχειρηματίες προκαλούν καθυστερήσεις

 

Πρόταση νόμου σχετικά με τη διαχείριση των παραλιών και ειδικά για τα θαλάσσια αθλήματα, συζήτησε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, με βουλευτές και καλεσμένους να αναφέρονται σε κίνδυνο μη προσφοράς θαλάσσιων αθλημάτων στον Πρωταρά.

Όπως αναφέρθηκε, χωρίς θαλάσσια σπορ κινδυνεύουν να μείνουν κάποιες παραλίες, καθώς παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην κατακύρωση προσφορών σε κάποιες περιοχές, ενώ σε σχέση με την πρόταση νόμου που συζητήθηκε, τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και η Νομική Υπηρεσία δεν συμφωνούν.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας πως μέχρι σήμερα οι Τοπικές Αρχές δεν έχουν κατορθώσει να προχωρήσουν στην αδειοδότηση των θαλάσσιων σπορ, προκειμένου ο τουριστικός τομέας να δουλέψει χωρίς οποιαδήποτε κενά.

Ωστόσο, από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητα της απόφασης για παράταση διά νόμου προσφορών. Σημείωσε επίσης ότι είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις που δημοτικές Αρχές δεν έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τη διαδικασία αξιολόγησης και κατακύρωσης των προσφορών, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν με την εκ νέου παράταση.

Από την πλευρά του ο Κ. Χατζηγιάννης είπε πως βουλευτές έχουν καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση νόμου προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην υπόθεση και πως καλωσορίζει την οποιαδήποτε απόφαση ώστε να λειτουργήσουν επιτέλους τα θαλάσσια σπορ.

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε ότι είναι αντισυνταγματική η πρόταση νόμου που έχει ενώπιόν της η Επιτροπή.

Ο δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, κάλεσε όλες τις πλευρές να επιτρέψουν στους κανονισμούς και τη νομοθεσία δημοσίων συμβάσεων να λειτουργήσουν όπως είναι θεσμοθετημένες στο κυπριακό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπε ακόμη ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κατακύρωσης των προσφορών βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Θαλασσίων Αθλημάτων, Δημήτρης Χατζηδημητρίου, ανέφερε πως οι παραλίες πρέπει να προσφέρουν το προϊόν που για 40 χρόνια παρέχουν με ασφάλεια και με σεβασμό προς κάθε λέξη του Περί Προστασίας των Παραλιών Νόμου.

Επιπλέον, σημείωσε πως αν δεν δοθεί παράταση ως προς την προθεσμία κατάθεσης προσφορών, η περιοχή του Πρωταρά δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες εξαιτίας των προσφυγών που πρόκειται να κατατεθούν δεδομένου πως δεν έχουν γίνει σεβαστές συγκεκριμένες διαδικασίες για την κήρυξη των προσφορών και χρήση των εγκεκριμένων εντύπων, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο καθιστά τις προσφορές αυτές άκυρες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy