Χωρίς το Καστελόριζο η οριοθέτηση ΑΟΖ

Εκτάκτως μετέβη χθες στο Κάιρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος και υπέγραψε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, την «ιστορική» όπως χαρακτηρίστηκε συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας-Αιγύπτου. Μια συμφωνία η οποία όμως χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα και ως «τμηματική» αφού καλύπτει μόνο το δυτικό κομμάτι, δηλαδή ανάμεσα σε ανατολική Κρήτη και τη μισή Ρόδο, αφήνοντας «ανέγγικτο» το καυτό σημείο του Καστελόριζου.

«Ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” είναι το γεγονός της μη συμπερίληψης του συμπλέγματος του Καστελόριζου και της ανατολικής Ρόδου στην οριοθέτηση. Αυτό όμως ήταν αναμενόμενο. Έμειναν πίσω σημεία τα οποία θεωρούνται ευαίσθητα και για τα οποία έχουν διαφορετική άποψη η Τουρκία και η Αίγυπτος των οποίων η σύμφωνη γνώμη στο τελικό αποτέλεσμα είναι αναγκαία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζήνων Τζιάρας, διεθνολόγος ερευνητής στο Geopolitical Cyprus. Μια θέση που συμπίπτει με εκείνην του κ. Θεόδωρου Τσίκα, επίσης διεθνολόγου όπως τη διατύπωσε σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» (21/6/2020): «Η Ελλάδα προσανατολίζεται τώρα στη λεγόμενη “μερική” οριοθέτηση με την Αίγυπτο. Αφήνει δηλαδή τα θεωρούμενα “δύσκολα” σημεία και επιδιώκει την οριοθέτηση προς την περιοχή δυτικής Κρήτης, Αιγύπτου και Λιβύης.

Η επιδίωξη είναι να αντισταθμίσει την ισχύ του παράνομου μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης», ανέφερε υποστηρίζοντας τη θέση για περιορισμένη επήρεια του Καστελόριζου. Ο κ. Τζιάρρας χαρακτηρίζει επίσης «σημαντικό το γεγονός ότι η συμφωνία παρεμβάλλεται και αμφισβητεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο». Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, στη δήλωσή του μετά την υπογραφή της συμφωνίας μίλησε για μια υποδειγματική συμφωνία, μετά την οποία «το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων». Ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι, τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου αποτελούν θεμέλιο για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «και για την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από παιδιάστικες προσπάθειες για διατάραξη αυτής της σταθερότητας και ασφάλειας». Αναλυτικότερα, παρουσία πολλών δημοσιογράφων και τηλεοπτικών δικτύων από όλον τον κόσμο, οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο 14 διαπραγματεύσεων των δύο κρατών.

«Υπογράψαμε μπροστά σας, με τον ομόλογό μου και φίλο μου, κ. Σάμεχ Σούκρι, τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των χωρών μας. Μία υποδειγματική συμφωνία, σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο κ. Δένδιας. Συνέχισε λέγοντας ότι «η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Σέβεται τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μία χρονίζουσα εκκρεμότητα.

Είναι μία συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών, που σέβονται την ιστορία τους». Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, τόνισε ότι «αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει με ειλικρίνεια τις σχέσεις και τις προσπάθειες των δύο χωρών για αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου».

 

Νίκη Κουλέρμου