«Χορτάσαµε λόγια, µόνο η κατοχύρωση των δικαιωµάτων µας µπορεί να εξαλείψει τη βία που γεννά η πατριαρχία»

Με άρθρο τους στον EuObserver, δύο µέλη της Οµάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Maria Eugenia Palop και η Malin Björk, αναφέρονται στα µηνύµατα που στέλλει η 25η Νοεµβρίου, ∆ιεθνής Ηµέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Όπως σηµειώνουν, µία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωµατική ή/και σεξουαλική βία και τα κρούσµατα «γυναικοκτονίας» συνεχίζουν να αυξάνονται, µε 788 γυναίκες να δολοφονούνται το 2020 από µέλος της οικογένειας ή σύντροφο σε 17 κράτη-µέλη της ΕΕ. ∆εν είναι όµως αυτά τα µόνα είδη βίας που υφίστανται οι γυναίκες στην ΕΕ.

Αναφέρονται µεταξύ άλλων στις διώξεις που υφίστανται οι γυναίκες στην Πολωνία, που διαδηλώνουν για το δικαίωµα στην άµβλωση ενάντια στη συντηρητική-εθνικιστική κυβέρνηση της χώρας, αλλά και οι γυναίκες στη Μάλτα, που φοβούµενες τη δίωξη για τις αµβλώσεις δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια σε περίπτωση επιπλοκών.

Τονίζουν ότι επικρατεί σιωπή για την καθηµερινή βία των νόµων που περιορίζουν την πρόσβαση στην άµβλωση. Είτε πρόκειται για σωµατικούς θανάτους, τραυµατισµούς και ασθένειες, είτε για το συναισθηµατικό τραύµα της άρνησης ή της καθυστέρησης µιας έκτρωσης και για την οικονοµική βία που επιφυλάσσει την άµβλωση σε όσους έχουν την οικονοµική δυνατότητα.

Όπως σηµειώνουν, η ΕΕ υπερηφανεύεται για την προώθηση των προτύπων και τη βελτίωση της ισότητας µεταξύ των πολιτών. Ωστόσο η διαφορά στη µεταχείριση µεταξύ των γυναικών που ζητούν άµβλωση στη Γαλλία ή το Βέλγιο και στην Ουγγαρία ή την Ιταλία είναι µεγάλη. Εάν, τονίζουν, αυτή ήταν οποιαδήποτε άλλη ιατρική διαδικασία που ήταν σωτήρια ή απαραίτητη η άρνησή της, θα θεωρείτο σκληρή, ακόµη και βίαιη. Αυτή άλλωστε ήταν και η θέση της Ύπατης Αρµοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα ∆ικαιώµατα όταν είπε: «η άρνηση πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, […] συµπεριλαµβανοµένης της άµβλωσης, […] µπορεί να συνιστά βία µε βάση το φύλο, βασανιστήρια και/ή σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική µεταχείριση».

Καθηµερινά χιλιάδες γυναίκες υφίστανται πατριαρχική βία: είτε στο σπίτι, είτε στη δηµόσια ζωή τους, είτε µέσω της δοµικής βίας ενός κράτους που τους αρνείται τα πιο βασικά δικαιώµατα. Ζητάµε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταµατήσει να κρύβεται πίσω από ροζ συνθήµατα και επιτέλους να προχωρήσει στην πράξη παρέχοντας όλα τα απαραίτητα νοµικά εργαλεία για τη διασφάλιση των δικαιωµάτων των γυναικών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy