Χωριστές συναντήσεις για την ΑΤΑ θα έχει η υπουργός Εργασίας

Χωριστές συναντήσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη για το θέμα της ΑΤΑ θα έχει το επόμενο διάστημα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου με την ΠΕΟ να κάνει την αρχή την ερχόμενη εβδομάδα.


Ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΠΑΣΥΔΙΞΕ, δήλωσε ότι η συνάντησή του με την κ. Αιμιλιανίδου ορίστηκε την ερχόμενη Τετάρτη, λέγοντας ότι η ΑΤΑ είναι ένας θεσμός που έχει δημιουργηθεί για να αποκαθιστά την χαμένη αγοραστική αξία των μισθών όταν αυτή διαβρώνεται από την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού. “Αυτή τη φιλοσοφία εμείς θα δώσουμε μάχη να την διαφυλάξουμε”.

Από κει και πέρα, είπε, είναι έτοιμοι να συζητήσουν διάφορα τεχνικά ζητήματα που έχουν προκύψει από το γεγονός ότι εδώ και πέντε χρόνια μέσα σε ιδιόμορφες συνθήκες, οικονομικές και κοινωνικές, η ΑΤΑ έχει παγοποιηθεί. Τον τρόπο με τον οποίο θα επανέλθει, θεσμικές διαφοροποιήσεις ή μεταρρυθμίσεις που πιθανόν να γίνουν, αυτά είναι θέματα που θα φανούν στην πορεία, πρόσθεσε ο κ. Κυρίτσης. “Την ουσία της ΑΤΑ εμείς δεν πρόκειται να την βάλουμε στο παζάρι, με την έννοια δηλαδή να έχουμε ΑΤΑ που να μην αποκαθιστά την αξία των μισθών που χάνεται λόγω της αύξησης των τιμών”.

Είμαστε σε έναν εν εξελίξει διάλογο και αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν με καλή θέληση από την πλευρά της ΠΕΟ, σημείωσε.

Το ΚΕΒΕ θα συναντηθεί με την Υπουργό Εργασίας στις 9 Φεβρουαρίου ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής αναφέροντας ότι η ΑΤΑ είναι ένας θεσμός που αναπληρώνει την αξία των εισοδημάτων με βάση τον πληθωρισμό. “Δυστυχώς όπως έχει εξελιχθεί διαχρονικά έχει ξεφύγει από αυτό το σημείο, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις η ΑΤΑ να προκαλεί αυξήσεις που να είναι πέρα αυτού για το οποίο έχει δημιουργηθεί”.


Ο κ. Τσιακκής είπε ότι είναι η ώρα να γίνει μια πραγματική μεταρρύθμιση γιατί αν αφεθεί όπως είναι μειώνει και διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και “για να μπορούν οι επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται σε αναπροσαρμογές κτλ θα πρέπει να μπορούν να πουλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, να είναι κερδοφόρες, για να μπορούν να δώσουν αυτά που ζητούν και οι εργαζόμενοι”. Πάμε σε ένα διάλογο για να δούμε μια ρύθμιση της ΑΤΑ τέτοια που να μπορεί να κρατηθεί ως θεσμός και να μην θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας και τις αμοιβές των εργαζομένων, κατέληξε.

Στις 7 Φεβρουαρίου είναι το ραντεβού της ΟΕΒ με την Υπουργό Εργασίας για το θέμα της ΑΤΑ με τον Γενικό Διευθυντή της Οργάνωσης, Μιχάλη Αντωνίου να δηλώνει ότι θα προσπαθήσουν να βρουν λύση. Στην ερώτηση ποιες προοπτικές βλέπει, απάντησε: “δύσκολα τα πράγματα, πολύ δύσκολα. Αλλά ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την Υπουργό να διαμορφώσει μια τέτοια προσέγγιση, η οποία θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολο για τις πλευρές, ειδικά γι` αυτή που ζητά, που είναι η εργατική πλευρά, να απορρίψουν την ρύθμιση που θα καταθέσει ως τελική διευθέτηση”.

Θα προσπαθήσουμε να την βοηθήσουμε ώστε να διαμορφώσει μια τέτοια πρόταση που θα είναι αδύνατο να απορριφθεί από τις πλευρές, κατέληξε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.