Χωρίς τσίπα, μας μιλούν για μαξιλαράκια…

Του Γιάννη Κακαρή

 

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση υποδεικνύοντάς μας με στόμφο ότι έχει δημιουργήσει απόθεμα (μαξιλαράκι) της τάξης του μισού δισεκατομμυρίου και ότι αυτό είναι ευεργετικό για την κοινωνία μας.

Ευεργετικό θα ήταν αν αυτά τα χρήματα προέρχονταν από εξοικονομήσεις. Όπως για παράδειγμα αν παρήγαμε ρεύμα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και δεν πληρώναμε ρήτρα καυσίμων ένεκα της χρήσης μαζούτ στην παραγωγή ενέργειας. Θα ήταν ευεργετικό αν τα χρήματα προέρχονταν από αυτούς που «ρουφούν» το αίμα των μικρομεσαίων ή αν φορολογούνταν τα απροσδόκητα κέρδη που δημιουργήθηκαν λόγω της κρίσης. Όχι όταν τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα αυξημένα έσοδα του κράτους, τα οποία εισπράττει μέσω του ΦΠΑ ένεκα της ακρίβειας. Όχι όταν τα χρήματα προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, που δεινοπαθούν για να τα βγάλουν πέρα ακόμη μια μέρα.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των πολιτικών που εφαρμόζουν -και ας κομπάζουν ότι βοηθούν τον κόσμο- είναι οι πανηγυρισμοί τους ότι δικαιώθηκαν απόλυτα όταν η Νομική Υπηρεσία έκρινε ως αντισυνταγματική την πρόταση του ΑΚΕΛ (η οποία υπερψηφίστηκε από τη Βουλή) για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Μάλιστα, μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα λέγοντάς μας ότι εκτός από τα δημοσιονομικά αποθέματα, έχουν αυξηθεί και τα ιδιωτικά, με τις καταθέσεις των Κυπριών στις τράπεζες να φτάνουν στο «ποσό ρεκόρ» των €45 δις. Αλήθεια, είναι κάποιος που θεωρεί ότι η κυπριακή κοινωνία είναι συμπαγής και ότι δεν υπάρχουν τάξεις; Αυτά τα χρήματα ποιοι τα έχουν φυλάξει; Εσείς που σήμερα διαβάζετε αυτές τις γραμμές πόσα έχετε φυλάξει;

Είναι ηλίου φαεινότερο το γεγονός πως εν μέσω των κρίσεων που ζούμε, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, οι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν αυξήσει σημαντικά τις απολαβές τους ή τουλάχιστον δεν έχουν μειωθεί, αφού φροντίζουν διαρκώς να ρίχνουν τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του ΙΝΕΚ, Ηλία Ιωακείμογλου, «οι επιχειρήσεις στην παρούσα συγκυρία διατηρούν άθικτο το εισόδηµά τους αυξάνοντας τις τιµές τους, έτσι ώστε ολόκληρη η µείωση του διαθέσιµου εισοδήµατος να µεταφερθεί στους µισθωτούς».

Προφανώς δεν μπορούν να αντιληφθούν την πραγματική κατάσταση και ούτε τους ενδιαφέρει να δώσουν λύσεις.

Σύμφωνα δε με την Eurostat, τα νοικοκυριά στην Κύπρο παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μείωση στα εισοδήματά τους απ’ όλες τις χώρες της ΕΕ. Μάλιστα, το 27,6% είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, ενώ το 2020 καταγράφηκαν 5.559 πτωχεύσεις μικρομεσαίων εταιρειών.

Σύμφωνα επίσης με την Κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία, το 22,4% των εργαζομένων έχουν μισθό κάτω από χίλια ευρώ μεικτά το μήνα και 154 χιλιάδες ζουν κάτω από όριο της φτώχειας ή αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις.

Τα λαϊκά στρώματα αγωνίζονται καθημερινά να αντιμετωπίσουν τα απροσπέλαστα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, τις νύχτες δεν μπορούν να κοιμηθούν και αυτοί χωρίς καμία τσίπα, μας μιλούν για μαξιλαράκια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy